Basescu sub vraja lui Narcis (Opinii)

Duminica, 15 Ianuarie 2012, ora 09:25
5650 citiri
Basescu sub vraja lui Narcis (Opinii)
Foto: impactnews.ro

Mitul antic al tanarului care, pascandu-si linistit mioarele, isi descopera frumusetea chipului in oglinda unui izvor n-a murit. Deunazi ne-a venit confirmarea: domnul Basescu a picat si el sub farmecele propriei frumuseti si destoinicii, dar nu asa, pe campii cu verdeata, ci in vazul lumii, in direct la TV.

Daca pe Narcis propria frumusete l-a dus in barca lui Charon, cel ce trecea sufletele moarte peste apa Styx-ului in imparatia lui Hades, pe presedintele nostru cand l-a apucat si cat il va tine?

De remarcat ca personajul narcisiac-egolatru revine mai intai in spatiul public prin romanul "Alchimistul" de Paulo Coelho, ca recent Vasile Dancu, Adriana Saftoiu sa faca o paralela intre varianta antica a narcisismului si politica romaneasca, aflata de doua decenii sub semnul egolatriei.

Romania lui Narcis

La inceput, am crezut ca preopinentii, politologi de meserie parasesc breasla analistilor cazuti in dizgratie si fac pasul spre literatura, dar am observat ca nu erau florilegii, nici poezele, ci o concluzie demna de luat in seama despre evolutia Romaniei: da, politicianul roman e indragostit de sine.

Si pentru ca mediile nu pot dormi, dar nici trai fara Traian Basescu, desi el este doar varful aisbergului, observam cu usurinta ca narcisismul e o boala grea, nu doar a sa, ci si a intregului sistem - n-am reusit sa descoperim niciun spargator de oglinzi ori macar oglindofobie printre marii diriguitori, ai nostri si, cu ceva retinere, ai altora. Generalizarea de data asta e una constient asumata, cu toate ca n-am putut urmari decat incidental televiziunile din Venezuela si Belarus.

Oglinda izvorului e ecranul TV

Trebuie spus din capul locului ca, fara oglinda televiziunilor nu exista politica, iar in studiourile TV se face mai multa politica decat la Cotroceni, Casa Poporului, Palatul Victoria sau in consiliile locale la un loc.

In nicio alta tara de pe Pamant nu se demit/numesc inalti functionari in oglinda ecranului, nu se (des)fac legi, nu se dau ordine, nu se incropesc-desfac majoritati, asa cum niciunde intaiul barbat de stat nu se rasteste la supusi, nu-i ameninta, nu-i batjocoreste, nu le arata usa iesirii din tara de fata cu poporul. Ca apoi sa se admire.

In tara lui Narcis, oricine e numit sau ales intr-un post uita imediat de unde a plecat, se crede Dumne(Zeus), buricul Pamantului, iar soarele trebuie sa se invarta obligatoriu in jurul sau, lumea trebuie sa inceapa cu maria sa, caci intruchipeaza valoarea absoluta. In fata sa, toti trebuie sa se aplece, sa taca, sa asculte orbeste, sa ia notite, iar opinia sa e litera de lege. Cine are alta opinie pleaca. Oricat de Arafat ar fi.

Narcisism si oprescita

Cazul acesta e simptomatic: SMURD e numai un iepuras de camp, in fapt e vorba de multi bani si cica i s-a cerut sa intre in UNPR si sa candideze impotriva lui Oprescu, ceea ce un profesionist de talia lui Raed Arafat n-a putut accepta, dand o lectie usturatoare modului mojic de a face politica. De aici ghicitoarea in direct la TV: ghici cine pleaca...? Se stia de la inceput cine pleaca.

Singurele raspunsuri permise sunt "sa traiti!", "am inteles", "daca-i ordin, cu placere" si no comment. Nu e nevoie de competente, competent e doar marele mahar, nu e nevoie de stiinta, caci nimeni nu stie mai bine ca el, nu e nevoie de intelectuali, din cauza lor nu merge reforma...

Isi premiaza lingusitorii, yesmenii, adulatorii, ii numeste in functii banoase si de raspundere. La randul lor, acestia procedeaza leit stapanului in teritoriu promovandu-si propriii oameni de casa, incat nu e institutie publica fara credincerii sefului de trib, toti dupa chipul si asemanarea sa.

Agentia de personal

Nicaieri presedintia nu face servicii de personal, nicaieri in alta parte decat in Romania doritorii de functii ca Ciuhodaru nu-si depun CV-ul la seful statului, ca pe vremuri la tovarasa Elena. Se vede treaba ca Ceausescu e nemuritor.

Niciunde alegerile nu se castiga la TV, ci la locul de munca, facandu-ti harnic si cinstit meseria sau respectand cu constiinciozitate fisa postului. Niciunde tara nu se conduce de la TV.

Nicaieri liderii nu stau zi si noapte pe ecran sa-i vada poporenii ce tari si intelepti sunt, asa cum nicaieri nu au timp sa stea toata ziua si sa urmareasca ce se spune despre ei la TV. Cat despre interventia in direct, singura consecinta era demisia. Ceva ce tine de onoare. Nu de Narcis.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#demisie Raed Arafat Basescu, #Legea Sanatatii scandal, #SMURD Basescu Arafat , #presedinte