Basescu: Sa privim viitorul cu optimism, curaj si creativitate!

Vineri, 07 Mai 2010, ora 21:56
3633 citiri
Basescu: Sa privim viitorul cu optimism, curaj si creativitate!
Foto: presidency.ro

Presedintele Traian Basescu a tinut vineri, cu ocazia Zilei Europei, un discurs plin de optimism legat de viitorul Romaniei si de rolul important pe care tara noastra in joaca in Uniunea Europeana, comportandu-se ca si cum nu ar fi anuntat, cu nici 24 de ore inainte, scaderea pensiilor, salariilor bugetarilor si a ajutoarelor de stat.

Astfel, seful statului a vorbit despre filosofia Uniunii Europene si despre cum Romania are atat de multe de sarbatorit in data de 9 mai.

"La 60 de ani de la declaratia Schuman, avem astazi ocazia de a sarbatori o Uniune ce reuneste 27 de state membre si peste o jumatate de miliard de cetateni, o Uniune din care Romania face parte ca stat cu drepturi depline, o Uniune la a carei dezvoltare ne aducem contributia, de la 1 ianuarie 2007.

Ziua de 9 mai 2010 are o semnificatie aparte pentru noi, romanii. Celebram in aceasta zi proclamarea independentei de stat a Romaniei (9 mai 1877) si, totodata, finalul celui de-Al Doilea Razboi Mondial si al unei perioade marcate de conflicte si dezbinare in Europa", si-a inceput Basescu discursul, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.

El a aratat ca unul dintre principalele principii care stau la baza Uniunii Europene este solidaritatea, cuvant amintit si in discursul de joi.

"Sarbatoarea acestei zile este un excelent prilej de a reaminti importanta valorilor si principiilor care stau la baza UE si permanenta lor actualitate. Nu trebuie sa uitam ca un numitor comun al acestora era solidaritatea. Acest principiu indispensabil, caruia i se datoreaza existenta marii familii europene care este Uniunea, trebuie sa ne ghideze in continuare actiunile la nivel comunitar. Astazi ne confruntam cu momente foarte dificile in istoria de peste jumatate de secol a Uniunii.

Criza economica si financiara nu are precedent in istoria postbelica. Desi o parte din potentialul ei negativ s-a diminuat, evenimentele recente demonstreaza ca Europa nu este nici pe departe ferita de efectele acesteia. Actualele imprejurari testeaza mai mult ca oricand capacitatea statelor membre de a fi solidare, de a integra in propria lor politica principiile parintilor fondatori ai Uniunii", a continuat seful statului.

Basescu anunta scaderea salariilor si pensiilor - ce spun Opozitia si sindicatele

Modernizarea Romaniei, cu aportul fiecarui cetatean

Basescu a subliniat ca aceasta solidaritate trebuie asumata atat de cetateanul de rand, cat si de clasa politica, administratia publica si societatea civila.

"In cazul Romaniei, modernizarea statului poate fi dusa la bun sfarsit cu aportul activ al fiecarui cetatean, de la cetateanul simplu pana la cei direct implicati in acest proces. Ca beneficiari ai integrarii in UE si ai proiectelor comunitare trebuie sa ne implicam fiecare dintre noi in acest proces de al carui succes depinde in mare masura prosperitatea Romaniei", a mai spus presedintele.

Basescu a tinut sa reaminteasca ceea ce Jean Monnet spunea la debutul constructiei comunitare: "Nimic nu este posibil fara implicarea oamenilor, insa nimic nu are un viitor durabil in lipsa institutiilor", subliniind ca leadershipul politic si actiunea comuna a statelor membre si institutiilor comunitare sunt vitale pentru a asigura prosperitatea generatiilor viitoare.

Adevaratul anunt al lui Basescu: suntem in faliment!

Seful statului a aratat ca intrarea in vigoare a Tratatului de la Lisabona a creat un cadru comunitar care poate face Europa un actor competitiv cu o veritabila identitate internationala, subliniind ca si Romania va continua, in anii ce urmeaza, sa-si construiasca un profil solid in Uniunea Europeana.

"Avem un potential real si putem contribui in mod substantial in domenii precum consolidarea pietei interne, reforma politicii agricole comune si a politicii de coeziune, asigurarea secutitatii energetice a Uniunii, asigurarea pacii si securitatii in lume, prin perfectionarea mecanismelor civile de gestionare a crizelor", a spus Basescu, precizand ca Romania va avea, de asemenea, si alte initiative de genul Sinergiei Marii Negre sau strategia pentru Dunare.

"As dori sa inchei in spiritul parintilor fondatori ai Uniunii indemnandu-va sa privim viitorul cu optimism, curaj si creativitate. Perioadele dificile pot fi si cele mai fecunde din punct de vedere al ideilor indraznete, al solutiilor inovatoare si al actiunii conjugate. Confruntata cu dificultati, o comunitate strange ransurile, actioneaza solidar si hotarat. Prin actiunea noastra Uniunea trebuie insa intarita din incercarile actuale iar principiile reconcilierii, solidaritatii si unitatii, ilustrate in declaratia Schumann sa isi dovedeasca inca odata trainicia", a incheiat Basescu.

Domnule Basescu, i-ati ciuruit!

Invitati colorati la Cotroceni - de la Udrea si Boc, la Regele Cioaba

La receptia organizata la palatul Cotroceni au fost prezenti presedintele Senatului, Mircea Geoana, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, premierul Emil Boc, dar si o serie de ministri precum Adriean Videanu, Vasile Blaga, Catalin Predoiu, Elena Udrea, Gabriel Oprea, Gabriel Sandu. Printre invitati s-au aflat si Printul Paul si Printesa Lia, viitori fini ai presedintelui Traian Basescu, care in aceasta luna il va crestina pe printul Carol Ferdinand.

De asemenea, la receptie au luat parte presedintele Curtii Constitutionale, Ioan Vida, presedintele Curtii de Conturi, Nicolae Vacaroiu, directorul SRI, George Maior, directorul STS, Marcel Opris, europarlamentarii George Becali si Cristian Preda, si mai multi parlamentari PD-L si de la independenti.

Printre invitati s-au aflat reprezentanti ai cultelor, ai misiunilor diplomatice straine, ai Armatei, precum si familia Regelui Cioaba. Au fost de asemenea personalitati din domeniul sportiv precum Octavian Belu, Mariana Bitang si Ivan Patzaichin, dar si subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii Raed Arafat.

Liderii opozitiei nu au fost prezenti la Cotroceni, si nici liderul UDMR Marko Bela sau parlamentari ai acestei formatiuni. De asemenea, nici fostii sefi de stat Ion Iliescu si Emil Constantinescu nu au venit la receptie.

A.S.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#Traian Basescu optimist viitor, #Romania optimism Basescu incredere, #Ziua Europei Basescu Cotroceni , #presedinte
Comentarii
Poza ETC
ETC
rank 1
Cum poti sa nu observi duplicitatea comportamentului Basescu exprimata prin grotesti manifestari dramatice?
Poza UN_TARANIST
UN_TARANIST
rank 5
Cand ai conturile doldora de valuta in banci straine si avere cat cuprinde poti privi nu numai optimist, ci chiar iti bati joc de cei napastuiti!