Business Focus: Antreprenoriatul: Profesie vs Vocație

Basescu: Sansa noastra sunt Statele Unite ale Europei

Autor: Ana Ilie
Joi, 22 Septembrie 2011, ora 18:16
1336 citiri
Basescu: Sansa noastra sunt Statele Unite ale Europei

Presedintele Traian Basescu a reiterat, joi, ca formarea Statelor Unite ale Europei este singura solutie la indemana pentru depasirea crizei complexe cu care se confrunta Uniunea Europeana.

"Imi asum riscul sa lansez o idee care ar putea deveni realitate", si-a inceput Basescu discursul la Universitatea de vara a PPE.

Seful statului a inceput prin a enumera provocarile cu care se confrunta in acest moment Uniunea Europeana: "as spune ca ne aflam intr-un moment dificil, avem o criza a datoriilor suverane care ne afecteaza pe toti; avem o criza a migratiei, care, desi uneori exagerata, este o situatie care impune noi abordari in ceea ce priveste spatiul Schengen, deci o reforma a Spatiului Schengen se impune; avem un deficit energetic ce trebuie completat de multe ori contra unor concesii politice.

Ne pregatim sa dicutam noul exercitiu bugetar si as spune ca avem nevoie acuta de o consolidare a politicii agricole comune - aici avem uneori viziuni diferite si nu in ultimul rand mai este parca o criza mai putin vazuta, dar tot mai persistenta in ultimii 2 ani, a transferului problemelor nationale in institutiile europene, si de aici o depreciere a deciziilor vizionare pentru Europa de maine", a declarat Basescu.

"La toate aceste provocari, crize, trebuie sa raspundem prin unitate si solidaritate, dar in opinia mea doar unitatea si solidaritatea nu sunt suficiente pentru a prefigura Europa viitorului, si nu Europa care sa receptioneze, sa primeasca efectele globalizarii", a spus Basescu. In opinia sa, "sunt cateva lucruri inevitabil a fi facute la nivelul UE ca politica generala" - este vorba despre o politica monetara unica, o politica comuna energetica, o politica de educatie si cercetare comuna, etc.

Pentru a face fata acestor provocari, dar si pentru a realiza aceste lucruri, Basescu vede o singura solutie - realizarea Statelor Unite ale Europei.

"Astazi, in aceasta criza, avem si solutia viitorului: ceea ce inseamna o sansa pentru Europa de a garanta prosperitatea cetatenilor ei este mai multa integrare si eu mi-as permite sa spun ca sansa noastra sunt Statele Unite ale Europei. Care sa respecte valorile noastre, care sa tina cont de specificul cultural al fiecarei tari, sa protejeze oricare minoritate dar sa aiba forta sa ne proiecteze acolo unde pot fi cei 500.000 de europeni, la pupitrul de comanda al procesului de globalizare si nu in remorca".

In opinia lui Basescu, politicienii generatiei sale trebuie sa aiba curaj si forta politica necesara pentru a-si convinge cetatenii ca SUE trebuiesc infaptuite. "Este responsabilitatea noastra, a politicienilor din aceasta generatie, intarzierea nu-i va folosi nimanui, trebuie sa avem curaj sa o facem acum, si sa vorbim despre SUE, sa avem forta politica, fiecare la noi acasa sa ne convingem cetatenii ca aceasta este solutia", a incheiat Basescu.

Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Ce n-a văzut CTP în 34 de ani de alegeri libere: ”Doar Ceaușescu îl poate egala pe Ciociu. Ca pe o turmă de mancurți...”
Retragerea lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei a fost comentată acid de jurnalistul Cristian Tudor Popescu, care i-a criticat dur pe președinții PSD și PNL, Marcel...
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Candidatul USR la Primăria Sectorului 5 a depus o plângere la DIICOT împotriva lui Cristian Popescu Piedone
Avocatul şi liderul consilierilor USR din Sectorul 5, Alexandru Dimitriu, a depus joi dimineaţă, 25 aprilie, o plângere la DIICOT împotriva primarului Cristian Popescu Piedone şi ”a...
#Traian Basescu, #Traian Basescu PPE, #traian basescu statele unite europei , #presedinte