Ziare.com

Basescu: Universitatile romanesti pot deveni poli regionali de dezvoltare

Duminica, 29 Septembrie 2013, ora 16:48

   

Basescu: Universitatile romanesti pot deveni poli regionali de dezvoltare
Presedintele Traian Basescu considera ca universitatile romanesti pot deveni poli regionali de dezvoltare daca isi adapteaza oferta la cerintele de pe piata muncii.

"Doresc sa adresez salutul meu calduros studentilor si profesorilor la inaugurarea unui nou an universitar. Cu siguranta, pentru unii dintre dumneavoastra va fi inceputul unei experiente formative, iar, pentru ceilalti, momentul incununarii unor eforturi pe care le faceti inca din primii ani de studii, pregatindu-va pentru carierele pe care doriti sa le imbratisati.

Romania are nevoie de resurse umane bine pregatite, de o tanara generatie careia spiritul de elita si competitivitatea sa ii ghideze evolutia viitoare. Globalizarea economica si culturala ne obliga zilnic la un efort educational suplimentar. Numai universitatile pentru care excelenta este o stare fireasca si care isi asuma misiunea universalista pot realiza cu succes acest efort.

Rezultatul depinde de succesul universitatilor de a forma o gandire care respecta bogatia de traditii si diversitatea de idei caracteristice lumii contemporane", le-a spus presedintele, duminica, studentilor si profesorilor, cu ocazia inceperii noului an universitar.

"Oferta educationala trebuie sa fie adaptata cerintelor pietii muncii"

El a aratat ca "oferta educationala a universitatilor moderne trebuie sa fie adaptata cerintelor pietii muncii". "Cu traditie sau mai tinere, mici sau mari, universitatile romanesti pot deveni poli regionali de dezvoltare, de aceea consider ca acest lucru se poate realiza prin adaptarea ofertei educationale in raport cu cererile reale de pe piata muncii actuale, dar, mai ales, viitoare", a afirmat seful statului.

De asemenea, el a mentionat ca "o parte dintre universitatile noastre sunt si centre de cercetare cu viitor".

"Viitor bun, care poate fi atins prin accesarea fondurilor europene destinate Romaniei si, mai ales, prin castigarea de fonduri din programul Horizon 2020. Este o responsabilitate sociala majora a universitatilor axate pe cercetare din Romania sa atraga aceste fonduri si sa le concentreze in structuri puternice de cercetare si inovare.

Avem un astfel de exemplu de succes, proiectul 'Extreme Light Infrastructure' - ELI, cel mai important proiect de cercetare din istoria Romaniei, o uriasa oportunitate de a aseza tara noastra pe harta cercetarii mondiale. Sunt convins ca universitatile din Romania vor fructifica acest proiect, depunand eforturi sustinute pentru orientarea tinerilor catre studiul stiintelor exacte", a adaugat Basescu in mesajul sau.

El a concluzionat ca este sansa studentilor si profesorilor sa faca vocea Romaniei cat mai bine auzita in lume.

"Am incredere ca impreuna traim intr-o comunitate de idealuri si de valori care ne inspira alegerile si actiunile. Impreuna avem asteptari mari de la o Romanie a carei voce trebuie sa conteze, tot mai mult, in lume si este sansa voastra, a tinerilor studenti, si raspunderea dumneavoastra, a profesorilor, sa faceti aceasta voce cat mai bine auzita. Va doresc mult succes!", se incheie mesajul presedintelui.

Sursa: AGERPRES

Articol citit de 367 ori

Urmareste Ziare.com pe

Urmareste stirile Ziare.com pe Facebook
4 comentarii
Ordoneaza comentariile:Standard |Calitate |Numar Voturi |Recente

Care universitatzi?!

Cele de pe locul 700 in lume?!
Ca mai in fatza nu avem!

 

Declaratie falsa la nivel inalt ! Cata grija fata de om !

Pai copii nostri au fost sfatuiti sa se pregateasca pt a deveni tinichigii ! Deasemenea comisii de "specialisti" din vest au anuntat cu putin timp in urma ca romanii nu gasesc job-uri pt ca sint prea calificati ! Vedeti cum merg lucrurile in paralel? Cu alte cuvinte,viitorul copiilor nostri ar putea deveni viitorul unor cetateni inferiori! Dar nu o sa fie asa pt ca noi avem genele strabunilor nostri de mii de ani si nu ei !!!

 

acum ceva timp a venit la mine

seful de la biroul de calitate a spalatului de parbrize (eu lucrez la spalatul parbrizelor de masini mari)si mi-a aratat un cv in care aplicantul era absolvent al facultati de constructi de la univ. din buc. M-a intrebat daca este o univ. buna, am spus ca da, una din cele mai bune...
noi incercam pe aici sa aratam ca nivelul de educatie facut in scoala romaneasca este bun, si in general reusim, dar ar trebui ca cei care conduc sistemul educational romanesc sa lase politica si sa faca scoala...

 

In imensa lui lui intelepciune

Basescu confunda Universitatile cu scoli profesionale...
Si uita ca, prin grija lui Bok si cu sprijinul lui Pohta, Universitatile mai au bani doar sa stinga lumina.
Pomeneste nenea despre H2020. Dar uita el oare ca Romania a aderat la diferite directive, si a asigurat UE ca pana-n 2020 doar pentru cercetare se vor aloca 2% din PIB? Adica de peste 9 ori mai mult decat in acest moment?
Uita tot el ca Romania a agreeat strategia UE centrata pe educatie, unde invatamantul Universitar este punctul central pe care se poate dezvolta viitoare societate a cunoasterii, in competitie directa cu fortele USA si Japonia? Iar pentru aceasta alocarea de 6% nu este o optiune, este o obligatie, iar undeva spre 2% ar trebui sa mearga spre programe universitare si de invatare continua ?
Stie Basescu toate acestea, dar le foloseste doar la zile mari. In rest, tace in coltisorul lui si mai invenineaza cand si cand "clasa muncitoare" aruncand cu noroi in "intelectualitate", mai ceva decat in anii '50...

 

Platforma pentru solutionarea online a litigiilor