Basescu: Romania are o problema uriasa in absorbtia de fonduri europene

Joi, 21 Ianuarie 2010, ora 23:04
1496 citiri
Basescu: Romania are o problema uriasa in absorbtia de fonduri europene

Presedintele Traian Basescu i-a spus joi vicepresedintelui Bancii Europene de Investitii ca Romania "are o problema uriasa" in ce priveste capacitatea de a absorbi fonduri europene, mai ales in sectorul transporturilor, declarandu-se nesatisfacut de cifrele din bugetul pe 2010 aflat la promulgare.

"Dupa cum am vazut, ati reactionat extrem de pozitiv la discutia pe care am avut-o cu ocazia ultimei vizite pe care ati facut-o la Bucuresti in ce priveste asistenta tehnica. Va multumesc foarte mult", a deschis presedintele Traian Basescu discutia cu vicepresedintele Bancii Europene de Investitii, Matthias Kollatz-Ahnen.

"Am incercat sa facem acest lucru, a fost imbunatatita din punct de vedere numeric si expertiza, asistenta tehnica. BEI ofera suport pentru Romania pentru a implementa proiecte atat pentru accesarea fondurilor structurale, cat si a altora si credem ca mai ales sectorul transporturilor este cel in care o accelerare ar fi binevenita", a apreciat Kollatz-Ahnen.

"Aici avem o problema uriasa, probabil ati vazut deja bugetul pe anul acesta", i-a spus Basescu reprezentantului BEI, care a precizat ca nu a vazut proiectul de buget pe 2010 in forma sa finala.

"Este inca pe biroul meu, la promulgare, dar inca ma uit la cifre. Nu sunt foarte satisfacut uitandu-ma la cifre, sincer vorbind. Exact in ce priveste capacitatea noastra de a absorbi fondurile europene, mai ales in sectorul transporturilor, exista o lipsa de fonduri pentru a indeplini obligatia de a cumpara pamant, de a ne indeplini obligatia privind contributia nationala. Aici trebuie sa gasim o solutie chiar cu FMI", a spus seful statului roman.

Vicepresedintele BEI a subliniat ca institutia pe care o reprezinta va incerca sa contribuie, in masura posibilitatilor, pentru a sustine capacitatea Romaniei de a absorbi fondurile europene.

"Dincolo de asistenta tehnica, pe care ati mentionat-o deja, domnule presedinte, ceea ce putem face este sa alocam resursele intr-o maniera cat mai eficienta, pentru a sustine capacitatea de absorbtie a Romaniei. Acest lucru poate fi facut in mai multe feluri, unele proiecte cu fonduri structurale sunt co-finantate de buget, altele sunt bazate pe investitii private, altele sunt realizate de catre autoritatile locale. Suntem pregatiti pentru discutii bi sau trilaterale cu reprezentanti ai Guvernului, ai diferitelor ministere", a spus Kollatz-Ahnen.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Audio Magic Eraser, unealta care le permite utilizatorilor să elimine zgomotele nedorite din filmări
Google a lansat recent o caracteristică revoluționară numită Audio Magic Eraser, disponibilă exclusiv pe noile modele de smartphone-uri Pixel 8 și Pixel 8 Pro. Funcția este proiectată să...
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
”România nu este oaia neagră a Europei”. Un fost ministru de Finanțe descrie poziția țării noastre în relație cu marile deficite globale VIDEO
Discuțiile despre deficitul bugetar ridicat și procedura de deficit excesiv în care se află țara noastră încă din 2019 a acaparat dialogul public, dar prea puțin ne aplecăm asupra...
#Traian Basescu BEI, #vizita BEI Romania, #Romania fonduri europene , #presedinte