Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Basescu: Romania nu are nevoie de bani, avem pentru investitii cu miliardele

Miercuri, 05 Ianuarie 2011, ora 15:45
6872 citiri
Basescu: Romania nu are nevoie de bani, avem pentru investitii cu miliardele

Romania nu are nevoie de bani, tara noastra avand in prezent 4,1 miliarde euro credite angajate, a declarat, miercuri, presedintele Traian Basescu in cadrul sedintei de Guvern.

"Romania nu are nevoie de bani. In momentul de fata avem 4,1 miliarde de euro credite angajate de la patru banci. Romania nu are o problema cu banii. Avem probleme sa ne asiguram cheltuielile curente. Ne imprumutam pentru salarii, pensii, dar bani pentru investitii avem cu miliardele", a spus seful statului.

Traian Basescu le-a cerut guvernantilor sa utilizeze cu maxima atentie banii contractati.

"Va cer maxima atentie pentru utilizarea banilor contractati. Nu se mai poate, stam cu 4,1 miliarde euro credite angajate si nu le cheltuim", a spus presedintele.

In ceea ce priveste FMI, Traian Basescu a spus ca Romania trebuie sa continue relatia cu Fondul printr-un acord precautionary, pentru stabilitate financiara, iar eventuale fonduri sa fie atrase de la Uniunea Europeana, din sumele puse la dispozitia statelor din afara zonei euro.

"Va trebui sa continuam cu Fondul dar fara sa luam bani. Uniunea Europeana are un fond pentru statele din afara zonei euro. Trebuie sa facem consolidare fiscala", a subliniat presedintele.

Seful statului a tinut sa precizeze ca "sustine un acord cu Fondul Monetar International care sa consolideze fiscalitatea".

Guvernul trebuie sa se bata pana in ultima clipa pentru aderarea la Schengen

Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu a cerut Guvernului sa se "bata pana in ultima clipa" pentru aderarea la Schengen in termenul stabilit, aprilie-mai 2011.

"Accesul in spatiul Schengen nu este un atribut al Comisiei Europene. Ramane sa vedem care vor fi evolutiile viitoare. In ceea ce ma priveste nu vom renunta la termenul stabilit de Romania pentru a intra in spatiul Schengen", a spus seful statului.

Traian Basescu a avertizat insa ca Romania nu poate denunta Mecanismul de Cooperare si Verificare sau bloca aderarea Croatiei la UE. El a aratat totodata ca nu recomanda parlamentarilor sa avizeze negativ solicitarea Germaniei privind majorarea numarului de europarlamentari.

"Va trebui sa ne batem politic, nu cu pietre pentru aderare. Romania nu poate denunta Mecanismul de Cooperare si Verificare. De asemenea, Romania nu poate conditiona - poate s-o faca, dar nu este in politica noastra, pentru ca am face exact ce ni se intampla noua acum - nu este politica noastra sa blocam accesul Croatiei. Dimpotriva, politica noastra externa, de cativa ani, sustine fara rezerve ca statele din Balcanii de Vest trebuie sa devina membre NATO si membre UE", a spus presedintele.

Cazul Ridzi a creat un mare deserviciu Romaniei

Traian Basescu a vorbit in cadrul sedintei de Guvern si despre cazul Ridzi, afirmand ca a creat un mare deserviciu Romaniei.

Seful statului a cerut coalitiei de guvernamant sa grabeasca procedurile legate de deferirea catre justitie a parlamentarilor cercetati penal pentru ca intarzierile sa nu poata fi invocate ca motiv pentru amanarea aderarii Romaniei la spatiul Schengen.

"Cazul Ridzi nu este de natura sa ajute. Dimpotriva, a facut un mare deserviciu si doamnei Ridzi si Romaniei. Mai sunt dosare care sper ca la inceputul sesiunii parlamentare vor primi aviz favorabil pentru ca nu e vorba de nimic altceva decat de prezentarea respectivilor parlamentari in fata procurorilor sau judecatorilor", a spus Basescu.

In opinia sefului statului, "majoritatii guvernamentale ii revine responsabilitatea sa rezolve problemele legate de accesul la justitie al celor pusi sub semnul intrebarii".

Traian Basescu a spus ca isi asuma responsabilitatea politica pentru intarzierea aderarii la Spatiul Schengen, dar ca justitia din Romania are responsabilitatea cea mai mare pentru asta.

"Problema cu Schengenul este la noi acasa (...) Partea politica mi-o asum, dar partea tehnica revine justitiei, Parlamentului care trebuie sa dea confidentialitate ca suntem determinati in lupta anticoruptie", a mai spus presedintele.

Basescu, nemultumit de decorarea ofiterilor vinovati pentru nereguli la angajari in Jandarmerie

Pe de alta parte, Traian Basescu s-a declarat nemultumit de decorarea a doi dintre ofiterii gasiti vinovati pentru nereguli la angajari in Jandarmerie.

Seful statului i-a cerut explicatii ministrului de Interne, Traian Igas, privind procedurile care preced astfel de propuneri. Totodata, Basescu i-a sugerat lui Igas sa ii demita pe cei care i-au propus spre decorare cei doi ofiteri.

"Daca puteti face ceva cu cei care mi-au fost propusi spre decorare. Cum au fost propusi? Nu exista un circuit? La ce sa stam cu toata lumea acolo?", l-a intrebat Basescu pe Igas, in sedinta de miercuri a Guvernului.

Doi dintre ofiterii demisi de ministrul de Interne, Traian Igas, in urma gasirii unor nereguli la angajarea in Jandarmerie, au fost decorati recent de presedintele Traian Basescu.

Doi dintre ofiterii acuzati de ilegalitati in MAI, decorati de Basescu

Ministrul Internelor, Traian Igas, l-a demis pe directorul general al Directiei Generale Management Resurse Umane din MAI, Adrian Patrascu, pentru ca au fost gasite nereguli in legatura cu modul in care Jandarmeria a deblocat trei posturi de ofiter si a organizat, in octombrie 2010, concursul pentru ocuparea acestora. Tot in acest caz, prim-adjunctul sefului Jandarmeriei Romane, generalul de brigada Gheorghe Nicolaie Rugina, va fi cercetat de Consiliul de Judecata al MAI.

Cei doi au fost decorati, in decembrie 2010, de presedintele Traian Basescu, "pentru rezultatele remarcabile obtinute in activitatea profesionala". In acelasi timp, Adrian Patrascu a fost inaintat la gradul de chestor de politie printr-un decret semnat in decembrie 2009 de seful statului.

Sindicatele incearca sa blocheze adoptarea noului Cod al Muncii

Traian Basescu a discutat si despre modificarea Codului Muncii si proiectul Codului Social si le-a cerut ministrilor sa nu mai poarte discutii nesfarsite pe aceasta tema.

Seful statului a precizat ca prin prelungirea discutiilor, liderii sindicali incearca sa blocheze adoptarea acestui act.

"Sunt de acord ca trebuie un dialog cu sindicatele si patronatele, insa acesta trebuie limitat in timp. Discutiile nu pot continua la nesfarsit, daca nu exista deschidere din partea sindicatelor pentru Codul Muncii. Guvernul trebuie sa isi asume responsabilitatea unei decizii", a spus Basescu.

Basescu, invitat la sedinta de Guvern

Presedintele Traian Basescu a fost invitat de premierul Emil Boc la sedinta de Guvern.

Conform unui comunicat de presa remis de Guvern, pe agenda discutiilor s-au aflat "o analiza privind stadiul Acordului cu Comisia Europeana, Fondul Monetar International si Banca Mondiala si o informare cu privire la stadiul aderarii Romaniei la spatiul Schengen".

Basescu: Imi asum raspunderea pentru Schengen, dar problema mare e la justitie

Seful statului a mai participat miercuri dimineata la sedinta de bilant a Consiliului Superior al Magistraturii.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Traian Basescu sedinta Guvern, #Basescu Schengen FMI , #presedinte
Comentarii
Poza OSIRIS
OSIRIS
rank 5
Nmai niste cersetori ca cei din opozitia - PeCe-PeSexDe-PeNaLi-isti -pot cersii bani la infinit. Buzunarele lor sunt rupte tot timpul. Nu s-au saturat cat au furat. La MUNCA CERSETORILOR! Cu tine primul muica -Boby23- alias Tzatza Pauuula!