Basescu: Soarta lui Iohannis s-a decis la Grivco, intre Geoana, Iliescu si Voiculescu

Joi, 15 Octombrie 2009, ora 23:59
9630 citiri
Basescu: Soarta lui Iohannis s-a decis la Grivco, intre Geoana, Iliescu si Voiculescu

Soarta lui Klaus Iohannis s-a decis la Grivco in prezenta lui Geoana, Iliescu si Voiculescu, a declarat joi seara presedintele Traian Basescu.

"Cred ca domnul Iohannis are un moment de naivitate crezand ca ar fi fost utilizat ca prim-ministru pentru doi-trei ani. Si PSD a spus foarte clar: 'Da, Iohannis pana la prezidentiale', nu conta punctul de vedere al PNL. PSD a vazut-o ca pe solutia de la Grivco. Probabil ca domnul Iohannis nu stie unde i s-a pregatit soarta", a afirmat seful statului, invitat la emisiunea "Nasul", de la B1 Tv.

"Au nevoie (partidele din Opozitie, n.red) de o figura credibila, care sa patroneze ce este in spatele ei. [...] Au vrut sa utilizeze o figura extrem de credibila, repet putin naiva, pentru reducerea sanselor presedintelui in functie la urmatoarele alegeri si pentru asta au gandit Guvernul.

Au nevoie de un guvern al lor si nu un guvern cum era cel rezultat din alegeri", a adaugat Traian Basescu, mentionand ca nicaieri in Europa nu se poate pune problema ca partidul cu cele mai multe mandate de parlamentar sa nu primeaca mandatul de formare a guvernului.

Astfel, presedintele a acuzat partidele din Opozitie ca vor sa il foloseasca pe Klaus Iohannis.

Iohannis: Nu voi fi un premier de paie (VIDEO)

"Nu cu Voiculescu in capul mesei se stabileste Guvernul"

"Il cunosc (pe Iohannis, n.red), am o buna relatie cu el, dar au vrut sa-l foloseasca pentru ca in spatele lor se afla Ion Iliescu, Vanghelie, Voiculescu, toata aceasta parte retrograda din politica romaneasca, dar care a fost capabila sa suspende un presedinte si sa rastoarne un Guvern in timp de criza".

"Nu exista un om politic care sa spuna ca am facut cu el un compromis netransparent, ca i-am cerut sa faca ceva impotriva cuiva. [...] Eu am facut compromisuri transparente si am refuzat orice fel de compromis cu moguli de presa", a declarat seful statului, invitat in studiul B1Tv.

"Nu ca n-as vrea sa-mi fie si mie mai bine pe Tv, dar consider ca i-as fi mintit chiar pe cei care au avut incredere in mine", a explicat Traian Basescu.

Presedintele Traian Basescu a mai spus ca nu putea sa faca o intelegere cu domnul Iohannis stiind "ce se intampla in spatele lui". "Nu cu Voiculescu in capul mesei se stabileste guvernul", a afirmat seful statului.

"Forta lui Voiculescu se numeste trustul Intact", a mentionat presedintele, care a l-a acuzat pe Ion Iliescu ca raspunde la apelul mogulului. Nici liderul PSD nu a fost uitat: "Daca te numesti Geoana, cum sa nu te duci cand te cheama Voiculescu, ca altfel se spune ca iti iei instructiunile de la Vantu".

"Eu nu am facut niciun fel de compromis. Am si orgoliu ca om si demnitate a meseriei mele. Eu sunt comandant de nava. Nici tu nu faci ce vrei cu marea, nici marea nu face cu tine. E care pe care", a afirmat Traian Basescu.

Basescu: Lucian Croitoru a acceptat, cred, din patriotism

Dupa ce a refuzat sa preia sefia Guvernului in fruntea Aliantei PSD - PD-L, Lucian Croitoru ar fi acceptat, de aceasta data, probabil din patriotism, considera presedintele Traian Basescu.

"Despre primarul Iohannis am o parere foarte buna. Pe primarul Iohannis, eu l-am invitat sa faca parte din Guvernul Tariceanu, ca ministru al Educatiei. A refuzat atunci, din motive care tineau de domnia sa. Asa cum, de fapt, nu este prima invitatie pe care i-o fac nici lui Lucian Croitoru. La desemnarea Guvernului Aliantei PD-L PSD, una dintre optiuni - si l-am consultat direct atunci - a fost Lucian Croitoru.

Lucian Croitoru: Prefer un guvern de tehnocrati (VIDEO)

La acea data, m-a refuzat Lucian Croitoru. De data aceasta, in primul rand, cred ca din patriotism a acceptat sa preia Cabinetul intr-un moment de criza", a mai spus Traian Basescu.

Potrivit presedintelui, dorinta sa a fost ca politicienii sa revina de la interesul de partid la cel national. "Eu cred ca prim ministrul desemnat este printre cei mai buni pe care puteam sa-i aduc in acest moment in fata romanilor si mi se pare ca reactia partidelor nu este cea in acord cu realitatile de astazi ale Romaniei", a afirmat Traian Basescu.

Lucian Croitoru, premierul desemnat de Traian Basescu (VIDEO)

Seful statului a acuzat astfel o "reactie viscerala, putin lipsita de rationalitate, chiar de responsabilitate" din partea partidelor.

"Sigur, nu mi se putea impune neaparat un nume, dar am satisfacut aceasta exigenta, ca prim ministrul sa nu fie un om de partid", a clarificat Traian Basescu.

Pe de alta parte, Traian Basescu a precizat ca Lucian Croitoru nu a fost optiunea PD-L, partidul cu cele mai multe mandate de parlamentar optand pentru un om politic. Seful statului si-a motivat alegerea prin nevoia de flexibilitate, dar in acelasi timp de fermitate.

"Sistemul nu m-a infrant"

Presedintele si-a adus aminte de afirmatia lui Emil Constantinescu, care s-a declarat "invins de sistem". "Sigur, nici eu nu am crezut ca e atat de greu. Numai ca pe mine nu m-a infrant, m-a obosit. Eu o sa il infrang pana la urma", a afirmat Traian Basescu.

Totusi, in eventualitatea in care nu va castiga alegerile prezidentiale, seful statului a reiterat ca in acest caz "nu mai paseste niciun minut in politca". "Ce poti sa faci in politica mai mult decat sa fii presedintele Romaniei?", s-a intrebat Traian Basescu.

Pe de alta parte, seful statului si-a stabilit obiectivele imediate: "Unu. Sa vedem un Guvern instalat ca sa putem discuta cu Fondul Monetar International. Doi, lansarea referendumului pentru parlamentul unicameral si reducerea numarului de parlamentari la cel mult 300 [...], care va fi si punctul de plecare a revizuirii Constitutiei".

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Nicușor Dan, prima reacție după ce PSD și PNL au renunțat la candidatura lui Cîrstoiu. „Decizie grea pentru mafia imobiliară”
Primarul Capitalei Nicuşor Dan a reacţionat marți, 23 aprilie, printr-o postare ironică, după ce coaliţia PSD-PNL a renunţat la candidatura lui Cătălin Cîrstoiu pentru Primăria...
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
AUR și partidul lui Șoșoacă, în scădere, în intenția de vot la alegerile europarlamentare. Cum arată topul, cu mai puțin de două luni înainte de alegeri SONDAJ
Alianţa PSD-PNL este creditată că 46,6% din intenţiile de vot la alegerile europarlamentare, AUR cu 16,7%, iar Alianţa Dreapta Unită cu 13,8%, conform unui sondaj realizat de INSCOP în luna...
#Basescu patriotism Lucian Croitoru, #premier desemnat Lucian Croitoru, #Traian Basescu desemnare premier , #presedinte
Comentarii
Poza homo.politicus
homo.politicus
rank 3
Bine faceti domnule presedinte ca demascati caracatita comunisto-securista