Basescu: Ucraina, o ciorba in care nu ne putem amesteca. Trebuie sa evitam o frontiera comuna cu Rusia (Video)

Luni, 16 Februarie 2015, ora 21:54
11295 citiri
Basescu: Ucraina, o ciorba in care nu ne putem amesteca. Trebuie sa evitam o frontiera comuna cu Rusia (Video)
Foto: TVR1

Fostul presedinte Traian Basescu sustine ca razboiul din Ucraina reprezinta cea mai mare problema de securitate pentru Romania, dar ca nu exista riscul ca tara noastra sa fie atacata, trebuind sa evite insa sa aiba din nou granita comuna cu Rusia.

"In primul rand, Romania nu are nevoie de frontiera cu Federatia Rusa. Riscurile cu Ucraina sunt majore, ea trebuie sa ramana in deplinatatea sa teritoriala.

Romania trebuie sa ramana un stat cu integritatea teritoriala neafectata. Va ramane cel mai probabil o tara cu perspectiva de a se transnistrieza", a declarat fostul sef al statului, luni seara, intr-o emisiune la TVR 1, precizand ca Ucraina reprezinta "o ciorba in care nu ne putem amesteca".

"Nu intrevad riscul ca Romania sa fie atacata de Federatia Rusa, Romania e stat NATO", a adaugat Traian Basescu.

Acesta a mentionat ca, in prezent, dupa semnarea acordului de la Minsk, Vladimir Putin "s-a oprit", dar a precizat ca in Ucraina este implicata Federatia Rusa, "fara dubii".

"Ei finanteaza si inarmeaza separatistii. Putin era in pericolul major al escaladarii sanctiunilor si Federatia Rusa nu mai poate duce sanctiuni mai departe.

Capacitatile Romaniei devin deja mai descurajante, de la luna la luna, insa ce trebuie Romania sa evite - sa mai aiba vreodata frontiera cu Federatia Rusa", a mai spus fostul presedinte, adaugand ca din Crimeea pana la frontiera Romaniei sunt 280 de kilometri.

Negocierile-maraton pentru pace in Ucraina s-au incheiat cu un acord de armistitiu. Nesemnat

Degeaba e armistitiu in Ucraina: Luptele se intetesc, Kievul nu poate retrage armamentul greu (Video)

Joi a fost semnat un acord privind un armistitiu in estul Ucrainei, in urma unor negocieri-maraton purtate in capitala Belarusului, Minsk, intre Vladimir Putin, Petro Porosenko, Francois Hollande si Angela Merkel.

Armistiul a intrat in vigoare duminica si acopera atat retragerea armamentului greu si a militiilor, cat si o gama de masuri economice si reforme constitutionale, potrivit presedintelui rus. Cu toate acestea, in primele 24 de ore dupa intrarea in vigoare a acordului, armata ucraineana a fost atacata de peste 100 de ori, iar patru militari au fost ucisi si 21 raniti.

Romania mai bine se baga la Chisinau, decat la Kiev

Potrivit fostului sef al statului, era "previzibil si inadmisibil" faptul ca Guvernul Leanca nu a primit votul de incredere al Parlamentului Republicii Moldova.

"S-au dus in Parlament neavand aliantele facute. Greu de explicat logica politica, n-au avut alianta nici cu Partidul Liberal, cele doua partide, PLDM si PDM, n-au avut aliante cu un al treilea, trebuia ori cu PL ori cu comunistii lui Voronin. Nu stiu ce-a fost atat de drag lor incat n-au reusit sa-i faca o concesie celui mai pro-romanesc partid, Partidul Liberal. L-au lasat in afara si Guvernul a cazut. In locul lui Leanca, nu m-as fi dus in Parlament pentru nimic in lume, stiind ca o sa cad. La ce s-a gandit el, ca or sa-l sustina comunistii in ultima clipa? N-a functionat", a afirmat Basescu.

Traian Basescu a mai declarat ca Romania ar fi trebuit sa se aseze la masa cu cele trei partide proeuropene din Republica Moldova.

"Romania, decat sa se gandeasca la vizite la Kiev, la cum sa ne bagam in Ucraina, mai bine se baga la Chisinau. Aveam chei pe care le stiu cei care trebuie sa le stie, cu care puteam sa ne asezam la masa alaturi de cele trei partide politice proeuropene. N-au fost folosite si s-a ajuns aici", a precizat Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Mai mulți miniștri, în frunte cu Marcel Ciolacu, ajung în Qatar, pentru "investiții de 15 miliarde de euro"
Premierul Marcel Ciolacu şi şase miniştri se află, începând de marţi, în vizită de lucru în Qatar, dezvoltarea în România a unor proiecte de investiţii în valoare de 15 miliarde de...
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Alegeri 2024. Începe depunerea candidaturilor pentru alegerile locale din 9 iunie
Partidele politice, alianţele, organizaţiile cetăţenilor aparţinând minorităţilor naţionale şi candidaţii independenţi vor putea, începând de marţi până pe 30 aprilie, ora 23.59,...
#Traian Basescu Ucraina, #Traian Basescu Rusia, #Rusia conflict Ucraina, #Romania atacata Rusia , #presedinte
Comentarii
Poza albakazapada
albakazapada
rank 5
Poza Nonpolitikon
Nonpolitikon
rank 5
Da', Marea Neagră ce-i? Sau, noi, oricum, nu mai avem flotă?