Basescu, "salvatorul" tarii in fata "invaziei" refugiatilor musulmani

Autor: Antonio Momoc - trainer comunicare
Vineri, 04 Septembrie 2015, ora 12:00
6538 citiri

Acum ca PSD si PNL au trecut Codul Fiscal prin Parlament si au iesit la poza sa anunte triumfal consensul national asupra reducerii TVA care va creste consumul si nivelul de trai, Liviu Dragnea si Alina Gorghiu isi pot imparti pentru 2016 - ca odinioara in USL - primariile si colegiile parlamentare.

Opozitia pare ca exista doar formal, la fel si premierul Romaniei.

Cu un Klaus Iohannis mai degraba discret in spatiul public, cu un nou Partid Liberal care nu are liderii care sa asume puncte de vedere liberal-progresiste pe tema sensibila a refugiatilor, cu un premier cu probleme penale grave, cu un Partid Social Democrat anesteziat la varf de problemele cu Justitia, UNPR-ul generalului Gabriel Oprea se consolideaza profilandu-se tot mai vizibil ca aparator al interesului national si al granitei Romaniei (deocamdata cu Serbia).

Intr-un asemenea context intern si international, fostul presedinte al Romaniei, Traian Basescu, a vazut o oportunitate. Cu flerul sau politic a intuit ca fricile sau angoasele electoratului ii pot aduce puncte in perspectiva anului electoral urmator.

"Visul oricarui psd-ist sau pnl-ist ar fi sa nu revina Traian Basescu in viata politica", declara sigur de sine in contextul schimbarii incadrarii sale juridice in procesul cu Gabriela Firea din santaj in amenintare.

Foarte putin s-a comentat in spatiul public iesirea lui Traian Basescu la B1 TV pe tema refugiatilor sirieni. Istoricul Vladimir Tismaneanu, fostul presedinte al Comisiei Prezidentiale de Analiza a Dictaturii Comuniste din primul mandat Basescu, a criticat pozitia fostului presedinte in problema refugiatilor.

Pe scurt, Traian Basescu este ferm impotriva primirii de imigranti de catre statul roman. Asa cum recent se exprima radical impotriva construirii unei moschei la Bucuresti si a riscului reprezentat de studentii musulmani.

Daca sunt printre noi cetateni romani care se simt amenintati in vreun fel de credinciosii musulmani, de arabi, de africani sau de straini in genere, cel putin o parte din ei au acum reprezentant de calibru in Traian Basescu.

"Romania ar trebui sa refuze sa primeasca migranti pe teritoriul ei. Nu este jocul nostru, nu este problema noastra, nu noi suntem magnetul pentru acesti oameni, pe de o parte. Pe de alta parte, daca cineva crede ca a primi un numar de cateva mii de cetateni care vin din Siria, din Libia, din nordul Africii, va pot spune ca nu este o simpla chestiune de cazare.

In momentul in care i-ai acceptat pe teritoriul tau, trebuie sa le asiguri educatie, invatarea limbii romane, sanatate, pastrarea culturii si a obiceiurilor. (...) Iar chestiunea ca vor fi cazati in Romania doar 2 ani trebuie sa o uitati...Vor atrage familiile lor numeroase din tarile in care se afla".

Una dintre strategiile discursului populist este dihotomia "noi versus ei" folosita in mobilizarea maselor si in captarea voturilor: noi - poporul - impotriva lor, a dusmanilor poporului, fie a elitelor incompetente, a institutiilor corupte, fie a strainilor.

Traian Basescu a convins cu aceasta strategie cand a vorbit impotriva mogulilor, a oligarhilor sau impotriva Parlamentului ("Adevarata majoritate sunteti voi!"). Aplica aceeasi strategie acum cu promisiunea ca ii apara pe romani de asa-zisul pericol reprezentat de "refugiatii musulmani" care nici macar nu iau drumul exodului prin Romania.

La fel ca alti politicieni din Europa Centrala si de Est, Traian Basescu se face aparatorul valorilor traditionale, al religiei majoritare, al unei societati sarace si mai degraba inchise.

Fin populist, Basescu stie ce sa spuna pentru a fi pe placul alegatorilor: suntem prea saraci noi, romanii, ca sa ii mai hranim pe altii.

Daca cei mai multi romanii nu-l vor lua in seama pe Traian Basescu la viitoarele alegeri, probabil ca societatea civila romaneasca este mult mai matura, mult mai deschisa si mai democratica decat ne putem imagina. Sau poate ca fostul presedinte nu mai are credibilitatea in rolul de salvator, indiferent de cat de populare ar fi mesajele sale.

Antonio Momoc este conferentiar universitar doctor, trainer specializat in comunicare si managementul reputatiei. - Mai multe detalii pe antoniomomoc.ro

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#criza imigranti Basescu , #presedinte