Basescu si-ar putea face o revenire in stil Putin, ca premier - The Economist

Joi, 09 Decembrie 2010, ora 23:34
4575 citiri
Basescu si-ar putea face o revenire in stil Putin, ca premier - The Economist

Presedintele Traian Basescu, "incantator, dar problematic", desi are imaginea stirbita din cauza scandalurilor, si-ar putea face o revenire pe scena politica, precum Putin, ca premier al tarii, dupa incheierea mandatului sau in 2014, scrie The Economist intr-un articol despre "dezamagitoarea Romanie".

O radiografie a societatii romanesti, articolul, intitulat "Gauri si colturi", vorbeste despre minusurile Romaniei - starea proasta a infrastructurii, diferenta intre vorbele si faptele autoritatilor, netransparenta cadrului juridic pentru investitori, dar mai ales sistemul judiciar, unde inca sunt mari probleme.

"Pe hartie, legile sunt tot mai mult la standarde europene. In practica, rezultatele sunt imprevizibile", scrie The Economist. De asemenea, prestigioasa revista britanica afirma ca "cea mai mare problema in sistemul judiciar al Romaniei este greutatea de a indeparta judecatorii ignoranti, incompetenti sau chiar de-a dreptul corupti". Despre acordul cu FMI, The Economist spune ca "este o binevenita camasa de forta externa pentru politicienii divizati si ezitanti".

Udrea, blonda bogata si plina de viata de la Turism

Articolul o remarca si pe Elena Udrea, "blonda bogata si plina de viata de la turism", si afirma ca, indiferent de optiunea romanilor, Basescu are cei mai mari fani in strainatate si ar fi votat fara sovaiala de georgieni, pentru ca a ramas unul dintre putinii lor aliati.

Stabilitatea este mai buna decat criza si colapsul, scrie The Economist vorbind despre situatia economica a Romaniei si amintind ca in entuziasmul cresterii economice inregistrate dupa aderarea la UE, "Romania a calcat pe acceleratie, acolo unde un guvern prudent ar fi pus mai degraba frana" si asa a ajuns la un deficit bugetar urias, fiind nevoita in 2009 sa imprumute 20 de miliarde de euro de la FMI. Articolul prezinta masurile dure de austeritate luate in urma acordului cu FMI, care, spune autorul, "a creat o binevenita camasa de forta externa pentru politicienii divizati si ezitanti".

Guvernele pleaca si vin, Isarescu ramane

The Economist vorbeste si despre banca centrala, considerata de multi romani drept "cea mai solida institutie a lor". Guvernele pleaca si vin, scrie publicatia economica britanica, dar seful BNR, Mugur Isarescu, aflat in functie din 1990, este o prezenta puternic resimtita - banca tine leul destul de stabil, inflatia la un nivel coborat si vegheaza asupra sistemului financiar (care nu este in forma prea buna, spre deosebire de multe altele, noteaza The Economist). Dar Mugur Isarescu nu poate face prea multe pentru a mari cresterea economica, prognozata la numai 1,5% anul viitor, adauga The Economist.

O pata de lumina este avantul luat de exporturi, care au crescut cu o patrime. Insa exporturile reprezinta mult prea putin in economia tarii. Sectorul constructiilor este in continuare la pamant, la fel si investitiile si consumul. Un ajutor ar putea veni de la cele 30 de miliarde de euro pe care Uniunea Europeana le-a pus deoparte pentru a moderniza Romania, cea mai mare si mai saraca dintre noile sale membre. Dar numai 1,5 miliarde de euro au fost cheltuiti pana acum, arata The Economist. Printre multele impotmoliri scandaloase, Romaniei inca ii lipseste o autostrada propriu-zisa intre Bucuresti si principalul port, Constanta, noteaza The Economist.

Guvernul este format de o coalitie nepopulara intre PD-L, partidul incantatorului, dar problematicului presedinte Traian Basescu, si o alianta reprezentand minoritatea ungara. Nici macar criticii nu o acuza de populism ieftin. Pe hartie, programul de reforma pare impresionant, daca nu ar fi pus in practica insa cu intarziere. Dar multi se indoiesc ca pot eradica "rele" perene, precum coruptia, birocractia si serviciile publice deficitare, scrie The Economist.

Publicatia da ca exemplu de "bune intentii, dar cu proaste rezultate" manastirea-insula de la Snagov, unde ar fi ingropat Vlad Tepes si unde "cu multa fanfara" autoritatile au construit un pod peste lac, intr-un loc frumos, in speranta atragerii turistilor. Gestul e salutar: guvernele trecute au evitat deliberat sa-l exploateze turistic pe cel mai cunoscut fiu al Romaniei.

Noul ministru al turismului, Elena Udrea ("o blonda bogata si plina de viata", potrivit caracterizarii The Economist) vrea ca Tepes sa ia rolul principal. In vara, ii duce pe ambasadorii straini intr-un "turneu Dracula" pe la castele acestuia. Insa vizitatorilor obisnuiti le este greu sa gaseasca drumul spre Snagov, care nu este semnalizat cu indicatoare. Podul, prost construit, nu este placut vederii. Un asa-zis calugar cere o taxa "grasa" si spune, referindu-se la rromii locali, ca sunt niste "gunoaie".

Nici investitorii straini nu fac coada ca sa profite de solul fertil al Romaniei, de peisajul minunat sau de forta sa de munca flexibila, ieftina si poliglota. Serviciile sunt in mod special subdezvoltate. "Ar putea fi biroul din spate al Europei", spune un bancher strain, care face eforturi sa ramana optimist. Romania ar putea fi un punct nodal regional pentru companii interesate de tarile vecine, mai mici. Dar investitorilor le place certitudinea, nu deciziile netransparente si imprevizibile ce caracterizeaza politica romaneasca, scrie The Economist. Investitorilor le-ar placea mai multa reglementare, mult promisa, dar rar pusa in practica. Ei se plang cu precadere despre judecatorii incompetenti si ignoranti.

Coruptia, o afacere riscanta in Romania

Cazurile de mare coruptie incep sa se urneasca, la fel si unele reforme judiciare, cum ar fi noile coduri penal si civil. Climatul de impunitate pentru cei bogati si puternici in mare parte a disparut. Chiar si politicienii de frunte risca inchisoarea, asta daca dosarele lor ajung in cele din urma la instanta. "Coruptia este o afacere riscanta acum in Romania", spune ministrul justitiei, Catalin Predoiu. Insa cea mai mare problema in sistemul judiciar este aceea ca este foarte greu sa indeparteze judecatorii ignoranti, incompetenti sau chiar de-a dreptul corupti, scrie The Economist. Protejarea constitutionala a independentei sistemului judiciar, in 2003, pare, acum, sa fi fost o mare greseala. Unii dau vina pe faptul ca asta s-a facut la sfatul celor din afara, arata publicatia britanica.

Activistii anticoruptie se pregatesc pentru o noua ofensiva, desi presa contagios de pesimista ii face pe multi sa simta ca astfel de eforturi sunt lipsite de speranta. Victorii precedente, cum ar fi alegerea lui Basescu la "revolutia portocalie" din decembrie 2004, s-au dovedit a fi efemere. Scandaluri, in parte politizate, au patat imaginea fostului capitan de nava, desi si-ar putea face o revenire, in stil Putin, ca premier, atunci cand mandatul sau se va incheia, in 2014.

Insa cei mai mari fani ai sai sunt acum in strainatate, adauga The Economist. Multi saluta ca Basescu a reparat relatiile cu Moldova vecina (provincie a Romaniei inainte de razboi, el a promovat ideea emiterii de pasapoarte romanesti). Un ferm aliat NATO, Basescu este unul dintre putinii aliati ramasi alaturi de georgieni, care s-au simtit parasiti de majoritatea vechilor lor prieteni. Ei (georgienii - n.r.) ar vota pentru el, indiferent ce ar face propriul lui popor, conchide The Economist.

Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
#Traian Basescu premier Romania, #Basescu alegeri prezidentiale, #Traian Basescu Vladimir Putin , #presedinte