Basescu: Romanii nu vor vota republica parlamentara, ar fi targ de geambasi

Miercuri, 13 Iunie 2012, ora 22:23
3062 citiri
Basescu: Romanii nu vor vota republica parlamentara, ar fi targ de geambasi
Foto: presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a declarat, miercuri, intr-o declaratie de la Palatul Cotroceni, ca e convins ca, in ciuda a ceea ce doreste USL, romanii nu ar vota o modificare a Constitutiei pentru o trecere la o republica parlamentara, intrucat vor sa-si aleaga seful statului direct.

"Pentru mine nu mai are niciun fel de relevanta, va spun o parere sincer - niciodata nu va trece o Constitutie prin votul romanilor, o Constitutie prin care ei nu-si pot alege presedintele. Inainte de introducerea votului uninominal pentru presedintii de CJ, era un targ pe bani pentru alegere (...) Prin introducerea votului uninominal, presedintele Consiliului Judetean nu mai e la mana niciunui consilier.

Imaginati-va un targ de geambasi vanzand functia de presedinte cand unui grup, cand altuia, ar fi dizgratios, cea mai mare greseala pe care am putea s-o facem. Sunt convins ca o asemenea intentie ar fi respinsa de romani la referendum", s-a aratat de parere Basescu.

Intr-o interventie televizata, presedintele Comisiei Juridice a Senatului, Toni Grebla, a spus ca USL ar putea adopta o solutie prin care, prin modificarea Constitutiei, presedintele sa fie totusi ales direct, dar sa ramana cu mult mai putine atributii.

Basescu: Intram intr-o zona de derapaj de la democratie. Nu voi tolera!

Presedintele Traian Basescu a sustinut o conferinta de presa miercuri, la Palatul Cotroceni, in care le-a explicat jurnalistilor functionarea Uniunii Europene si motivele pentru care el, nu premierul Victor Ponta, trebuie sa reprezinte Romania la Consiliul European.

Seful statului a acuzat USL ca da semne ca vrea un "derapaj de la democratie", dand ca exemplu mutarea ISC in subordinea premierului, dupa care, imediat, noul sef al ISC a retras institutia din procesul lui Nastase sau schimbarile din TVR.

"Cred ca ne indreptam spre un lucru foarte grav - ma tem ca, vazand si ce se intampla la TVR, vazand si cum s-a incercat o interventie a Guvernului prin mutarea peste noapte a Inspectoratului in Constructii, cand e problema domnului Mang, s-a schimbat comisia pentru plagiat.

Intram intr-o zona de derapaj de la democratie, simptomele incep sa fie tot mai puternice, nu voi tolera, le voi semnala public, ma voi bate cu ele", a avertizat Basescu.

Seful statului si-a reiterat intentia de a demisiona inainte de alegerile parlamentare din toamna, pentru a se organiza alegeri prezidentiale in acelasi timp, daca se modifica Constitutia si se reduce mandatul presedintelui la 4 ani, alaturi de introducerea in Legea Fundamentala a unui parlament unicameral cu maxim 300 de alesi, conform rezultatelor referendumului din 2009.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu presedinte geambasi, #Basescu republica parlamentara, #Basescu presedinte ales direct, #Basescu modificare Constitutie , #presedinte