Basescu vrea sa ne extindem in R.Moldova - dar nu cu Vintu

Joi, 18 August 2011, ora 15:20
2213 citiri
Basescu vrea sa ne extindem in R.Moldova - dar nu cu Vintu
Foto:Evenimentul Zilei

Presedintele Traian Basescu a declarat, in cadrul unei intalniri cu studentii romani din diaspora, ca Romania are obligatia de a ajuta Republica Moldova, pe mai multe planuri, incepand de la bursele pentru studenti pana la incurajarea investitiilor acolo.

"Categoric, (regulile privind acordarea burselor - n.red) nu vor fi schimbate, Romania are o obligatie morala fata de Republica Moldova, nu cred ca o sa apara vreun politican care sa spuna ca reducem numarul de burse pentru vorbitorii de limba romana.

Nu se va schimba nimic, cred ca orice guvern va cauta sa mareasca asistenta data tinerilor romani din Republica Moldova si din jurul frontierelor - fie ea criza profunda, e ceva care e deasupra banilor - obligatia fata de romanii din afara frontierelor. Vor fi in crestere continua, astfel incat sa nu deranjam nici statele vecine, dar si sa-i ajutam pe tineri sa studiem in Romania. Sunt si lucruri practice - Romania se dezvolta mai repede, ea poate oferi lucruri romanilor din jurul frontierelor - de ce sa utilizezi forta de munca din Africa, cand poti sa creezi conditii ca oameni care vb aceeasi limba, au aceeasi istorie, sa lucreze in Romania?" a spus Basescu, preluat de B1 TV.

Basescu, despre al treilea mandat: Imi pare rau ca il fac si pe al doilea

Seful statului a glumit, spunand ca incurajeaza investitiile romanesti in Republica Moldova, dar nu a incurajat extinderea afacerilor lui Sorin Ovidiu Vintu "si a Realitatii TV" peste Prut.

"As vrea sa intelegeti urmatorul lucru - capitalul, in Romania, nu mai e detinut de stat. Statul mai are foarte putin capital (...)n-am sprijinit extinderea lui Sorin Ovidiu in Republica Moldova sau a Realitatii tv, dar a Petromului am sustinut-o", a mai spus Basescu, aplaudat la scena deschisa de studentii din diaspora.

Moldova poate rata "trendul" extraordinar

Traian Basescu a spus, in cadrul aceleiasi intalniri, ca Republica Moldova trebuie sa-si rezolve criza politica daca vrea sa se integreze in UE odata cu statele din Balcanii de Vest, pentru ca altfel va fi luata in considerare odata cu valul urmator, ce include Ucraina.

Basescu: Proiectul Rosia Montana trebuie facut - e o avere acolo

Basescu vrea Statele Unite ale Europei si cedare de suveranitate

"In ceea ce priveste procesul de integrare, el depinde strict de oamenii politici de la Chisinau (...) Dupa castigarea de 2 ori a alegerilor de Alianta, exista deschidere, dar Republica Moldova trebuie sa inteleaga ca nu ea e prioritatea Uniunii Europene. Faptul ca, dupa alegeri, pentru a doua oara politicienii de la Chisinau nu reusesc sa desemneze un sef al statului, e extrem de neplacut in spatele usilor inchise.

Nu as vrea sa va spun cum se motiveaza de oamenii politici din Occident aceasta incapacitate. Republica Moldova a avut o usa deschisa dupa a doua runda de alegeri, dar nu va tine la nesfarsit - acest nesfarsit nu e foarte departe (...) Republica Moldova e in criza politica si deja aveti trei ani de criza politica, cred ca ajunge. Procesele de adaptare ale institutiilor au inceput.

Din pacate, in ultima vreme nu mai sunt foarte convingatoare. E un trend extraordinar, Croatia e ca si membra. Sunt si alte state, care au inceput sa inceapa negocierile de aderare. Efortul nostru politic a fost intotdeauna ca Republica Moldova sa fie inclusa in pachetul Balcanii de vest. Daca se rateaza acest pachet, ramane cu pachetul Ucraina si nu se mai stie ce evolutii vor fi", a declarat seful statului.

Flota Romaniei s-a vandut, s-a taiat

Basescu: Dupa 2013, agricultura poate hrani toata Romania, restul exportam

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
#Basescu Republica Moldova, #Basescu Vintu Moldova, #Basescu obligatie Republica Moldova , #presedinte