Basescu: Romania are de facut un singur lucru - sa fie loiala UE

Vineri, 14 Martie 2008, ora 16:28
1240 citiri
Basescu: Romania are de facut un singur lucru - sa fie loiala UE

"Romania a avut un comportament loial fata de angajamentele UE, sustinand proiectul Nabucco si nu proiecte alternative care de fapt vizeaza aceeasi resursa", a spus presedintele Traian Basescu, dupa lucrarile Consiliului European de primavara.

Presedintele a mai aratat ca, desi se creeaza impresia ca exista o concurenta intre Southsream si Nabucco, aceasta abordare nu este reala, deoarece "ambele proiectele vizeaza aceleasi resurse ale Marii Caspice".

Pe de alta parte, Basescu a remarcat faptul ca Romania isi permite sa fie loiala proiectelor europene, avand "dependente mai mici in raport cu alte tari".

"Romania are de facut un singur lucru - sa fie loiala cu deciziile UE pentru a se putea realiza proiecte de gasire de alternative energetice, nu pentru inlocuirea furnizorilor actuali, ci pentru a se crea conditiile pentru o minima concurenta", a mai spus Basescu.

Presedintele a mai afirmat ca in Romania au inceput sa se utilizeze suprafete foarte mari pentru productia de biomasa.

"Trebuie sa vedem care este limita pe care o putem accepta", a subliniat, el aratand ca in jur de 80% dintre produsele alimentare pentru consumul intern sunt importate, ceea ce este o problema.

Potrivit presedintelui, strategia Lisabona, principala tema dezbatuta in cadrul Consiliului, are la baza patru piloni. Al treilea pilon este cel care se refera la investitiile in oameni si modernizarea conditiilor de munca.

"Aici este vorba despre triunghiul educatie-cercetare-inovatie foarte important pentru dezvoltarea tarilor din UE", a spus presedintele.

Basescu a tinut sa reaminteasca si Pactul pe Educatie, precizand ca acesta "a venit la momentul potrivit, educatia fiind adoptata la nivelul Uniunii ca un element foarte important in dezvoltarea ei".

La Consiliu a fost prezent si premierul Calin Popescu Tariceanu care, facand o paralela intre fundamentele strategiei Lisabona si situatia din Romania, a declarat ca tara noastra are ritmul de crestere cel mai ridicat dintre tarile de dimensiune medie.

"In ceea ce priveste strategia Lisabona, nivelul de crestere economica si de creare de locuri de munca, Romania are ritmul de crestere economica cel mai ridicat intre tarile de dimensiune medie", a declarat premierul.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Strategia SUA și atacul Iranului. Un cunoscut analist american explică de ce a intervenit Washingtonul în apărarea Israelului
Strategia SUA și atacul Iranului. Un cunoscut analist american explică de ce a intervenit Washingtonul în apărarea Israelului
Statele Unite au adoptat o strategie națională menită să folosească forța fără a risca victime în rândurile armatei sale. Această strategie a fost afișată din plin în Ucraina, unde...
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
#Basescu, #Tariceanu, #Consiliul de primavara al Europei, #strategie, #Lisabona , #presedinte