Basescu: Romania nu renunta la postul de comisar european (Video)

Joi, 11 Decembrie 2008, ora 09:16
2324 citiri
Basescu: Romania nu renunta la postul de comisar european (Video)

Romania nu va renunta la comisarul european incepand cu luna ianuarie 2009, chiar daca statele membre ale Uniunii Europene vor aplica Tratatul de la Nisa, a declarat presedintele Traian Basescu, pe aeroportul Henri Coanda, inainte de plecarea spre Bruxelles.

"Cu privire la schimbarea structurii comisiei europene, punctul de vedere al Romaniei este foarte clar. Consideram ca trebuie sa se continue pe aceeasi formula, o tara - un comisar. Astfel, Romania nu renunta sa aiba un comisar european", este pozitia pe care o va sustine Traian Basescu.

Tot in cadrul summit-ului, Romania va sustine cresterea nivelului de finantare pentru industria auto si pentru IMM-uri.

"Voi sustine alocarile care revin Romaniei din bugetul Uniunii. Oricum, tara noastra a angajat deja un credit de 1 miliard de euro si, in acest sens, am aprobat un memorandum saptamana trecuta", a completat presedintele tarii.

Un alt subiect care va fi dezbatut la Bruxelles este pachetul legislativ privind energia si schimbarile climatice. Se are in vedere degajarea unui acord politic pe pachetul legislativ energie-schimbari climatice, prin identificarea manierei concrete in care se va putea transpune in practica obiectivul de reducere cu 20% a emisiilor de gaze cu efect de sera pana in anul 2020.

In acest sens, pozitia Romaniei este de a se lua drept an de referinat anul 1990, si nu 2005, asa cum se doreste, intrucat problemele in acest sens au aparut inca de atunci.

"Daca nu se va lua aceasta decizie, pentru aceasta perioada ar trebuie sa se acorde despagubiri",este de parere Traian Basescu.

In ceea ce priveste un alt subiect de dezbatere, relatiile externe, Romania sustine parteneriatul, in conditia in care nu sunt afectate atributele sinergiei Marii Negre.

Basescu va mai dezbate alaturi de ceilalti lideri politici de la Bruxelles masurile legate de politica agricola, privind realocarea unor fonduri necheltuite de la agricultura catre alte sectoare.

"In acest sens Romania isi va mentine pozitia ca banii de la agricultura nu fie fie realocati altor sectoare, pentru ca trebuie sa fie integrali utilizati", a completat Basescu.

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, participa in perioada 11 - 12 decembrie, la Bruxelles, la lucrarile Consiliului European.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#Traian Basescu, #comisar european, #bani UE, #relatii externe, #poltica agricola , #presedinte