Basescu: Vom face o oferta politica Moldovei daca nu se reuseste asigurarea suveranitatii acestei tari

Miercuri, 15 Ianuarie 2014, ora 12:25
6804 citiri
Basescu: Vom face o oferta politica Moldovei daca nu se reuseste asigurarea suveranitatii acestei tari
Foto: B1TV

Presedintele Traian Basescu a vorbit, in discursul sau tinut in fata ambasadorilor straini, de "o oferta politica" a Romaniei pentru Republica Moldova, in cazul in care "suveranitatea acesteia are de suferit".

"Stim ca butoanele din Transnistria si Gagauzia nu sunt la Chisinau", a spus presedintele Traian Basescu, care s-a oprit din discursul scris pe care il citea in fata ambasadorilor straini si a facut o digresiune despre atitudinea Romaniei fata de subiectul Republica Moldova.

"Romania este partenera cu SUA si UE in acest drum al Republicii Moldova. Nu pot sa nu fiu sincer cu dumneavoastra, Romania nu va putea ramane impasibila politic, repet politic, daca din Transnistria sau din zona gagauza vor porni provocari care sa aduca Moldova in riscul de a-si intrerupe drumul spre UE si vom face o oferta politica Moldovei daca nu se reuseste asigurarea suveranitatii acestei tari care este o tara europeana si nu o a tara a Uniunii Euro-Asiatice", a declarat presedintele Basescu.

"Romania a afirmat intotdeauna identitatea romana a majoritatii populatiei din Republica Moldova. Am vorbit intotdeauna de doua state romanesti", a sustinut Basescu, care a apreciat declararea in Republica Moldova, anul trecut, a limbii romane ca limba oficiala.

Basescu se intalneste cu ambasadorii - prezinta prioritatile politice ale Romaniei

Basescu a deplans tacerea europeana fata de nedreptatile suferite de statul moldovean in raport cu secesiunea de facto a zonei transnistrene si a relelor tratamente pe care populatia romaneasca sau moldoveana le sufera in acea zona.

"Nu am vazut pozitii in ce priveste tratamentul aplicat scolilor romanesti din Transnistria. Stim ca butoanele din Transnistria si Gagauzia nu sunt la Chisinau si nu gasim inca mijloacele sa prevenim o intoarcere din drum a Republicii Moldova. Toti sustinem declarativ suveranitatea a Republicii Moldova, dar nu am vazut pozitii in ce priveste tratamentul scolii romanesti din Transnistria.

Nu vrem sa prevenim o intoarcere din drum a Republicii Moldova. Romania nu va putea ramane impasibila politic in cazul in care din Transnistria vor porni provocari in drumul european al Republicii Moldova", a incheiat presedintele Traian Basescu.

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Traian Basescu discurs republica Moldova, #Basescu suveranitate Moldova oferta politica, #Basescu Transnistria Gagauzia butoane , #presedinte