Basescu: Vom avea nevoie de 6 miliarde de euro pentru a mentine deficitul in 2011

Miercuri, 01 Septembrie 2010, ora 18:23
2213 citiri
Basescu: Vom avea nevoie de 6 miliarde de euro pentru a mentine deficitul in 2011
Foto: Antena 3

Romania va trebuie sa imprumute cel putin 6 miliarde de euro in 2011, pentru a mentine deficitul bugetar la 4,4 la suta, asa cum s-a angajat Guvernul in cadrul acordului cu Fondul Monetar International, a declarat, miercuri, presedintele Traian Basescu.

"Peste jumatate de miliard (de euro - n.r) din bugetul de stat merge la bugetul asigurarilor de sanatate, pentru a fi platite datoriile catre spitale. Daca punem si arieratele, majoritatea rambursari de TVA, care depasesc 1 miliard de euro, deficitul anului viitor, de 4,4 % din PIB, adica 6 miliarde de euro, va trebui indreptat numai catre cheltuielile de functionare", a declarat presedintele Traian Basescu, in cadrul unei intalniri cu ambasadorii romani din Uniunea Europeana.

"Daca anul asta am imprumutat 9 miliarde de euro, anul viitor vom imprumuta 6 miliarde de euro, ceea ce ma face sa cer Guvernului sa reduca cheltuielile bugetare", a adaugat Basescu.

Potrivit spuselor sale, cresterea de 1 - 2 la suta estimata de FMI pentru anul viitor pleaca de la premisa ca banii pe care ii imprumutam merg la consum, deci nu exista bani pentru investitii.

"Pot doar sa cer, nu sa pun in aplicare. Continui sa cer Guvernului sa reduca cheltuielile, pentru a crea un spatiu de 1 - 2 miliarde de euro care sa se duca in investitii. Nu va lasati pacaliti de atmosfera televizata, nu exista bani pentru programe speciale de relansare a economiei", a comentat seful statului.

Presedintele a adaugat ca, inca din 2007 - 2008, cand exista o crestere economica de 7 la suta, toti banii se duceau in consum, nu in investitii.

"Guvernul trebuie sa aduca cheltuielile la nivelul resurselor pe care Romania le genereaza. Nu putem sa impingem pana dincolo de limitele rezonabile cheltuielile de functionare din imprumuturi. Trebuie sa revenim la nivelul in care functionam din banii pe care ii producem", a spus Basescu.

"S-a ajuns la momentul in care omanii politicii nu au responsabilitatea viitorului tarii. Dar cei care o au, trebuie sa spuna romanilor unde suntem, ce se intampla cu noi, de ce imprumutam bani si ce trebuie facut. Fara masuri de austeritate, 2011 nu va fi un an in care sa putem stimula crestere economica prin investitii ale statului, pentru ca nu putem face un deficit decat de 4,4% si orice socoteala ne arata ca toti banii se duc in cosnum si nu in investitii", a mai spus presedintele.

"Presedintele poate sa spuna, dar Parlamentul si Guvernul trebuie sa faca, aici e problema", a incheiat seful statului.

Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă (ONE) la Quarterly Report 3: ”Avem o creștere a vânzărilor din apartamente de 59% pe segmentul comercial”
Cosmin Samoilă, Directorul Financiar al ONE United Properties, a participat la cea de-a treia ediție a Quarterly Report, din 6 martie, eveniment marca Ziare.com, alături de partenerul principal...
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Un mare combinat din România, deținut de un miliardar rus, face concedieri masive: ”Vom oferi locuri de muncă vacante”
Peste 80 din cei 186 de angajaţi ai combinatului de alumină Alum SA din Tulcea vor rămâne fără locuri de muncă, începând de luni, a anunţat, joi, 28 martie, subprefectul judeţului...
#Traian Basescu deficit bugetar, #imprumut Traian Basescu, #intalnire ambasadori Traian Basescu , #presedinte