Basescu: Trebuie sa sprijinim Republica Moldova in drumul ei catre Europa

Joi, 05 Martie 2009, ora 14:42
1594 citiri
Basescu: Trebuie sa sprijinim Republica Moldova in drumul ei catre Europa
Foto: Arhiva

Presedintele Traian Basescu, a declarat, joi, in cadrul vizitei oficiale la Varsovia, ca Romania multumeste Poloniei pentru sprijinul acordat in cadrul Uniunii Europene pentru integrarea Republicii Moldova in UE.

"Am abordat problema Republicii Moldova si multumesc domnului Presedinte pentru sprijinul pe care il acorda in interiorul Uniunii Europene politicii noastre de a sustine avansul Republicii Moldova catre Uniunea Europeana si, de asemenea, am abordat problema ucraineana, de interes major pentru Polonia si in egala masura pentru Romania, avand in vedere vecinatate si nevoia de a continua sa sustinem aceasta tara, in drumul ei catre Europa.

Presedintele a declarat joi, in cadrul unei conferinte de presa comune cu presedintele polonez Lech Kaczynski, ca Romania si Polonia au multe puncte comune si ca este un moment oportun ca cele doua state sa intre intr-un parteneriat strategic.

"A fost abordata problema crizei economice globale si modul in care ea se reflecta in cele doua tari si trebuie sa va spun ca am constatat o similitudine a efectelor crizei pentru ambele tari. (...) Fenomenele, in mod categoric, sunt similare si se manifesta aproximativ dupa aceleasi modele si in Romania, si in Polonia: sisteme bancare solide, dar nu se mai utilizeaza creditul in economie nici pentru persoane fizice, nici pentru societati, cel putin in sistemul bancar romanesc problema ofertei de credit exista, dar pretul creditelor este prea ridicat, efecte ale micsorarii pietelor noastre de export, Romania avand cea mai mare piata de desfacere a exportului in Germania, de asemenea importante piete in Franta, Marea Britanie, Spania, care fiind intr-o contractie generalizata genereaza somaj in Romania", a declarat Basescu.

Traian Basescu a precizat ca in cadrul discutiilor s-a abordat si problema energiei, urmand ca proiectele europene pentru asigurarea incalzirii in iarna anului 2009 sa fie prioritare.

In ceea ce priveste politicile agricole, care au constituit de asemenea un subiect de discutie, Basescu a precizat ca acestea sunt comune la nivelul UE si ca se fac eforturi sustinute pentru garantarea productiei agricole, in conditiile in care "Europa a fost putin atinsa de un inceput de criza alimentara acum un an".

Presedintele Basescu a facut referiri si la cazul romanului Claudiu Crulic, care a murit intr-o inchisoare din Polonia in ianuarie dupa ce a intrat in greva foamei, sustinand ca are incredere in capacitatea justitiei poloneze de a face lumina in cazul respectiv.

"Nu fac un secret din a spune ca am exprimat increderea noastra ca justitia poloneza va rezolva corect, si avem, inca o data repet, toata increderea ca justitia poloneaza va da o rezolvare dreapta cazului Crulic, care a produs multa emotie in Romania", a conchis Basescu.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Basescu Polonia, #sprijin Republica Moldova, #drum Europa , #presedinte