Basescu: Sedinta CSAT, suspendata din cauza Guvernului (Video)

Marti, 14 Octombrie 2008, ora 19:15
4738 citiri
Basescu: Sedinta CSAT, suspendata din cauza Guvernului (Video)

Sedinta CSAT de marti a fost suspendata de presedintele Traian Basescu pentru ca materialele privind bugetele institutiilor din Aparare, care trebuiau transmise anticipat de Guvern membrilor CSAT, au fost aduse abia la sedinta.

Seful statului a spus ca, in aceste conditii, era imposibila aprobarea sumelor pentru bugetele institutiilor din domeniul sigurantei nationale si ca nu a vrut ca CSAT sa fie o institutie care adopta decizii in necunostinta de cauza.

Basescu a subliniat ca nu vrea sa "patroneze o descarcare de gestiune din partea responsabililor din ministere care vor sa mascheze contracte pe care presedintele le considera netransparente".

Sedinta CSAT, convocata pentru marti, la ora 14.00, a fost suspendata dupa ce, oricum, o parte dintre membrii Consiliului ajunsesera cu o intarziare de 20 de minute la Palatul Cotroceni.

Pe ordinea de zi a sedintei de marti figurau o serie de aspecte referitoare la structura, strategia si programele de achizitii ale MIRA, dar si la strategia privind industria de Aparare.

Inca de la inceputul discursului explicativ, sefului statului a tinut sa sublinieze ca nu vrea sa lase loc de interpretare. "Sedinta CSAT a fost suspendata din cateva motive. Pentru faptul ca materialele care trebuiau transmise, aduse anticipat, au fost aduse de Guvern la sedinta si nu era vorba de orice tip de material, ci de bugetele institutiilor implicate in siguranta nationala, ce facea practic imposibila aprobarea lor.

N-am vrut ca CSAT sa fie o institutie unde doar unul-doi avizati stiu despre ce vorbesc si ceilalti adopta masuri in necunostinta de cauza. Documentele trebuiau transmise si avizate de primul ministru cu suficient timp inainte incat sa se faca o discutie pe aceasta tema", a criticat seful statului.

De asemenea, Traian Basescu a reclamat si faptul ca mai multe ministere, intre care a mentionat MIRA si MAp, au trimis documente care nu erau de competenta CSAT, dar care se doreau validate in acest for, pentru a masca neindeplinirea obligatiilor de catre anumite structuri.

"Erau niste materiale care s-ar fi vrut validate in CSAT pentru a masca neindepliniarea programelor de modernizare a structurilor care aveau obligatia s-o faca. Aceste documente nu aveau ce sa caute in CSAT si s-a vrut o sedinta de descarcare de gestiune. Fiecare trebuie sa aiba responsabilitatea de punere in practica a programelor", si-a continuat Basescu criticile la adresa Guvernului.

MIRA, sub ancheta?

Presedintele Traian Basescu a mai declarat, marti, ca va sesiza institutiile statului pentru o analiza foarte serioasa cu privire la autoturisme si echipamente contractate de catre MIRA si cu privire la prima etapa de realizare a obiectivelor asumate pentru ca Romania sa poata sa intre in spatiul Schengen.

Seful statului a afirmat ca MIRA a semnat contracte pentru 392 de autotursime Logan la pretul de 11.700 de euro bucata, pentru care s-au contractat echipamente de 40.000 de euro, de trei ori mai scumpe decat masinile, iar pe autoturisme BMW s-au contractat echipamente pentru Politia Rutiera in valoare de 60.000 de euro.

In privinta programului de implementare a masurilor pentru aderarea la spatiul Schengen, Traian Basescu a spus ca sumele alocate pentru acest program au fost cheltuite fara sa existe o evolutie corespunzatoare a montarii de echipamente la frontierele tarii, o mare parte din bani fiind cheltuita pentru studii si nu pentru echipamente.

"Te intrebi cand are si cand nu are bani Guvernul", a mai spus, ironic, Traian Basescu, in contextul in care echipamentele pentru masini au costat de trei ori mai mult decat autovehiculele, iar premierul Tariceanu a repetat, vineri, vizibil enervat ca nu sunt bani pentru majorarea salariilor.

"Chiar daca CCR ar da un aviz favorabil, va spun foarte clar ca nu sunt bani. Sa nu-si inchipuie cineva ca sunt bani pusi de-o parte si ca asteptam sa platim. Nu sunt bani. Nu sunt bani.

Sa nu-si faca cineva iluzii si trebuie sa tinem seama ca o solutie de acest fel ar fi cu atat mai nesabuita cu cat ne aflam intr-o criza economca internationala. Nu sunt bani", au fost declaratiile de vineri ale premierului.

vezi mai jos declaratia integrala a presedintelui

Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Președintele Chinei Xi Jinping, așteptat în Ungaria. Anunțul șefului de cabinet al lui Viktor Orban
Preşedintele Chinei, Xi Jinping, va face luna viitoare o vizită în Ungaria, a anunţat joi Gergely Gulyas, şeful de cabinet al premierului ungar Viktor Orban, citat de Reuters. Gulyas a...
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Fostul președinte al Rusiei, după ajutorul dat de SUA Ucrainei: ”Un vot al nenorociților veseli”
Cu o situație pe frontul contra invadatorilor ruși tot mai dificilă și mai vulnerabilă, Ucraina a primit sâmbătă seara, 20 aprilie, și o veste bună. Camera Reprezentanților din Congresul...
#Traian Basescu, #presedinte, #CSAT, #sedinta, #suspenda , #presedinte
Comentarii
Poza John Paracliserul
John Paracliserul
rank 1
Super -oportuniotate pentru Basescu..sansa reala de a deveni ceva, cineva.
Poza Sile this Millennium
Sile this Millennium
rank 5
RECTIFICATORULUI tocmai ai tastat corect ,