Basescu, tinerilor magistrati: Daca ajung vreodata in fata voastra, sa va amintiti ca nimeni nu e mai presus de lege!

Marti, 04 Februarie 2014, ora 17:37
7875 citiri
Basescu, tinerilor magistrati: Daca ajung vreodata in fata voastra, sa va amintiti ca nimeni nu e mai presus de lege!
Foto: Ziarul Faclia

Presedintele Traian Basescu a avut luni, la Palatul Cotroceni, o intalnire cu noii absolventi ai Institutului National al Magistraturii, 170 la numar. In cadrul ceremoniei, seful statului le-a transmis ca, in cazul in care va ajunge sa fie judecat vreodata de ei, legea sa primeze.

"Daca vreodata voi ajunge in fata dumneavoastra in instanta in care lucrati, sa va aduceti aminte ca nimeni nu este mai presus de lege", a spus presedintele Traian Basescu.

Raportul CE: Coruptia e problema sistemica in Romania - spaga la medic, presa, atac la temelia reformelor

El i-a rugat pe tinerii proaspat declarati judecatori si procurori sa lupte pentru independenta justitiei, care acum este atacata.

"Cititi Raportul Comisiei Europene privind coruptia din Romania. Veti avea evaluarea bunelor si relelor sistemului in care intrati azi. Independenta e o optiune personala. Constitutia va garanteaza independenta. In realitate, veti avea atata independeta cata veti vrea dumneavoastra", a spus Traian Basescu.

Presedintele a sustinut in discursul sau ca principalul obiectiv al celor aproape 10 ani de mandat prezidential a fost izolarea justitiei de influenta politicului si i-a indemnat pe tinerii procurori si judecatori sa lupte pentru pastrarea independentei.

"Nu acceptati legi in favoarea infractorilor care fac ca statul sa nu poata lupta cu mijloace egale impotriva criminalitatii. Asupra justitiei a inceput sa se exercite o presiune formidabila. Este un lucru rau si v-as ruga sa nu va amagiti. Reactionati si nu acceptati ca sistemul de justitie sa fie pus sub control politic", le-a mai spus Traian Basescu.

Presedintele a vorbit si de promisiunea actualului guvern de a opera modificarile asupra noilor Coduri cerute de DNA si ICCJ. El a evocat intalnirea de bilant a CSM din 6 ianuarie, unde "s-a promis pregatirea unei Ordonante de Urgenta si intrarea ei in vigoare inainte de intrarea in vigoare a Codurilor".

"Aceasta inadvertenta, ca sa nu spun altfel, s-a intamplat in templul justitiei, CSM, cu transmisie in direct", a aratat Traian Basescu, cernd noilor magistrati "sa nu tolereze acest mod de a functiona in sistemul de justitie".

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Traian Basescu discurs magstrati promotie, #Basescu indemn magistrati judecata dreapta, #Basescu maistrati independenta justitiei , #presedinte