Basescu: SMURD nu a fost creat de un om, a fost creat pe banii romanilor

Miercuri, 11 Ianuarie 2012, ora 19:44
5279 citiri
Basescu: SMURD nu a fost creat de un om, a fost creat pe banii romanilor
Foto: B1TV

Presedintele Traian Basescu a prezentat, miercuri seara, o serie de argumente in favoarea noii Legi a Sanatatii, aflata in dezbatere publica, subliniind totodata cateva aspecte legate de celebrul SMURD, fondat de Raed Arafat.

Seful statului a precizat foarte clar ca noua lege nu prevede si nici nu are cum sa prevada o eventuala privatizare a acestui serviciu medical de urgenta, asa cum in mod eronat a fost prezentat in presa. El a reamintit ca SMURD-ul este parte din Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta, structura a Ministerului de Interne.

"Discutam de o unitate militarizata. Cine poate gandi privatizarea capitanilor, maiorilor, si a ofiterilor de pompieri? SMURD e alcatuita din pompieri profesionisti calificati ca paramedici, adica stiu sa dea primul ajutor, nu sa faca interventii complicate", a explicat presedintele, adaugand: "Cei care au vorbit de privatizarea SMURD nu au incercat decat sa dezinformeze, pentru ca sunt interese gigantice in neadoptarea noii legi a sanatatii".

Totodata, presedintele a precizat ca cei 2.300 de pompieri profesionisti care sunt pe salvarile SMURD au facut cursuri de paramedici si actioneaza si pe masinile de pompieri, in functie de urgenta ceruta pe 112. "Vreau sa intelegeti capcana legata de privatizarea SMURD, structurile militare nu se pot privatiza!", a punctat din nou presedintele.

Basescu: Sunt interese gigantice in neadoptarea noii legi a Sanatatii

De asemenea, el a tinut sa sublinieze faptul ca dezvoltarea acestui serviciu medical de urgenta nu i se datoreaza doar fondatorului sau, Raed Arafat, ci este un efort urias financiar facut de statul roman, caruia ii apartine in totalitate.

"SMURD nu a fost creat de un om, statul roman a facut eforturi uriase pentru dotare. Eu stiu de cate ori am vorbit cu bancile pentru finantarea sistemului, ca e Banca Mondiala sau alte banci, sau pe programe regionale. Acest sistem a fost creat pe banii romanilor, a fost si este platit, pentru ca este platit din credite. Sistemul SMURD este un sistem creat de statul roman, care poate fi condus de un om sau de altul, dar este pentru cetateni, pentru a-i ajuta cand le este greu", a tinut sa atraga atentia presedintele tuturor celor care considera ca SMURD-ul este doar creatia lui Raed Arafat.

Pe de alta parte, Traian Basescu a mai precizat ca exista SMURD si Fundatia SMURD, doua entitati diferite.

"Sunt 2 SMURD-uri, unul al statului si o fundatie care face ce vrea cu banii ei. Sediul fundatiei este la Targu Mures. SMURD-ul statului e detinut de MAI si e condus de un colonel, are in subordine ofiteri si subofiteri, cu medici preluati de la urgenta cand serviciul 112 impune", a subliniat Traian Basescu.

In ceea ce priveste disputa avuta cu fostul subsecretar de stat Raed Arafat, proaspat demisionar in urma conflictului cu presedintele, Traian Basescu a confirmat ca a avut in urma cu ceva vreme o discutie telefonica cu acesta, dar a precizat ca nu doreste sa continue polemica.

Cine are dreptate in razboiul Basescu-Arafat pe Legea Sanatatii? - Sondaj Ziare.com

"Cu domnul doctor Arafat am avut o discutie telefonica, nu vreau sa continui aceasta polemica, nu ma intereseaza. Pe mine ma intereseaza ca sistemul de sanatate sa evolueze pozitiv. Daca a trimis la Cotroceni un raport cu numar de inregistrare, il poate face public maine. La ministru a trimis un raport in seara in care am avut interventia telefonica, iar la Cotroceni nu a ajuns niciun raport", a conchis Traian Basescu.

Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea iese în stradă. Candidata PSD la Primăria Capitalei vrea întâlniri directe cu electoratul
Gabriela Firea, candidatul PSD la Primăria Capitalei, nu va sta la birou în timpul campaniei electorale. Firea a declarat miercuri, 24 aprilie, că îşi va axa campania în primul rând pe...
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Lider PNL inculpat pentru corupție și-a depus candidatura la locale: ”Intru în competiţie bărbăteşte, deschis şi asumat”
Preşedintele PNL Prahova, Iulian Dumitrescu, inculpat pentru corupţie şi cu interdicţia de a exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Prahova, şi-a depus miercuri, 24 aprilie,...
#Basescu SMURD, #Basescu Raed Arafat, #Basescu legea sanatatii , #presedinte