Basescu retrimite legea parteneriatului public-privat in Parlament

Vineri, 23 Iulie 2010, ora 23:58
2221 citiri
Basescu retrimite legea parteneriatului public-privat in Parlament
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu a trimis vineri Parlamentului o cerere de reexaminare asupra Legii parteneriatului public-privat.

Cererea a fost adresata presedintelui Senatului, Mircea Geoana, si in ea se precizeaza care sunt motivele pentru care seful statului a refuzat sa promulge aceasta lege si a decis sa o intoarca la Parlament.

Astfel, presedintele semnaleaza ca prin O.U.G. nr. 34/2006 privind atribuirea contractelor de achizitie publica s-a avut in vedere crearea unui cadru normativ unitar in materie, fiind, totodata, transpuse in dreptul intern Directiva 2004/17/CE privind coordonarea procedurilor de achizitie si Directiva 2004/18/CE privind coordonarea procedurilor de atribuire a contractelor de achizitii publice de lucrari, de bunuri si de servicii.

"In conditiile in care avem o ordonanta de urgenta in vigoare ce transpune prevederile comunitare in materie si care are un continut mult mai cuprinzator decat cel al prezentei legi, apreciem necesara reexaminarea actului normativ aflat la promulgare in vederea reformularii sale astfel incat sa rezulte fara echivoc respectarea directivelor europene, avand in vedere totodata necesitatea existentei unei legislatii predictibile care sa conduca la aplicarea sa unitara si corecta.

Totodata, se impune evitarea paralelismelor intrucat legislatia nationala in materie permite realizarea tuturor tipurilor de aranjamente de tip parteneriat public-privat", se arata in solicitarea sefului statului.

Pe de alta parte, presedintele apreciaza ca "publicarea in sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP) a anuntului de intentie a unui parteneriat public-privat, potrivit art. 24 din prezenta lege, poate crea confuzie pe piata, ca urmare a neoperarii distinctiei dintre regimul juridic general prevazut de O.U.G. nr. 34/2006 si cel derogatoriu, prevazut de prezentul act normativ".

"In acest sens, apreciem util ca legiuitorul sa asigure transparenta procedurii prevazuta de prezenta lege, folosind o alta modalitate decat publicarea in SEAP", se arata in cererea adresata Parlamentului.

De asemenea, se mai apreciaza, printre altele ca posibilitatea oricarui investitor ofertant de a contesta decizia privind desemnarea partenerului privat de catre partenerul public si orice alte decizii luate de acesta pe perioada derularii procedurii de atribuire, in instanta, insa numai cu depunerea unei garantii de 2% din valoarea estimata, reprezinta "o ingradire a dreptului de acces la caile de atac in instanta, fiind totodata incompatibila cu Directiva 89/665/CEE", motiv pentru care este necesar sa se elimine textul de lege vizat.

Totodata, presedintele semnaleaza faptul ca "inlocuirea licitatiei cu un proces de selectie si negociere face ca, in esenta, procedura concurentiala sa fie exclusa, iar transparenta sa fie pusa la indoiala deoarece legea aflata la promulgare confera o larga putere discretionara partenerului public atat cu privire la criteriile de selectie aplicabile, cat si cu privire la aprecierea negocierilor".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Ironia lui Nicușor Dan după ce Piedone a venit cu un tricou pe care scria ”Şi eu sunt interlop”: ”Ştim toţi!”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan, a postat sâmbătă pe Facebook o fotografie în care apare în tribune, la un meci, afişând un tricou cu mesajul: Ştim Toţi!, ca răspuns la mesajul de pe...
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban, ales președintele Forţa Dreptei. "Adevăraţii liberali sunt în acest partid"
Ludovic Orban a fost ales, sâmbătă, 20 aprilie, preşedintele partidului Forţa Dreptei la primul Congres al formaţiunii, adunare la care au participat, la Palatul Parlamentului, peste 1.200 de...
#legea parteneriatului public privat, #legi intoarse parlament, #lege Basescu promulgare , #presedinte