Basescu, suparat pe modul in care magistratii si-au dublat salariile

Joi, 08 Ianuarie 2009, ora 15:49
2604 citiri
Basescu, suparat pe modul in care magistratii si-au dublat salariile
Foto: Gandul

Traian Basescu a catalogat modul in care magistratii au obtinut unele mariri salariare drept "o interferenta grava a puterii judecatoresti in puterea Executiva".

Presedintele a denuntat, la sedinta de bilant a CSM, ingerintele justitiei in puterea Executiva, dar si in cea Legislativa, sustinandu-si afirmatiile prin conflictul dintre presedinte si Inalta Curte, in legatura cu acordarea unor grade militare, si prin modul in care magistratii si-au obtinut majorarile salariale.

Basescu a criticat hotararea judecatoreasca prin care magistrati si-au marit salariile, asumandu-si o atributie care apartine exclusiv Executivului. "Cu atat mai mult cu cat pe celebra ordonanta din 2000 prin care se scotea sporul de suprasolicitare si stres, daca va duceti in expunerea de motive, ati fi vazut ca sporul s-a introdus in salarii", a aratat seful statului.

Potrivit Presedintelui, instantele au dublat salariile magistratilor pe o ordonanta care nu mai era in vigoare. "Nu as vrea sa intelegeti altceva, sunt un sustinator al platii corecte a magistratilor, al faptului ca si numarul dumneavoastra nu este atat de mare, statul roman poate suporta salarii bune pentru magistrati", a spus Basescu.

Basescu a dat exemplu si alte actiuni ale magistratilor in instanta, pe care "probabil le vor castiga glorios", cu scopul de a-si spori veniturile. Seful statului a spus ca sunt 28 astfel de actiuni, unele vizand acordarea tichetelor de masa, a asigurarii CASCO pentru masinile personale din banii statului, plata orelor suplimentare sau sporuri de fidelitate.

Presedintele le-a adresat membrilor CSM rugamintea de a analiza aceste situatii, deoarece sunt intolerabile, iar Executivul si Legislativul ar putea reactiona. Seful statului a aratat ca, in privinta salariilor, se va gasi o formula ca aceasta marire sa se faca prin mijloace legale.

Presedintele le-a pus magistratilor in vedere faptul ca Romania intra intr-un an de austeritate si ca nu este dorinta niciunui politician de a bloca posturi libere sau de a nu da bani, insa toata lumea trebuie sa accepte realitatea ca deficitul bugetar al anului 2008 a fost de 5% iar bugetul nu este nelimitat.

Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Cât de mult își dorește Ciolacu victoria Gabrielei Firea la Capitală: ”La nivel vizibil, vor fi declarate susțineri”
Odată cu retragerea medicului Cătălin Cîrstoiu și renunțarea la candidatura comună PSD-PNL pentru Primăria Capitalei, liderul social-democraților, Marcel Ciolacu, se găsea în situația...
#Traian Basescu, #Presedintele Romaniei, #salarii magistrati , #presedinte