Basescu: Trebuie sa dam raspuns. Ce ne asumam din ce s-a intamplat in Algeria? (Video)

Luni, 21 Ianuarie 2013, ora 12:04
4642 citiri
Basescu: Trebuie sa dam raspuns. Ce ne asumam din ce s-a intamplat in Algeria? (Video)
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu a amintit, luni, la inalnirea cu ambasadorii acreditati in Romania, despre turbulentele politice din vara, precizand totodata ca majoritarea solida din Parlament aduce temeri legate de respectarea angajamentelor noastre fata de partenerii straini.

De asemenea, seful statului a declarat ca, urmare a crizei din Algeria, se pune intrebarea "Cum ne aparam cetatenii?", el aratand ca acestia au plecat cu gandul ca statul ii va apara si ca nu se poate trece peste aceste evenimente fara a raspunde la intrebarea "Ce ne asumam din ce s-a intamplat?".

"Va doresc dumneavoastra, sefilor de state si popoarelor pe care le reprezentati, un an mai bun decat cel care s-a incheiat, prosperitate, siguranta zi o speranta mai buna in anii ce urmeaza", si-a inceput Traian Basescu discursul.

Acesta a vorbi de evenimentele poltice din vara si despre planurile pe care le are Romania pentru 2012.

"Pentru Romania, anul 2012 a fostul unul complex si turbulent in plan politic. Sfarsitul anului a adus o noua ecuatie politica in Parlament, care marcheaza o putere solida dar si o opozitie slaba, o garantie pentru atingereea punctelor de program, o oportunitate pentru continuarea reformelor dar si temeri privind respectarea indeplinirii angajamentelor fata de partenerii nostri. Refacarea increderilor statelor partenere in cel roman devine astfel principala sarcina a guvernului in acest an", a adaugat seful statului.

Traian Basescu a mai subliniat ca "trebuie sa ne recunoastem caracterul de predicitibilitate in actiunea pe care doar un sistem stabil o poate garnata".

"Trebuie sa demonstram ca lupta anticoruptie e o preocupare constanta.

Au trecut aproape 8 ani de la aderarea la NATO si deja sase ani de la intrarea in UE. Nu putem spune ca am reusit valorificarea tuturor beneficiilor. Avem obligatia sa ne propunem recuperarea restantelor si sa ne asumam noi provocari", a mai spus seful statului.

"Strategia Dunarii si parteneriatele strategice sunt proiecte pe care le privim cu prioritate ca solutii de securitate si de relansare economica. Parteneriatul strategic cu SUA reprezinta dimensiunea transtalantica a politicii externe si e cel mai important parteneriat de avengura al Romaniei", a mai mentionat seful statului.

Traian Basescu a precizat, totodata, ca se va finaliza gradul juridic privind participarea la sistemul antiracheta in Europa, subliniind ca extinderea cooperarii economice si atragerea de noi investitii americane vor fi prioritare.

Despre criza ostaticilor din Algeria

In alta ordine de idei, seful statului a vorbit despre criza ostaticilor din Algeria.

"Evenimentele din Algeria au confirmat ca grupari teroriste puternice sunt capabile sa ucida cetatenii nostri. Trebuie sa ne punem intrebarea cum ne aparam cetatenii. Cand pleaca cu companiile noastre, sa lucreze in strainatate, romanii au sentimentul ca statul lor ii va apara. (...)

Nu avem o evaluare finala, dar imediat ce o vom avea ne vom exprima. Cert e ca acolo au murit cetatenii nostri nevinovati, si nu doar ai UE, americani, japonezi, oameni care s-au dus o data cu companiile noastre acolo", a continuat seful statului.

Acesta a atras atentia ca "nu avem dreptul sa trecem peste acest eveniment fara a da un raspuns. Ce ne asumam din ce s-a intamplat in Algeria?".

Un alt subiect pe care l-a abordat presedintele Basescu a fost cel al politicii europene.

Potrviti presedintelui, aceasta se va concentra pe "asigurarea accesului deplin la drepturile stabilite prin tratate, in special la libera circulatie si stabilirea resedintei, crearea conditiilor pntru depasitrea crizei economice, dar si recuperarea pierderii de incredere a Europei fata de stabilitatea institututionala, in special in independenta justitiei".

Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidații PSD din București strâng din nou semnături. Firea: Este o situație nouă. Avem alte protocoale
Candidatul PSD pentru Primăria Capitalei, Gabriela Firea, a afirmat, joi, 25 aprilie, că protocoalele semnate de PSD cu PNL pentru candidaturi comune la primăriile de sector şi la Primăria...
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Lovitură pentru Clotilde Armand. Primărița Sectorului 1, trimisă în judecată în ziua în care și-a depus candidatura pentru un nou mandat
Procurorii au anunțat joi, 25 aprilie, trimiterea în judecată a primăriței Sectorului 1, Clotilde Armand, pe care o acuză de ”folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane”. Ea...
#Bsescu algeria criza romani, #Basescu romani Algeria , #presedinte