Basescu: Romania este preocupata sa convinga CE ca lupta cu coruptia

Miercuri, 29 Aprilie 2009, ora 14:49
1394 citiri
Basescu: Romania este preocupata sa convinga CE ca lupta cu coruptia
Foto: Reuters

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, in Croatia, ca autoritatile romane sunt preocupate sa convinga ca nivelul de coruptie din Romania este mai mic decat cel al "celor care au prabusit un intreg sistem financiar mondial", neascunzand faptul ca afirmatia sa a fost ironica.

Intrebat de ziaristii croati cum comenteaza faptul ca Uniunea Europeana si-a exprimat anumite rezerve fata de lipsa de transparenta in cheltuirea fondurilor structurale, seful statului roman a explicat ca este vorba despre o confuzie.

"Din punct de vedere al Romaniei, ca stat membru, tara noastra inca nu are nicio masura de suspendare a finantarilor pe fonduri structurale, deci din acest punct de vedere cheltuirea netransparenta de fonduri nu poate exista, probabil faceti o confuzie cu dezbaterea din Parlamentul European de saptamana trecuta, cand unii europarlamentari au cerut Comisiei Europene un raport despre utilizarea fondurilor Romaniei.

Cu certitudine, cand raportul va fi gata, va voi transmite un raspuns autorizat al Uniunii Europene", a explicat Basescu, aratand ca Romania nu a incalcat normele de utilizare a fondurilor, insa nu si-a realizat structurile de absorbtie a fondurilor.

Pe de alta parte, seful statului a precizat ca Romania mai are pasi de facut pentru a convinge Uniunea Europeana ca a eradicat coruptia la nivel inalt, amintind de monitorizarea CE pe justitie.

"Va marturisesc ca suntem foarte preocupati sa convingem ca nivelul de coruptie in Romania este mai mic decat al celor care au prabusit un intreg sistem financiar mondial. Cred ca ati sesizat ironia", a subliniat Traian Basescu.

La randul sau, presedintele croat Stjepan Mesic a recunoscut ca si tara sa se lupta cu coruptia si si-a exprimat speranta ca tribunalele nou infiintate vor contribui la procesul de reforma in justitie.

"Am avut si o interventie legislativa astfel incat persoanelor cercetate pentru acte de coruptie sa le fie verificate averile si modul de dobandire a acestora", a precizat Mesic, aratand ca, adesea lupta impotriva coruptiei este foarte dificila.

Mesic a explicat ca uneori cei care incrimineaza coruptia sunt, la randul lor, incriminati si ca licitatiile netransparente alimenteaza actiunile de coruptie.

Seful statului efectueaza miercuri o vizita oficiala in Croatia. Din delegatia oficiala care il insoteste pe seful statului fac parte ministrul pentru IMM-uri, Constantin Nita, si secretarul de stat din Ministerul Afacerilor Externe Vasile Puscas.

In cursul vizitei, Traian Basescu se intalneste cu presedintele croat, Stjepan Mesic, si cu presedintele Parlamentului croat, Luka Bebic.

Cu ocazia vizitei sale la Zagreb, presedintele se va intalni si cu reprezentanti ai comunitatii romane din Croatia, a anuntat Administratia Prezidentiala.

Un tribunal din Ucraina a dispus arestarea preventivă a ministrului agriculturii. Acuzațiile grave la adresa sa
Un tribunal din Ucraina a dispus arestarea preventivă a ministrului agriculturii. Acuzațiile grave la adresa sa
Un tribunal din Ucraina a decis vineri, 26 aprilie, ca ministrul agriculturii, Mîkola Solski, care îşi anunţase joi demisia, să fie plasat în arest preventiv. Decizia a fost luată în...
Ce se ascunde în spatele arestării adjunctului ministrului rus al Apărării: Lupta pentru resurse și influență în elita Rusiei
Ce se ascunde în spatele arestării adjunctului ministrului rus al Apărării: Lupta pentru resurse și influență în elita Rusiei
Arestarea ministrului adjunct al apărării, Timur Ivanov, reflectă lupta pentru resurse și influență în cadrul elitei ruse, pe măsură ce începe noul mandat prezidențial al lui Putin,...
#Traian Basescu, #Traian Basescu Croatia, #Basescu vizita Croatia, #Stjepan Mesic, #lupta impotriva coruptiei, #coruptie , #presedinte