Basescu: Romania are interesul ca R. Moldova sa-si redobandeasca integritatea teritoriala (Video)

Joi, 19 August 2010, ora 14:00
3078 citiri
Basescu: Romania are interesul ca R. Moldova sa-si redobandeasca integritatea teritoriala (Video)
Foto: Realitatea TV

Presedintele Traian Basescu a refuzat sa comenteze pe larg scandalul in care a fost implicat diplomatul roman Gabriel Grecu, expulzat din Rusia sub acuzatii de spionaj, in schimb a reafirmat interesul Romaniei ca Republica Moldova "sa isi redobandeasca integritatea teritoriala".

Aflat la Iasi pentru o intalnire oficiala cu premierul moldovean Vlad Filat, Traian Basescu a fost intrebat de jurnalistii prezenti cum comenteaza expulzarea diplomatului roman de catre Moscova si scandalul starnit in jurul acestui incident.

"Pozitia statului roman a fost exprimata de Ministerul de Externe", a raspuns presedintele Traian Basescu in prima faza, dupa care, la insistentele jurnalistilor care il intrebau daca Romania are interese in zona Transnistriei, dupa cum acuza partea rusa, a adaugat: "Romania are interesul ca Republica Moldova sa isi redobandeasca integritatea teritoriala, iar interesul nostru este legat de lucrurile in care credem. Credem ca niciunui stat nu i se poate ocupa o parte din teritoriu".

Diplomatul roman Gabriel Grecu, secretar I in cadrul Ambasadei Romaniei la Moscova, a fost declarat marti persona non grata de catre autoritatile ruse, fiind obligat sa paraseasca teritoriul Federatiei Ruse in 48 de ore. Grecu fusese retinut, luni, la Moscova, sub acuzatia de spionaj in favoarea Romaniei.

Diplomat roman, retinut in Rusia

In replica, Ministerul Afacerilor Externe din Romania a transmis marti partii ruse decizia autoritatilor romane privind declararea persona non grata a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti, cu rang diplomatic echivalent (secretar I), solicitandu-se, totodata, parasirea de catre acesta a teritoriului Romaniei in termen de 48 de ore.

Romania a declarat persona non grata un diplomat rus

Autoritatile de la Moscova considera ca replica Romaniei de a expulza un diplomat rus este un gest "neamical si nefondat" si care va avea consecinte.

Rusia raspunde Romaniei: Expulzarea diplomatului, gest neamical si nefondat

Ajutoare de 25 de milioane de euro pentru sinistratii de peste Prut

Intalnirea dintre presedintele roman si premierul moldovean a avut ca punct de plecare sprijinul material pe care Romania il acorda tarii vecine ca urmare a dezastrului provocat de inundatiile din acest an.

Valoarea totala a ajutorului se ridica la 25 de milioane de euro si face parte din sprijinul financiar nerambursabil de 100 milioane euro pe care tara noastra s-a angajat sa il acorde Republicii Moldova.

"Romania s-a angajat in interiorul ajutorului nerambursabil sa raspunda nevoilor de reconstructie a circa 750 de case pentru sinistrati. Procedurile de achizitie s-au incheiat si speram ca incepand cu data de 24 august materialele de constructie sa inceapa sa fie transportate in Republica Moldova", a precizat seful statului, explicand ca este vorba despre tot felul de materiale, ciment, fier beton, BCA, usi, tabla pentru acoperisuri.

Pe de alta parte, presedintele a declarat ca in cadrul intalnirii informale cu premierul Vlad Filat au mai fost discutate si alte aspecte extrem de importante pentru relatiile dintre cele doua tari precum deschiderea de noi consulate, legea micului trafic de frontiera, procesul de acordare a cetateniei si cele 5.000 de locuri in sistemul de invatamant pentru tineri din R. Moldova.

Premierul Vlad Filat a tinut sa multumeasca Romaniei si presedintelui Traian Basescu pentru sprijinul acordat.

"Din etapele pe care urmeaza sa le parcurgem in aceasta toamna in procesul de integrare europeana vreau sa nominalizez obtinerea foii de parcurs pentru regimul liberalizat de vize, inceperea negocierilor pentru obtinerea regimul comertului liber cu Uniunea Europeana necesita suportul direct al tuturor tarilor europene si vocea Romaniei este foarte importanta", a adaugat Filat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu scandal diplomat, #Basescu spion roman, #Basescu Moldova Transnistria, #Basescu diplomat expulzat rusi , #presedinte