Basescu traduce raportul MCV - Cum reactioneaza USL

Duminica, 03 Februarie 2013, ora 17:06
5749 citiri
Basescu traduce raportul MCV - Cum reactioneaza USL
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu a comentat, duminica, raportul MCV, apreciind ca documentul Comisiei Europene "e oglinda noastra, dar unora nu le place sa se uite in oglinda". In replica, insa, politicienii USL considera ca presedintele nu are niciun drept sa vorbeasca in numele tarii.

Traian Basescu a facut referire la ministrii din Cabinetul Ponta care au probleme cu justitia, insa au fost pastrati in Guvern, lucru reprosat de altfel si de Comisia Europeana.

In replica, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, a apreciat ca "nu exista in Guvern persoane acuzate in dosare de coruptie".

"Domnul Dragnea este intr-un dosar legat de referendum, dupa informatiile mele nu exista coruptie la referendum. (...) Bineinteles, se doreste demisia de onoare in momentul in care asupra unui ministru planeaza suspiciuni cu privire la activitatea domniei sale. Nu putem insa sa ne batem joc de viata unui om pentru ca este imoral", a spus Dragnea la Realitatea Tv.

In ceea ce priveste noul statul al parlamentarilor, acesta aduce "clarificari exact acolo unde au fost facute mentiuni de catre Comisia Europeana", potrivit lui Zgonea.

"Am adoptat reguli clare in ceea ce ii priveste pe parlamentarii gasiti in stare de incompatibilitate, am prevazut sanctiuni pentru cei care sunt in conflict de interese, si am adus lamuriri in privinta situatiilor de imunitate", a adaugat Valeriu Zgonea.

Si Catalin Ivan, purtator de cuvant si europarlamentar PSD, a comentat pe marginea declaratiilor facute de presedinte.

"Am citit si raportul, mi-am facut temele. Basescu nu are nicio cadere sa vorbeasca in numele Romaniei, al cetatenilor, din moment ce in vara 7,4 milioane i-au spus sa plece", a spus acesta, intr-o interventie la Digi 24.

Basescu: MCV e oglinda noastra, dar unora nu le place sa se uite in oglinda

"De-a lungul acestei ore, cand m-am fortat sa il ascult, trei lucruri se pot distinge. obsesiile lui Basescu legate de faptul ca in vara a fost aproape de suspendare, obsesia pentru institutiile care functioneaza in interesul lui - ANI, DNA, CSM - si obsesia fata de moguli gen Ghita, Voiculescu, pe care nu ii suporta. (...) "Daca sunt incompatibili, daca respectivii nu isi lamuresc situatia, sa isi piarda mandatul. Nu iau apararea nimanui aflat in conflict cu legea", a adaugat el.

"ANI e o institutie politizata, sinistrul domn Georgescu face dosare la comanda. ANI, DNA, institutiile care au functionat pentru Basescu nu sunt credibile. Un parlamentar nu isi poate pierde mandatul numai pentru ca Georgescu a primit ordin sa ii faca dosar. ANI nu e instanta, poate sesiza probleme, dar ele se lamuresc in instanta", a opinat Ivan.

Si presedintele comisiei juridice din Senat, liberalul Tudor Chiuariu, a comentat subiectul.

"Nu cred ca Basescu mai are calitatea de a emite opinii, romanii l-au trimis acasa. Basescu, ca intotdeaua, pune pe primul plan intersele personale si de partid. Interesele Romaniei sunt ca tara si cetatenii sa nu fie denigrati prin intermediul unor rapoarte oficiale ale unor institutii internationale. Avem datoria sa luptam si sa indreptam marea nedreptate ce se face Romaniei", a declarat Tudor Chiuariu.

"In raport, impotriva minciunilor lui Basescu, nu se scrie ca statul de drept e pus sub semnul intrebarii, e propaganda antinationala a lui Basescu. In privinta standardelor europene, afirm ca pana nu o sa avem un mecanism care sa se aplice tuturor statelor membre, nu vom sti care sunt standardele in acest domeniu", a adaugat el.

La randul sau, videpresedintele PNL Sorin Frunaverde sustine ca, la fel cum este firesc sa fim preocupati de raportul MCV, la fel de firesc este sa ne intereseze ce surse au folosit oficialii Comisiei Europene la elaborarea acestui document.

"Imi permit cateva scurte comentarii. Nu este nicio noutate ca mandatul presedintelui este de 5 ani. In al doilea rand, Parlamentul poate sa-l suspende si nici asta nu e o noutate. In al treilea rand, ridicola si penibila mi se pare conditionarea propriei demisii de demisia parlamentarilor.

In fine, este firesc sa ne preocupe raportul pe Justitie, cum este foarte natural sa ne preocupe care sunt sursele folosite de responsabii europeni la elaborarea acestui document.

Nu cred ca abordarile in legatura cu acest subiect au fost in exces politizate", a spus liberalul, intr-o interventie telefonica la Realitatea Tv.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#Basescu reactii MCV, #reactie USL declaratii Basescu , #presedinte