Basescu, in Parlament - Romania trebuie sa ratifice tratatul fiscal foarte repede

Miercuri, 07 Martie 2012, ora 11:52
9750 citiri
Basescu, in Parlament - Romania trebuie sa ratifice tratatul fiscal foarte repede
Foto: TVR Info

Presedintele Traian Basescu a tinut miercuri un discurs in fata plenului reunit al Parlamentului, in care a abordat teme de politica interna si externa, precum si teme economice.

Parlamentarii USL au refuzat sa fie prezenti in sala.

Traian Basescu a inceput prin a adresa o invitatie Opozitiei de a reveni la lucrarile Parlamentului, dupa care a prezentat pe larg directiile de dezvoltare ale Romaniei, prioritatile economice si legislative.

Una dintre cele mai importante declaratii ale sefului statului s-a referit la o posibila revenire a salariilor bugetarilor la nivelul de dinainte de taiere, incepand cu data de 1 iunie.

De asemenea, Traian Basescu a cerut insistent partidelor politice sa puna in aplicare referendumul din 2009 referitor la parlamentul unicameral cu cel mult 300 de parlamentari.

Presedintele a recomandat Parlamentului sa ratifice cat mai grabnic Tratatul fiscal si a explicat pe larg care ar fi consecintele pozitive in acest sens.

Traian Basescu a venit la Parlament insotit de premierul Mihai Razvan Ungureanu si a parasit plenul impreuna cu acesta.

Discursul presedintelui a fost intrerupt la un moment dat pret de cateva secunde de cateva persoane aflate la balcon, care i-au cerut demisia, au aruncat mai multe flayere si au scandat numele regelui Mihai. Protestatarii au fost evacuati rapid de fortele de ordine.

La cateva ore de la producerea incidentului, presedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat ca protestatarii care s-au manifestat "ca pe stadioane" au fost adusi de PNL, iar hartiile aruncate de ei de la balcon le-au fost inmanate de un parlamentar liberal.

Anastase: Antonescu minte cu nerusinare si este las

Ziare.com a prezentat principalele evenimente si declaratii in format LIVE text:

12.30 - Traian Basescu incheie. Ii saluta pe membrii Guvernului si sta indelung de vorba cu parlamentarii prezenti, dupa care a parasit sala de plen, insotit de Roberta Anastase si premierul Mihai Razvan Ungureanu.

12.25 - Un lucru care tine de comportamentul nostru in raport cu UE.

- In calitate de sef de stat, nu mi-a placut niciodata ca aflam din declaratii dintr-o capitala europeana ce vom face la urmatorul Consiliu European, si nu numai mie, si altora. Romania va fi un sustinator puternic al Comisiei Europene. Corectitudinea afacerilor europene este in CE. Ei pot fi un arbitru care sa vegheze la interesele tuturor.

- Romania indeplineste multe din conditiile cerute in aplicarea tratatului fiscal. Aveti de ce sa fiti optimisti, Romania nu va face pasi inapoi chiar daca in zona euro va fi recesiune in partea a doua a anului.

- Romania nu isi poate vedea evolutia viitoare si sperantele de prosperitate decat in interiorul UE. Iar parteneriatul cu SUA ramane un pilon de baza al politicii noastre.

- Succes in alegeri, daca nu ne mai vedem!

12.15 - Criza datoriilor e creata de nerespectarea criteriilor de la Maastricht, din 1992. Multi spun de ce nu s-au adoptat si criterii de control? Raspunsul e clar: atat s-a putut atunci din punct de vedere politic. Era greu sa ii spui unui stat ca va veni cineva de la Bruxelles sa il controleze.

- In 2012 prin tratatul fiscal s-a facut un pas inainte. Abia acum se da consistenta suportului monedei euro. Nu putem avea o moneda euro sanatoasa daca doar Germania are o abordare pragmatica, Olanda, statele nordice, iar noi cei din sud si din est, vai de bugetele noastre. Aceasta regula face ca euro sa dainuie, UE sa aiba o economie solida.

- Nu s-a facut suficient, dar atat s-a putut face politic la acest moment. In opinia mea, cand se va putea se va merge la unificarea sistemului de taxe, cand se vor reduce decalajele de dezvoltare, catre unificare redevente, TVA, daca nu si pensii si salarii.

- Este un proces ireversibil, in care nu avem alta solutie decat sa mergem inainte: niciun stat singur nu poate face fata singur procesului de globalizare.

- UE are o singura solutie: Realizarea Statelor Unite Europene, cu o foarte buna coordonare.

- Tratatul este un pas inainte, pe care Romania nu poate sa il faca doar pe jumatate. Europa nu a iesit din dificultate, a scos temporar Grecia, dar in partea a doua a anului cel mai probabi la nivelul intregii Europe se va constata intrarea in recesiune.

- Nu ne va fi usor, dar nu ne va fi atat de greu ca in 2009, 2010, 2011, suntem mult mai bine pregatiti sa facem fata unei eventuale recesiuni in zona euro.

12.05 - Cateva lucruri si despre Uniunea Europeana.

- UE trece prin cea mai grea criza de la razboi incoace. De ce am ajuns aici? Statele au cheltuit mai mult decat au produs, au trebuit imprumutati bani continuu, s-a asigurat o prosperitate pe datorie.

- Cat timp suntem sub 60% ne permitem sa rostogolim datoriile.

- Urmare a crizei datoriilor suverane, s-au luat o serie de masuri: pachetul Guvernanta 1, cu cele 6 norme aprobate de PE. Nu datorita tratatului fiscal ci datorita unuia din acestea, deja sunt state care au fost propuse la sanctiuni, nu e vorba de sume mici, de jumatate de miliard in prima instanta! Statul e nominalizat, are termen 6 luni sa reduca deficitul excesiv, alte doua state au fost avertizate.

- Avem un alt instrument, care se numeste pactul Europlus, la care Romania a aderat. Avem instrumentul de planificare a propriei noastre dezvoltari: Agenda UE 2020, si avem sistemul prin care toate statele se supun controlului bugetului lor, semestrul European. In urma acestei analize, 12 state au fost avertizate, nu si Romania.

- Avem si cel mai nou instrument: Tratatul privind stabilitate si convergenta. Domni din Opozitie cereau premierului sa semneze, dar conform Constitutiei singurul care are dreptul sa semneze tratate internationale este presedintele Romaniei, ii rog sa citeasca Constitutia.

- Am vazut tot felul de contabili si experti spunand la televizor ca Romania trebuia sa negocieze mai bine. Din pacate foarte multi neinformati isi permit sa mearga la televizor si sa para ca stiu despre ce vorbesc. Nu stiu!

- Acest tratat a fost conceput strict pentru statele din zona euro. A fost o presiune pe care am initiat-o noi, sustinuti de Polonia, pentru ca la acest tratat sa poata adera si state non-euro.

- Singurele modificari : ca si statele non-euro sa poata semna tratatul si implicit sa participe la deciziile din zona euro, si ca statele care au gradul de indatorare sub 60% sa poata merge cu un deficit structural pana la 1%.

- Recomand Parlamentului sa aprobe tratatul intergal cu intrare integrala in vigoare. In mod cert, o astfel de abordare va obliga Romania sa devina performanta si sa aiba o dezvoltare durabila, generata de propria ei crestere de performanta.

- Suna ca o asumare: Imi asum sa fiu un bun european, sa am o economie performanta, sa fiu responsabil cu cheltuirea banului public!

- Dincolo de demagogia politica am convingerea ca Romania a facut un lucru bun semnand tratatul si dv veti face un lucru si mai bun adoptandu-l repede. De ce? Tratatul intra in vigoare imediat ce 12 state in ratifica, nu la 1 ian 2013. Multe state il vor adopta rapid.

- Rugaminea mea este sa ratificam repde acest tratat, ca semnal al deciziei politice ca suntem un stat responsabil, dorim o dezvoltare performanta si durabila.

12.00 - Daca privim la perspectiva urmatorilor 10 ani, una din marile probleme ale Romaniei, dincolo de forta de munca calificata, natiune sanatoasa si natalitate pozitiva, este problema asigurarii energiei. Cu ce energie asiguram dezvoltarea?

- Energiile curate sunt o solutie, Dobrogea e plina. Foarte bine, dar nu o sa putem impanzi cu mori de vant tara de la nord la sud.

- Sursele noastre clare sunt reactorul 3 si 4 de la Cernavoda, resursele de gaze existente in Marea Neagra si gazele de sist.

- In momentul de fata sunt foarte multe interese ca Romania sa devina tot mai dependenta energetic. Va cer, ca Parlament, sa priviti cu maxima responsabilitate nevoia Romanieii de a-si creste capacitatea de a produce energie.

- Prospectiunile in Marea Neagra vor continua in urmatorii 5 ani, avem o resursa consistenta. Putem sa ne asiguram nevoile si pentru noi si pentru vecini, cu o conditie: liberalizarea preturilor, nu si pentru populatie.

- Putem mentine preturi foarte scazute pentru populatie, dar economia trebuie sa primeasca inputul corect in ceea ce priveste consumul.

11.55 - Nu in ultimul rand, industria IT. Avem resurse, inteligenta tinerilor, trebuie doar sa focusam investitiile.

- Suntem o tara in care fiecare e cu infrastructura ei. Electrica are propria fibra optica, la Calea Ferata, la Minsiterul Educatiei, la Transelectrica la fel. In momentul de fata desi am putea acoperi 56% din nevoile de transmisii de date, acoperim doar 20%. E o problema abordata in CSAT. Romania are capacitate de transmisie de date mult mai mare decat cea pe care o acceseaza.

- Industria IT e o sansa pentru Romania, dar stie cineva ce softuri si echipamente se achizioneaza de fiecare minister, primarie, CJ? Trebuie puse de acord, pentru a putea pune la dispozitia populatiei si societatilor, administratiei, solutia optima.

- Este o vulnerabilitate, tine de modul cum au fost utilizati banii publici, colaborarea Parlament-Guvern trebuie sa ofere o legislatie. Nu am auzit pe cineva sa cumpere si sa intinda fibra optica cu bani privati, se inchiriaza, dar numai in interes public nu.

11.50 - Avem nevoie de crestere economica, ne trebuie o economie consolidata, extinsa, ramuri pe care sa le dezvoltam si in care sa fim printre campioni. Ma refer la agricultura, turism, minerit, acel minerit care, urmare a evolutiilor de pe piata face rentabila reluarea exploatarilor de aur, cupru, samd.

- Fara crearea de locuri de munca riscam sa cream o patura larga de oameni saraci. Nimic nu e mai important decat sa cream locuri de munca. Stiu ca se poarta demagogia, sa nu ne atingem de resurse! Locurile de munca sunt cheia evolutiei pozitive a fiecarei familii si fiecarui cetatean.

- Fac un apel: redeschideti mineritul care a devenit rentabil. Daca avem bani sa il redeschidem cu banii nostri, daca nu sa acceptam investitii! Acesta este adevaratul aur al societatii romanesti: locurile de munca.

- Trebuie sa aducem numarul locurilor de munca la numarul de pensionari, este elementul fundamental al atingerii echilibrelor macroeconomice si bunastarii.

- Fiind singurii care puteti controla guvernul sa ii chemati si sa va prezinte proiectele concrete.

- Dirijati banii IMM in mediul rural, pentru a da o sansa tinerilor.

11.45 - Mai avem si doua probleme economice majore, nu intru prea mult in detalii. Trebuie sa intelegeti cat de important pentru economia romaneasca este sa devenim stat in zona euro.

- Am vazut multe state care au indeplinit criteriile de la Maastricht, Grecia, Portugalia, Italia, etc. Respectarea lor nu este suficienta pentru a fi bine ancorat in zona euro. Dincolo de aceste criterii obligatorii, viata ne-a aratat ca un stat care nu are o economie performanta, competitiva, nu rezista in zona euro.

- Obiectivul trebuie sa fie analizarea si cresterea performantelor economiei de stat. Marii transportatori, de gaz, de cai ferate, marii producatori trebuie sa devina competitivi. Fara competitivitate nu avem nicio sansa sa traim bine in zona euro. Daca tot am vazut lectia la cei de acum in zona euro, de ce sa nu o aplicam dinainte de a intra in zona euro? Programul cu FMI, BM si CE vizeaza eficientizarea economiei de stat.

- Economie competitiva si competitivitate trebuie sa fie cuvinte cheie. Altfel e doar o inselatorie pe care ne-o adresam noua insine.

11.35 - Trebuie sa va mai spun un punct de vedere care sa nu va placa, e legat de nevoia de modernizare a clasei politice. Un prim pas s-a facut, votul uninominal de acum e distorsionat.

- E o obligatie morala a majoritatii ca impreuna cu minoritatea din parlament sa decida vot uninominal curat, care sa nu mai lase ca oameni de pe locul 3 sa ajunga in parlament, iar cei care au fost primii sa ramana acasa.

- O alta solutie: punerea in aplicare a referendumului din 2009.

- Dragi colegi, pentru ca si eu am fost parlamentar, oricui ii este greu sa mearga in colegiu si sa ceara votul cand astazi oricare este vulnerabil: cetatenii au cerut parlament unicameral si 300 de parlamentari. Oricare dintre parlamentari va fi privit cu suspiciune, daca acest lucru nu se intampla.

- Trebuiesc 2/3, trebuie facut un efort de a se discuta cu Opozitia. Dar a fost un vot cu peste 80% in favoarea parlamentului unicameral.

- Acum Parlamentul functioneaza ca unul unicameral. E greu sa justificati necesitatea a doua camere cand singurul suveran este votul popular, poporul s-a pronuntat aveti obligatia sa tineti cont de acest vot.

- Reducerea la o singura camera si la 300 de parlamentari ar arata ca si politicienii sunt constienti de nevoia de reducere a cheltuielilor statului.

- Avem in Europa criza datoriei suverane, generata de doua motive: cheltuielile foarte mari ale statelor pentru a-si asigura functionarea, si cheltuielile mult peste buget cu problemele sociale. Populatia asteapta de la politicieni respectarea referendumului din 2009.

11.30 - Discursul continua.

- Este necesar ca Parlamentul sa adopte in perioada urmatoare 2 legi: Legea Sanatatii si legea Reorganizarii.

- Din pacate legea Sanatatii a fost retrasa pentru ca a fost prost lansata in dezbatere. Dar avem un prost control al banului public, este nevoie de implicarea sectorului privat in sanatate.

- In lipsa pachetului minim garantat de servicii medicale, legea Sanatatii poate fi un esec. Asiguratii de sanatate si cei care nu se pot asigura trebuie sa stie ce le garanteaza statul.

- In ceea ce priveste reorganizarea Adminsitrativa, avem aceleasi directii de mediu, de sanatate, de politie..aceleasi, aceleasi..Cum credem ca o asemenea organizare mai poate raspunde nevoilor Romaniei.

- Este clar ca modul cum s-au utilizat banii pentru dezvoltare regionala a fost departe de a fi eficient, nu au putut fi implementate masuri regionale. Se construieste bugetul pentru 2014-2020. Drumurile, canalizarile, nu pot fi prinse in buget, reorganizarea adminsitrativa este cheia.

11.29 - Discursul este intrerupt de strigate de la balcon: "Demisia!". Presedintele le cere celor catorva protestatari sa astepte sa termine de vorbit. Cei 5 protestatari sunt evacuati de fortele de ordine, nu inainte de a striga "Regele Mihai e cu noi!". Traian Basescu le-a raspuns: "Chemati-l aici!".

Discursul lui Basescu, intrerupt de protestatari monarhisti - i-au cerut demisia

11.10 - Presedintele vine la tribuna.

- Din pacate Opozitia lipseste. Parlamentul este garantul democratiei, nu este cea mai buna solutie sa subminezi cea mai importanta institutie a statului roman: Parlamentul.

- Incep adresand Opozitiei rugamintea de a reveni in Parlament si de a discuta problemele care tin de Parlament.

- S-au intamplat evenimente de interes major, investirea unui nou guvern, semnarea tratatului, criza Putere-Opozitie.

- Este important sa ma pronunt asupra a ceea ce am facut si unde suntem si ceea ce eu cred ca ar trebui facut in continuare.

- Guvernul si Parlamentul in perioada 2009-2011 au parcurs impreuna o perioada extrem de dificila. Destul de multi stiu ca in 2009 Romania ajunsese in situatia in care, datorita dezechilibrelor macroeconomice, nu se mai putea imprumuta de pe piata, ceea ce a reclamat o interventie la FMI.

- Va multumesc ca ati acceptat, cu costul popularitatii partidelor din arcul guvernamental, sa adoptati masuri extrem de severe. Niciun politician nu isi poate permite sa gandeasca cu relaxare la reducerea salariilor cu 25%, sau introducerea contributiilor la pensii. Au fost masuri extrem de dificile pe care toti le-am luat cu inima stransa.

- Au fost masuri necesare, menite sa previna un derapaj precum cel din Grecia, nu este nicio exagerare. Ma simt solidar cu dumneavoastra si ma simt solidar cu romanii.

- La inceputul anului 2011 parte din sumele taiate din salariile bugetarilor au fost restituite. E datoria mea si a dvs sa gandim si sa gasim solutii ca undeva in jurul datei de 1 iunie sa reintregim salariile bugetarilor, chiar daca in ianuarie am avut un excedent la buget, in februarie insa un deficit de 2 ori mai mare decat excedentul.

- Sunt convins ca Puterea, dar si Opozitia, si Ministerul de Finante vor putea spune la sfarsitul mandatului ca bugetarii au salariile asa cum erau cand ati venit la guvernare.

- Statul roman nu ar fi fost perfomant daca singura modificare dupa 89 incoace ar fi fost asezarea pe legi mostenite din perioada Ceausescu.

- Justitia asezata si codurile din vremea lui Ceausescu nu puteau sa raspunda nevoilor unei societati moderne. Ati trecut prin parlament legea micii reforme, legea numirii judecatorilor, si rezultatele se vad, in ultimii 2 ani justitia a devenit tot mai eficienta in lupta impotriva coruptiei. Nimeni nu se mai simte la adapost, fie ca e de la Putere fie de la Opozitie.

- Nimeni dintre cei care fraudeaza nu mai doarme linistit, inclusiv procurorii si judecatorii corupti.

- Reforma facuta in educatie in perioada 1997 -2000 s-a dovedit un esec major, s-a dovedit. Bacalaureatul de anul acesta a fost proba fundamentala a esecului reformei din perioada aceea. Implementarea noilor legi a Educatiei mi se pare fundamentala pentru ca Romania sa aiba o sansa. Poti sa nu ai titei, gaze, dar daca ai un sistem de educatie performant ai o sansa, iar noua lege asigura acest lucru.

- Noua Lege a Asistentei sociale asigura ajutoare pentru cei cu adevarat necajiti, nu pentru cei care stau cu Mercedesurile ascunse in spate.

11.07 - Presedintele Traian Basescu intra in sala de plen insotit de Roberta Anastase, Vasile Blaga si premierul Mihai Razvan Ungureanu.

Seful statului a dat mana cu invitatii prezenti, printre care se afla si presedintele CSM, Alina Ghica, si noul director SIE, Teodor Melescanu.

10.50 - Printre ministrii prezenti se afla Bogdan Dragoi, Cristian Diaconescu, Ladislau Ritli, Gabriel Berca, Kelemen Hunor, Marko Bela, Laszlo Borbely, Nicolae Bode si Catalin Predoiu.

De asemenea, sunt prezenti Nicolae Vacaroiu, presedintele Curtii de Conturi, si presedintele Curtii Constitutionale, Augustin Zegrean.

10.41 - Senatorul PSD Toni Grebla a explicat la TVR Info ca USL nu asista la discursul presedintelui pentru ca dialogul din care sa rezulte revenirea Opozitiei la lucrari trebuie purtat la nivel de partide. "Nu am vazut o initiativa a PDL de a incerca un dialog cu USL", a punctat el.

Intrebat daca USL ar accepta o invitatie la dialog din partea premierului Ungureanu, acesta a spus ca da, dar cu conditia ca el sa aiba "puteri" sa negocieze cu un partid politic, el fiind un independent.

10.40 - Au sosit la Parlament consilierii prezidentiali Iulian Fota, Iulian Chifu si Daniel Funeriu.

10.15 - Premierul Mihai Razvan Ungureanu a anuntat ca va fi prezent in sala, alaturi de mai multi membri ai Guvernului.

Discursul presedintelui vine la cateva zile dupa ce Romania a semnat la Bruxelles Tratatul privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare. Acesta trebuie ratificat de Parlament, iar o parte din prevederile sale introduse in Constitutie sau transformate in lege.

Pentru toate acestea, este insa nevoie ca Opozitia, care a intrat in a doua luna de protest, sa fie prezenta la Parlament.

O alta tema pentru care este nevoie de revenirea senatorilor si deputatilor USL la lucru este ratificarea Acordului de Asociere a Serbiei la UE, care trebuie facuta de Parlamentul Romaniei pana la finalul lunii martie, Senatul fiind Camera Decizionala.

Ultima prezenta a presedintelui Traian Basescu in Parlament a fost pe 27 iunie 2011, cand a vorbit tot despre teme de politica interna, printre care si proiectul de revizuire a Constitutiei. Nici atunci Opozitia nu a fost prezenta in sala.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Basescu discurs Parlament 2012, #Basescu mesaj Parlament, #Basescu tratat fiscal , #presedinte
Comentarii
Poza lool
lool
rank 5
Inca o interventie plictisitoare cu romanii????
Poza un cetatean european
un cetatean european
rank 5