Opinii: Basescu, siluit de politicieni

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 31 Octombrie 2010, ora 18:55
6636 citiri
Opinii: Basescu, siluit de politicieni
Sursa foto: cotidianul.ro

Imi aduc aminte de un interviu cu Traian Basescu de pe la mijlocul anilor '90 in care actualul presedinte se arata dezgustat de clasa politica romaneasca. Ba, ameninta chiar reporterul care il intervieva ca se gandeste sa paraseasca politica.

Inca nu preluase partidul de la Petre Roman, inca nu incepuse sa conteze in politica damboviteana. Succesul pe care avea sa il inregistreze incepand cu anii '97-'98 l-au convins sa isi amane iesirea.

Insa odata cu castigarea mandatului la Primaria Capitalei, Traian Basescu avea sa nu se mai opreasca. O premiera in spatiul politic romanesc - castigarea a doua mandate consecutive la Cotroceni, dupa alte doua consecutive de primar al Bucurestiului. Intre timp, cel putin in privinta opiniei despre clasa politica, Traian Basescu nu si-a schimbat prea mult credintele.

La inceputul lui 2008, presedintele afirma despre spatiul politic ca "uneori ai senzatia ca este ca o zoaie pe un geam. Geamul casei asteia care este Romania, cand dai sa te uiti, e plin de zoaie, nu vezi bine nici afara si nici de afara in casa". Daca aceste cuvinte ar fi fost aruncate de un outsider, de cineva care nu ar fi contat prea mult la nivel inalt in politica, ar fi fost usor de inteles si ar fi fost credibile.

Cand ele veneau insa din partea celui care conducea si reprezenta Romania la cel mai inalt nivel de mai bine de trei ani, iti pui cel putin o intrebare. Ce il oprea sa incerce macar primenirea clasei politice, curatirea ei? Macar in partidul pe care il conducea si in care nimeni nu misca fara voia si stiinta sa, chiar daca oficial si constitutional era desprins de PD-L?

In schimb, dupa replica cu "zoaiele", aveam sa vedem o adevarata descatusare a "principiilor" si "aromelor" democrat liberale - incepand cu cazul Ridzi, lectiile mafiote ale lui "Don Costel", ascensiunea sinistra a unor personaje precum Elena Udrea, Elena Basescu si a celorlalte tinere femei de "succesuri" din PDL. Morala este buna in teorie, pentru popor si presa, cand vine vorba de actiune si realitate, zoaia ramane singura cale de a reusi.

In urma cu aproape fix un an, Traian Basescu insista sa convinga poporul de ce ar trebui sa ii acorde votul din nou. Consecvent principiului sau de la inceputul carierei - "nu-mi place, dar tare bine mai e!" - candidatul Basescu deschidea usa psihanalistilor cu urmatoarea fraza:

"Azi vin si sa spun ca, desi nu mi-a placut, mai vreau o data, mai vreau un mandat!"

Dupa ce poporul i-a facut un rau si i-a mai dat un mandat, in ciuda neplacerilor pricinuite de primul, ironia acestor jocuri de cuvinte abia acum isi arata adevarata fata. E greu sa intelegi de unde a avut atata putere acest politician ca, in ciuda credintelor si convingerilor sale exprimate de-a lungul timpului, sa practice in realitate exact opusul lor.

Tradatorii au devenit buni, greata si zoaiele au fost reevaluate, iar Gabriel Oprea, din "seful mafiei lui Adrian Nastase (asa cum il denumise acelasi Traian Basescu in 2004), a devenit acum parte a Cabinetului lui Emil Boc si om de incredere in sustinerea majoritatii dorita de presedinte. Exemplele curg fara numar.

In ciuda tuturor infierarilor "de ieri" ale lui Traian Basescu, astazi il gasim pe acelasi om ca, dupa anumite reconsiderari, totusi zoaiele nu mai sunt chiar atat de zoaie si nici mafia chiar asa de mortala.

Daca mai luam in calcul si energiile uriase puse in joc de presedinte pentru a-si tine in functie oamenii slabi si incompetenti, dar supusi si ascultatori, precum Emil Boc, daca ne amintim scurt de ascensiunea uluitoare a Elenei Udrea, vom intelege, intr-adevar, mai bine cum sta treaba cu "zoaiele de pe geamul Romaniei".

O greata constanta si profunda fata de zoaiele politicii romanesti, manifestata de Traian Basescu timp de mai bine de 15 ani, insa suportata cu placere de dragul puterii. Ba chiar in ultimii sase ani el este reprezentantul ei cel mai de seama, la cel mai inalt nivel, proferand totusi in discurs reforma si modernizarea. De acolo o conduce si o influenteaza asa cum crede de cuviinta.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Traian Basescu presedinte, #Basescu reforma statului, #Basescu modernizare politica Romania , #presedinte
Comentarii
Poza nightmare
nightmare
rank 5
Domnule Leca !!!....articolul dvs. ca si al doamnei Ene este un articol manipulator de incepator...DOMNUL PRESEDINTE BASESCU A LUAT ASUPRA LUI TOATE CRITICILE SI DECONTURILE GUVERNULUI PENTRU MASURILE DE AUSTERITATE SI REFORMAREA CLASEI POLITICE!!!!
Poza Jerome
Jerome
rank 5
Traian Basescu, o ipocrizie iscusita