Basescu: Trebuie sa ne facem o prioritate din revenirea in Africa

Joi, 03 Aprilie 2014, ora 14:59
3882 citiri
Basescu: Trebuie sa ne facem o prioritate din revenirea in Africa
Foto: Digi24

Presedintele Traian Basescu a prezentat, joi, concluziile celei de-a patra editii a Summitului Uniunea Europeana - Africa, desfasurata la Bruxelles, subliniind ca Romania trebuie sa se reorienteze catre piata africana, pe care ar putea fi extrem de competitiva.

"Problemele Africii sunt legate de saracie si insecuritate, insecuritate care nu vine intotdeauna din terorism, lupte intre fractiuni tribale sau grupari religioase, ci si, de multe ori, din proasta guvernare", a subliniat presedintele Romaniei.

Traian Basescu a declarat ca summit-ul a prilejuit reafirmarea vointei UE de a sprijini statele africane.

"A fost o reafirmare standard, dar mie mi s-a parut, si nu am dubii asupra acestui feeling, ca apelul statelor africane a fost in primul rand pentru un parteneriat decat pentru un sprijin. Un parteneriat intre doi parteneri egali. E importanta aceasta evolutie a paradigmei relatiilor Uniunea Africana - Uniunea Europeana", a subliniat seful statului.

La summit au fost adoptate trei documente: o declaratie publica UE-Africa, planul de actiune comuna pentru perioada 2014 -2017 si o declaratie sectoriala pe tema migratiei si mobilitatii.

Planul de actiune comuna UE-Africa

Traian Basescu a prezentat pe larg detalii legate de planul de actiune comuna, precizand ca el se va aplica in cinci zone: pace si securitate, democratie, buna guvernare si drepturile omului, dezvoltare umana, dezvoltare si crestere durabila, inclusiva si integrare continentala, precum si probleme globale si emergente.

Totodata presedintele a precizat ca exista o finantare anuntata de 28 miliarde de euro pentru punerea in aplicare a acestui plan. "E foarte putin, dar daca sunt cheltuiti eficient, poate fi foarte mult. Presedintele CE a anuntat ca se pot gasi resurse suplimentare in cazul in care se cheltuiesc eficient", a completat presedintele.

Seful statului roman a vorbit despre necesitatea continuarii dialogului politic si a consultarii reciproce intre UE si Africa, subliniind si necesitatea constituirii unei "arhitecturi de pace si securitate" pe continentul vecin.

"Exista si acum contributii ale tarilor africane, dar miezul, nucleul, constituie trupe din UE. Ceea ce se stabileste prin plan este ca pana in 2015 Uniunea Africana sa constitutie o forta africana de prevenire si gestionare a crizelor", a mai spus presedintele.

Planul comun se mai refera si la combaterea pirateriei, a terorismului, traficului de fiinte umane, de droguri sau armament.

In ceea ce priveste a doua zona, democratie si buna guvernare, Traian Basescu a explicat ca s-a ajuns la concluzia ca trebuie "sa functioneze justitia penala in statele Uniunii Africane", adica sa fie vazuti oameni care merg la inchisoare pentru furt, terorism, piraterie, spalare de bani, trafic droguri, iar in aceasta zona "UE isi ofera expertiza".

De asemenea, participantii la summit au vorbit si despre problematica respectarii drepturilor omului, dar si despre "traficul ilegal de bunuri culturale" si problemele legate de invatamant.

"Sansa generatiei tinere sta in educatie", a punctat presedintele Romaniei, semnaland cresterea numarului de burse pe care UE le acorda tinerilor africani.

Semnalul Africii: Vrem tehnologii!

Pe de alta parte, presedintele Traian Basescu a subliniat faptul ca dezvoltarea industriala este un alt element despre care s-a discutat la acest summit, "semnalul foarte clar pe care l-au dat toti sefii de stat si de guvern, aproape, spunand 'Ne-am saturat sa exportam materii prime, vrem tehnologii sa procesam noi aceste materii prime".

"E o chestiune de onestitate a noastra, a europenilor care avem tehnologia, daca le transferam si ii ajutam sa creasca durabil sau continuam sa le drenam resursele cu tehnologii tinute pe batranul continent. Nu e numai cazul UE, si China, si SUA si Federatia Rusa fac la fel", a mai spus presedintele Romaniei.

Mediul de afaceri romanesc sa priveasca spre Africa!

In context, acesta a spus ca Romania poate contribui la dezvoltarea sectorului energetic si a agriculturii pe continentul african, asa cum a facut in Irak, Siria, Libia precum si la dezvoltarea infrastructurii si comertului.

"Daca privim si la alocarea de 28 de miliarde care exista, este foarte clar ca firmele romanesti pot juca un rol in partea de dezvoltare si crestere durabila, in sectorul industrial, infrastructura, energie, agricultura, comert. Voi incerca sa stimulez mediul de afaceri romanesc sa priveasca la Africa, acum am perceptia directa. Romania este chiar bine cotata in Africa", a mai declarat presedintele, adaugand ca multi ministri sau membri din guvernele africane au studiat in Romania.

"Trebuie sa ne facem o prioritate din revenirea in Africa, pe ceea ce putem si stim sa facem. Voi avea o discutie cu guvernul, dar voi incerca sa stimulez si mediul de afaceri", a mai spus seful statului roman, precizand ca are in vedere chiar o "deplasare in tari africane a unuia din ministrii care au in portofoliu responsabilitati legate de comert si industrie".

Presedintele Romaniei a vorbit si despre managementul terenurilor desertificate, protectia biodiversitatii si schimbarile climatice, mentionand ca "in Africa standardele de mediu inca sunt extrem de scazute".

"Este extrem de important ca Romania sa revina in Africa. Am incercat inainte de Revolutia Araba, cu vizitele in Egipt si Siria. Ar trebui sa revenim la proiectul de a ne reintoarce in Africa. E o piata pe care Romania poate fie extrem de competitiva, e pacat sa nu ne largim orizontul", a conchis seful statului roman.

Editiile precedente ale Summit-ului UE-Africa au avut loc la Cairo, Lisabona si Tripoli, iar urmatoarea editie va avea loc in 2017.

Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Frustrarea românilor, cu privire la admiterea cu granițele terestre în Schengen. Rațiunile care ar fi fost la baza blocajului
Aproape două treimi dintre români cred că țara noastră a îndeplinit toate criteriile pentru admiterea cu granițele terestre în Schengen. Ei sunt de părere că unele state europene...
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
#Basescu summit Africa, #Basescu firme Romania Africa, #Basescu parteneriat UE Africa , #presedinte