Basescu stia din aprilie de problemele de la Spiru Haret

Joi, 23 Iulie 2009, ora 16:35
2294 citiri
Basescu stia din aprilie de problemele de la Spiru Haret
Foto: Antena 3

Daca in cazul remanierii Monicai Iacob Ridzi "stia" inca din luna mai ca trusturile de presa au incheiat un acord murdar cu politicienii, presedintele Traian Basescu, a dezvaluit, joi, ca nu era strain nici de situatia de la Universitatea Spiru Haret, despre care Ecaterina Andronescu se pare ca l-a informat din aprilie.

"Am discutat cu Ecaterina Andronescu in data de 13 aprilie cand m-a informat ca la aceasta universitate sunt probleme si, daca nu ma insel, subiectul l-am discutat si pe data de 3 martie.

Au fost doua discutii ale mele cu doamna Andronescu in care mi-a semnalat problematica cu privire la situatia de acolo, evaluari ale elevilor, ale dascalilor, ale programelor sunt cele care-i sperie in acest moment pe oamenii politici", a povestit seful statului.

Asadar, Traian Basescu a tacut chitic in tot acest timp, ba si-a pastrat mutenia chiar si in contextul in care ministrul pesedist risca remanierea pe motiv ca transarea Spiru Haret nu a avut loc nici la nivelul partidului, nici la nivelul Guvernului.

Cu toate astea, el o acuza pe sefa de la Invatamant ca face compromisuri inadmisibile in privinta reformei din Educatie, din interese electorale, iar sindicatele sunt elementul principal de blocaj al procesului de imbunatatire a sistemului de invatamant.

"Cat timp sistemul educatiei ramane nereformat, rezolvarile punctuale nu duc la cresterea calitatii invatamantului. Reforma in educatie este o responsabilitate egal impartita intre sindicate si oameni politici. Ministrul Andronescu, din dorinta de a nu pierde din electoratul partidului, ezita si face compromisuri inadmisibile in acord cu situatia grea in care se afla invatamantul.

Ministrul Andronescu mi-a promis reforma curriculara pentru anul scolar 2009-2010 si ca nu vor mai invata copiii 12-13-14 materii, ceea ce este un abuz inimaginabil. Un numar optim este de 5-6-7 materii pe an, dar educatia trebuie sa fie transdisciplinara, precum si examinarea", a adaugat seful statului.

"Nu am luat apararea Spiru Haret"

Totodata, presedintele a tinut sa explice ca atunci cand a spus ca nu Spiru Haret e de vina, ci reforma, nu a luat apararea Universitatii "Spiru Haret": "Stiu si ura cu care se vorbea de invatamantul privat chiar din discutiile mele cu sindicatele. Nu am informatii cu privire la situatia de la Univ. Spiru Haret, am doar aprecieri personale pe care nu le voi prezenta acum.

As vrea sa fie foarte clar ca, atunci cand am spus 'nu Spiru este problema, ci reforma', nu am aparat Spiru Haret. La universitatea de stat din Oradea a fost puternic mediatizata fraudarea acordarii de diplome.

Afirmatia mea a fost ca reforma trebuie facuta in tot sistemul de educatie si nu, puctual, la o universitate. Cat timp sistemul ramane nereformat, nu vom rezolva problema calitatii educatiei. Rezolvarile punctuale nu duc la cresterea calitatii educatiei", a declarat presedintele cu privire la reforma din sistemul de educatie.

Reforma care, in opinia primului om in stat, trebuie facuta in tot sistemul de educatie si nu doar la anumite unitati de invatamant. La polul opus, sustine presedintele, se afla ministrul si sindicatele, care nu doresc aceasta reforma pentru ca in cadrul actualului sistem sunt create catedre "pentru clientela si dascali nepregatiti".

Reforma, blocata de sindicate si minister

"Cei care blocheaza reforma in educatie se feresc de programele de evaluare care trebuie puse in aplicare, imediat ce legea ar fi aprobata in spiritul comisiei Miclea, se feresc de registrul matricol pentru studenti care ar face imposibila eliberarea de diplome false si de responsabilitatea publica a universitatilor in conditiile in care autonomia unversitara creste fata de nivelul din acest moment.

Ministerul si sindicatele nu vor reforma sistemului de educatie, pentru ca il vad ca pe un sistem producator de bani pentru ei si nu ca pe un sistem in mijlocul caruia se afla elevul si studentul", a acuzat Traian Basescu.

Insa dincolo de procesele de evaluare, marea problema a angajatilor MECI este reforma curriculara, potrivit lui Basescu, care si-a exprimat convingerea ca "si aici actualul ministru, alaturi de sindicate, vor face sa esueze anagajamentul luat in fata mea de reformare a curriculei pentru anul 2009-2010 si ca nu vor mai invata copii 12-13 materii. Ceea ce este un abuz inimaginabil pentru a crea catedre pentru clientela si pentru dascali nepregatiti.

MEC si sindicatele trebuie sa inteleaga ca un optim este undeva intre 5,6 ,7 materii pe an, dar ca educatia ca si examinarea trebuie sa fie transdisciplinara".

Nu in ultimul rand, seful statului a afirmat ca "si in invatamantul privat ca si in cel de stat gasim judecatori, salariati ai Curtii de Conturi, prefecti, oameni politici, care o fac pe dascalii pentru a se crea un paienjenis de sustinere a optiunilor celor care nu vor reformarea sistemului de educatie", ceea ce explica de ce "orice actiune in instanta a universitatilor este castigata de universitati".

Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Ciolacu susține că nu există riscul ruperii coaliției: ”Ce voiaţi? Să stau la televizor să spun: "m-am gândit eu că e mai bun Piedone"?”
Marcel Ciolacu nu crede că decizia privind candidaturile separate la Primăria generală a Capitalei va afecta în vreun fel coaliția formată din PSD şi PNL. El susţine că membrii alianţei...
#reforma Educatie Basescu, #Basescu Spiru Haret, #Basescu Andronescu , #presedinte