Basescu vrea Romania in era digitala: Functionarii sa nu mai utilizeze computerele ca masini de scris

Vineri, 25 Octombrie 2013, ora 17:00
3140 citiri
Basescu vrea Romania in era digitala: Functionarii sa nu mai utilizeze computerele ca masini de scris
Foto: Digi24

Presedintele Traian Basescu a prezentat, vineri, concluziile reuniunii Consiliului European, printre principalele teme abordate fiind realizarea pietei unice digitale pana in 2015, uniunea monetara si cea bancara.

Seful statului a subliniat faptul ca piata unica digitala va trebui sa garanteze protejarea datelor cu caracter personal, altfel proiectul va esua.

"Daca utilizatorii nu vor fi convinsi ca secretul datelor digitale este pastrat si vor avea sentimentul ca ele pot fi furate si folosite pentru cumparaturi in orice magazin si pentru golirea contului, sigur ca proiectul este sortit esecului", a spus presedintele.

Un alt aspect important la care seful statului a facut referire a fost cel legat de lipsa personalului calificat care sa acceseze retelele informationale, in caz contrar, "putem sa facem infrastructura, putem sa distribuim calculatoare in orice coltisor de casa, in mediul urban si rural", dar fara functionari care sa se priceapa, inseamna "banii aruncati pe fereastra".

"In primul rand, ei trebuie pregatiti. Trebuie facute cursuri, indiferent ce partid i-a trimis acolo si ale cui pile sunt, sa foloseasca calculatorul nu ca masina de scris", a spus presedintele.

In concluzie, Romania are nevoie de investitii in extinderea retelei de banda larga iar pentru ca proiectul UE sa reuseasca e nevoie de "o piata bine reglementata si la un nivel acceptat de autoritatile nationale", a mai spus presedintele.

Un alt obiectiv care trebuie indeplinit este "imbunatatirea competentei". "Daca discutam de o piata digitala unica nu putem sa nu observam ca trebuie o competenta unitara, ceea ce inseamna ca pregatirea celor care opereaza trebuie sa fie relativ uniformizata la nivelul UE. Pregatirea resursei umane este cheie in reusita acestui proiect, care trebuie realizat pana in 2015. Acesta este nivelul de ambitie al Consiliului European", a subliniat presedintele.

Totodata, Traian Basescu a remarcat faptul ca "Romania are o problema si cu interoperabilitatea bazelor de date", dand si un exemplu: "Ministerul de Finante nu poate verifica ajutoarele sociale in baza de date a Ministerului Muncii".

In concluzie, Romania trebuie sa intre in "era digitala" daca vrea sa isi creasca productivitatea si operativitatea serviciilor, precum si sa progreseze rapid.

In ceea ce priveste uniunea monetara, s-a decis ca nu este nevoie de crearea unei noi structuri pentru a se putea urmari somajul prin monitorizarea statelor, iar in privinta uniunii bancare "s-au facut pasi importanti", a spus presedintele.

"Au fost adoptate instrumentele care vizeaza crearea mecanismului unic de supraveghere, iar pana la sfarsitul anului se va adopta si mecanismul de rezolutie. Ambele mecanisme vor intra in functiune peste circa 1 an, dupa ce se termina evaluarea tuturor bancilor din zona euro. Si la aceste Consisliu European s-a precizat foarte clar si e mentionat: si statele non euro au acces, in functie de optiunea lor, si la acest mecanism, cum au avut si la Tratatul fiscal", a mai spus Traian Basescu.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Cătălin Drulă, despre candidatura la prezidențiale: „Eu sunt natural un candidat posibil”. Care sunt obiectivele USR și Dreapta Unită pentru 2024
Președintele USR Cătălin Drulă a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători” și a vorbit despre obiectivele USR și ale Dreptei Unite pentru alegerile din 9 iunie, despre misiunea...
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Cîrstoiu răspunde criticilor din ultimele zile: "Nişte lupi în haine de oaie încearcă să transforme oaia în lup"
Atacat în ultimele zile atât de adversarii direcți la alegerile locale, cât și de alți politicieni, dar și de ziariști, Cătălin Cîrstoiu, candidatul susţinut de PSD şi PNL pentru...
#Basescu retea digitala, #Basescu Consiliul European, #Basescu uniune bancara , #presedinte