Basescu someaza serviciile sa spuna cine le-a filat pe Bica si Udrea: Cum sa asiguram securitatea cibernetica a Ucrainei?

Vineri, 31 Octombrie 2014, ora 22:00
7418 citiri
Basescu someaza serviciile sa spuna cine le-a filat pe Bica si Udrea: Cum sa asiguram securitatea cibernetica a Ucrainei?

Presedintele Traian Basescu a declarat, vineri seara, ca a discutat in ultimele zile cu sefii serviciilor secrete si le-a cerut sa faca verificari si sa ii spuna in scurt timp cine le-a filat la Paris pe procurorul sef al DIICOT, Alina Bica, si pe Elena Udrea.

Seful statului a vorbit din nou despre implicarea serviciilor secrete in campania electorala, cerandu-le mai intai sa comunice mai mult cu populatia.

"In servicii este acum o emotie, trebuie sa iasa din acsta. Ele trebuie sa comunice prietenos si curent cu populatia. Sunt detinatorii secretelor natiunii, dar si a multora dintre oameni", a avertizat presedintele, la Realitatea Tv.

Traian Basescu a tinut sa precizeze ca el nu se refera la toti cetatenii, dar "sunt oameni de afaceri care fac ilegalitati, oameni politici care fac ilegalitati".

"Acele dosare se afla SI la servicii inainte de a ajunge la Parchete, tocmai datorita importantei pe care o au in viata sociala, in securitatea nationala. Trebuie crescuta transparentizarea", a recomandat presedintele, reamintind ca in foarte multe comunicate DNA sau DIICOT este mentionat sprijinul SRI.

"Acest lucru a avut un impact urias asupra mediului de afaceri. Sunt convins ca toti se gandesc 'Stai, frate, deci la SRI trebuie sa fiu atent inainte de a fi la ce se intampla la Parchete!'", a continuat el.

Intrebat cat de secret trebuie sa fie un serviciu secret, Traian Basescu a raspuns: "Atat cat trebuie pentru a-si pastra secretul operatiunilor, dar sa comunice direct".

"Trebuie sa iasa din aceasta rigiditate a secretului. Secretul are o limita - pana la limita la care incepi sa starnesti teama. Anume tronsoane din societate, mediul de afaceri de exemplu, sa aiba sentimentul relaxarii. Serviciul nu ii supravegheaza pe toti. Atata timp cat respecti legea, in servicii ai un prieten, nu un urmaritor", a mai subliniat seful statului.

Discutii cu Maior, Predoiu si Coldea

In context, Traian Basescu a dezvaluit ca va avea o discutie cu sefii serviciilor dupa turul intai al alegerilor prezidentiale.

"Asta nu inseamna ca nu am discutat si ieri, si alaltaieri, si astazi cu sefii serviciilor. Am discutat exact si tema EADS cu acel feelancer care a lansat-o prin Germania, si tema urmaririi procurorului sef DIICOT Alina Bica, doamnei Elena Udrea si celeilalte doamne, Topoliceanu. Pentru ca cineva a facut acest filaj. Suntem de acord amandoi ca nu e vorba de paparazzi, ei le-ar fi exploatat peste noapte. Ar fi spus, uite, Udrea e in trening, cu blana pe cap, doamna Bica e nu stiu cum", a comentat presedintele, glumind.

In plus, seful statului a remarcat faptul ca facturile de la hotel ale Alinei Bica erau din februarie, iar ale Elenei Udrea din septembrie, precizand ca le-a spus lui George Maior si generalilor Predoiu si Coldea ce crede.

"Am intrebat. Problema mea e daca nu e filaj romanesc, daca nu e al statului, la puterea pe care o aveti imi spuneti in cateva zile al cui e!", a dezvaluit Traian Basescu.

Presedintele a precizat ca nu se refera doar la SIE.

"Nu stiu cand m-ati auzit vorbind doar de SIE, eu am vorbit de serviciile secrete. Nu confundati afirmatiile mele cu ale doamnei Udrea! Eu nu pun degentul pe niciunul din servicii", a mai spus presedintele, precizand ca asteapta sa i se "demonstreze" ca filajul de la Paris nu a fost facut de cele SRI sau SIE.

"Nu stiu (cum, n.red), e problema lor. Eu nu ii intreb ce operatiuni au. Eu ca presedinte beneficiez de finalul operatiunilor lor. Nu e treaba mea cum obtin informatii (...) Cine a facut supravegherea procurorului sef DIICOT si a unui parlamentar roman la Paris? (...) Sunt convins ca n-au fost paparazzi", a mai adaugat Traian Basescu.

Intrebat de moderator daca stie mai multe, acesta a raspuns: "Am mai multe elemente decat aveti dvs, dar sunt de nediscutat public".

In context, Traian Basescu a afirmat ca demnitarii precum Elena Udrea beneficiaza doar de protectia SPP. "In rest, e supraveghere; daca e fara mandat e ilegala", a mai spus el.

Traian Basescu a sustinut ca acest subiect dezbatut de opinia publica nu stirbeste din prestanta serviciilor secrete, dar a adaugat ca sefilor lor "in mod categoric nu le convine dezbaterea".

"Ar fi vrut sa nu se vorbeasca despre acest lucru", a mai completat seful statului.

Basescu: Serviciile s-au implicat in campania electorala

Serviciile sa ramana instrumente la dispozitia decidentului politic

Traian Basescu a vorbit din nou despre necesitatea ca serviciile secrete sa fie tinute sub control parlamentar, si a negat ca deputatul PSD Sebastian Ghita, patronul Romania TV, ar avea o mare influenta in cazul de fata.

"Ghita mi se pare un piticut in aceasta discutie, el e mare in altele. Aici discutam despre un principiu - ca niste servicii extrem de puternice raman instrumente la dispozitia decidentului politic. Sa nu va ganditi ca un ofiter SRI sau SIE se implica, eu discut de sefii lor, cum a fost Melescanu (....) sau la conducerea SRI, nu la ofiterul de la Mures sau Bihor. Detinatorul informatiei absolute este la varf si nu in teritoriu", a mai declarat presedintele.

Traian Basescu a refuzat sa discute mai multe despre supozitia ca sefii serviciilor i-ar sustine pe principalii doi candidati la presedintie, pe care a lansat-o recent.

"Nu as dezvolta pana nu primesc raportul cine a facut supravegherea sefului DIICOT si a unui parlamentar. Sa lamureasca public cine a facut filajul!", le-a cerut inca o data presedintele sefilor SRI si SIE.

Cum e introdusa Ucraina in dezbatere

In plus, Traian Basescu a adus un argument suplimentar, reamintind ca serviciile din Statele Unite sunt in stare sa prinda hackeri din Romania.

"Nu pot sa cred ca un stat care s-a angajat sa vegheze la securitatea cibernetica a Ucrainei nu stie cine a facut site-ul de pe care s-au lansat pozele. Site-ul s-a facut in cursul noptii, a afisat in cateva ore fotografiile de la Paris, dupa care s-a desfiintat. Nu pot sa cred ca noi, care vrem sa asiguram securitatea cibernetica a Ucrainei nu stim la ora asta care este PC-ul din Romania de pe care s-a facut acel site. Vreau sa stiu!", a declarat inca o data Traian Basescu, precizand si ca "este evident ca doamna Bica a fost supravegheata, pentru ca pentru ea s-au luat facturile in februarie, doamna Udrea nu ii interesa, ea a venit ca un bonus, dupa ce pe 22 septembrie si-a depus candidatura".

Supravegherea nu a vrut sa compromita. Relatiile cu serviciile franceze, exceptionale

Intrebat de moderatorul emisiunii, Traian Basescu a sustinut ca ar fi facut aceleasi demersuri daca era vorba despre orice al candidat de pe lista prezidentiabililor.

"Nu numai cei din lista, daca era orice roman! Daca era supravegheat fara autorizatie, pentru ca daca exista o autorizatie mi s-ar fi spus 'Domnule presedinte s-a facut cu autorizatie'. As fi spus 'E in regula cu aprobare de la judecator, foarte bine'.

In cei 10 ani de mandat, (...) n-am cerut niciodata ca cineva - si cel mai mare dusman al meu - sa fie supravegheat. Niciodata, nimeni", a sustinut seful statului, precizand ca ar fi fost ilegal sa fi facut asa ceva.

Mai mult, Traian Basescu a spus ca din ceea ce se vede in fotografii reiese ca "nu a fost o supraveghere care sa vrea sa compromita", mai ales ca din ce am vazut pana acum "nu s-a instalat tehnica in camerele de la hotel".

Traian Basescu si-a nuantat acuzatiile aduse in seara precedenta la adresa serviciilor secrete franceze.

"A fost o presupunere pe care am exprimat-o neluand in considerare ca poate oricine obtine oricum documentele unui client al hotelului. In acest moment, acel hotel este compromis", a afirmat el.

Intrebat daca va fi dat hotelul in judecata, Traian Basescu a declarat: "Asta sigur, stiu ca avocati au luat legatura cu hotelul, i-am informat despre ce e vorba si va fi un proces".

Presedintele a comentat acid reactia ministrului de Externe, care l-a acuzat ca a afectat relatiile cu Franta prin suspiciunile lansate joi seara, spunand ca reactia MAE a fost "stupida" si iesita "din mintea unui politruc de talia lui Corlatean".

Basescu acuza serviciile franceze ca au spionat-o pe Udrea. Reactia MAE

"Nu astfel de afirmatii afect relatiile romano-franceze, relatiile sunt afectate de proasta guvernare a Romaniei si de coruptie. Cooperarea Romaniei cu serviciile secrete franceze e exceptionala", a sustinut Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Primar bătăuș, susținut în continuare de PNL după ce a fost filmat cum agresa un cetățean. ”A fost sub imperiul unei mari emoții” VIDEO
Cazul primarului din comuna Spermezeu, cercetat penal după ce a agresat fizic un cetăţean, în luna februarie, va fi discutat în forurile de conducere ale PNL Bistriţa-Năsăud, a declarat...
#Basescu servicii Udrea filaj Paris, #Basescu Bica Udrea servicii filaj, #Basescu Udrea filaj servicii franceze , #presedinte