Basescu: Romania nu a fost niciodata mai in siguranta decat in prezent

Luni, 31 Martie 2014, ora 12:50
2661 citiri
Basescu: Romania nu a fost niciodata mai in siguranta decat in prezent
Foto: Antena3

Presedintele Traian Basescu a afirmat, in cadrul ceremoniei de comemorare a 10 ani de la intrarea Romaniei in NATO, ca statul roman nu a fost niciodata intr-un moment de securitate nationala mai bun.

"Romania a reusit sa valorifice in mod eficient aderarea la NATO. A atins cel mai inalt nivel de securitate din existenta sa, fiind aliata cu toate statele europene", a spus presedintele Basescu.

"Am pledat constant pentru focalizarea asupra vecinatatii estice a NATO, unde exista surse de tensiuni si conflicte. Evenimentele din Ucraina dovedesc pertinenta analizelor noastre. Nu este acceptabila folosirea armelor pentru rezolvarea disputelor politice sau ca spectrul razboiului sa revina ca amenintare la adresa cetatenilor si a statelor", a sustinut Traian Basescu, adaugand ca "astfel de momente de criza sunt momente cheie in care NATO isi probeaza relevanta".

Traian Basescu a aratat ca "scutul antiracheta va proteja intreaga Europa" si ca e necesar sa se revina in cadrul NATO la o alocare a resurselor "catre 2% din PIB-ul fiecarei tari".

Ion Iliescu l-a pomenit pe Adrian Nastase, contributor al aderarii Romaniei la NATO

La ceremonie au participat si fostii presedinti ai Romaniei Ion Iliescu si Emil Constantinescu. Acestia au tinut discursuri despre contributia pe care au avut-o fiecare la intrarea tarii pe un traseu pro-occidental si pro-aderare la NATO.

Ponta: Basescu trage azi o petrecere, dar el nu e cu NATO, e cu petrecerile de dupa

Emil Constantinescu a declarat ca a inceput sa lucreze pentru priectul national al aderarii la NATO inca din clipa in care a fost ales presedinte, iar Ion Iliescu a tinut sa precizeze ca aderarea la NATO nu ar fi fost posibila fara momentul Revolutiei din 1989. Fostul presedinte a vorbit de primele contacte cu oficiali occidentali, cu presedinti din vest si oficiali ai NATO care au devenit "prieteni si sustinatori ai Romaniei".

Ion Iliescu a vorbit si de fostul premier Adrian Nastase, actualmente intemnitat la Jilava pentru coruptie. "Premierul Romaniei de atunci, Adrian Nastase, a fost prezent la ceremonia din primavar 2004 de consemnare a intrarii a noi membri in NATO", a tinut sa aminteasca Ion Iliescu.

Premierul Victor Ponta nu a fost prezent la ceremonie.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu Constantinescu Iliescu comemorare NATO, #Basescu Romania siguranta NATO, #Basescu Romania securitate nationala , #presedinte
Comentarii