Basescu: Trebuie noi sanctiuni pentru Rusia. Usor, usor, Putin o sa renunte la aroganta

Joi, 18 Decembrie 2014, ora 10:22
5628 citiri
Basescu: Trebuie noi sanctiuni pentru Rusia. Usor, usor, Putin o sa renunte la aroganta
Foto: B1TV

Presedintele Traian Basescu este de parere ca UE trebuie sa impuna noi sanctiuni economice Federatiei Ruse si va sustine aceasta pozitie a Romaniei la Consiliul European care se desfasoara zilele acestea la Bruxelles.

Declaratiile au fost facute joi, pe Aeroportul Henri Coanda, inainte de plecarea la Consiliul European.

Traian Basescu a subliniat ca este ultimul Consiliu la care participa in cei zece ani de mandat. "A fost o onoare sa reprezint Romania in aceasta institutie a Uniunii Europene si am reprezentat interesele Romaniei la limita maxima la care putea", a subliniat presedintele.

Acesta a precizat ca la acest Consiliu European se vor discuta doua teme fundamentale si "se marcheaza cateva momente".

"Primul moment e ca se termina presedintia italiana, iar al doilea, si poate cel mai important, e preluarea presedintiei de catre Donald Tusk. E pentru prima data un reprezentant al noilor veniti in UE detin aceasta functie de maxima importanta", a declarat Traian Basescu.

Cele doua teme majore aflate pe ordinea de zi a Consiliului European sunt imbunatatirea climatului de investitii in Europa si situatia din Ucraina, a precizat seful statului.

"Situatia din estul Ucrainei, marcata prin orasele reper Lugansk si Donetk, se indreapta catre o situatie de gen Transnistria. De asemenea, e evident ca Federatia Rusa continua sa consolideze separatistii in estul Ucrainei, ceea ce impune (in opinia mea, si acest lucru il voi sustine), cresterea nivelului de sanctiuni impotriva Moscovei.

E adevarat, sanctiunile de pana acum au inceput sa produca efecte devastatoare pentru economia Federiatiei Ruse si cred ca, usor-usor, domnul Putin o sa renunte la aroganta", a declarat presedintele.

Traian Basescu a comentat declaratiile recente al ministrului de Externe rus, Serghei Lavrov, conform caruia Moscova nu intentioneaza sa faca din estul Ucrainei o noua Crimee.

"Este un joc pentru copii! Nimeni nu spune ca Federatia Rusa vrea sa anexeze estul Ucrainei si toti spunem ca Federatia Rusa vrea sa creeze o Transnistrie in estul Ucrainei. Tipul acesta de politica externa promovat de Kremlin nu mai pacaleste pe nimeni. Se asteapta de la demnitarii rusi sa spuna ca nu vor crea o Transnistrie in estul Ucrainei, si nu o Crimee, ca nimeni nu ii suspecteaza de asa ceva", a mai spus seful statului.

Totodata, acesta a subliniat ca "suntem foarte bine documentati cu privire la evolutii, inclusiv politice", prin urmare Romania va sustine la Consiliul European "escaladarea, cresterea nivelului de sanctiuni" la adresa Federatiei Ruse.

UE creeaza un fond pentru investitii

Un alt subiect care va fi discutat la Consiliul European vizeaza planul de investitii pentru Europa 2015-2017, care are la baza crearea unui fond al UE pentru invesitii, a precizat presedintele.

"Acest fond va fi administrat de BEI si are doua contributii: prima, de la CE, care din bugetul 2015-2020 aloca 16 mld euro, iar a doua este a BEI care aloca 5 mld euro. Ceea ce inseamna ca fondul de investitii porneste cu o capitalizare de 21 mld euro. Dar proiectul este mult mai ambitios, obiectivul este sa fie atrasi 315 mld de euro", a declarat presedintele, precizand ca "restul pana la 315 mld vor fi bani atrasi din sectorul privat - investitii companii, banci private".

In ceea ce priveste principalele obiective ale acestui fond de investitii, ele sunt legate de dezvoltarea infrastructurii, in primul rand energetica - interconectarea retelelor de transport gaze si energie electrica, infrastructura de transport si dezvoltarea infrastructurii IT pe banda larga, a mai spus presedintele.

"Fondul se va adresa si dezvoltarii productiei de energie electrica curata, si educatiei si cercetarii. Ca intotdeauna, UE isi propune obiective foarte ambitioase", a subliniat Traian Basescu.

In context, seful statului a anuntat ca va propune in Consiliul European ca banii necheltuiti in exercitiul bugetar care se incheie sa fie introdusi in acest program.

"Adica sa nu ni se ia banii, si daca la sfarsitul anului 2015 mai avem 4-5 mld necheltuiti, sa fie considerati in acest program si sa se poata continua implementarea proiectelor bugetate pana la sfarsitul exercitiului bugetar, sau proiectele in derulare si neterminate", a explicat Traian Basescu.

Presedintele a precizat ca el va face propunerea la Consiliul European, dar "procedura este una complicata" si implementarea ei depinde de sprijinul Parlamentului European si de "intelegerea statelor donatoare, care nu si-ar mai primi banii inapoi".

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Basescu sanctiuni Rusia, #Basescu Putin aroganta, #Basescu Consiliu European sanctiuni Rusia , #presedinte