Basescu vrea sa ne luam al doilea job. Dar cum?

Joi, 12 August 2010, ora 12:53
5861 citiri
Basescu vrea sa ne luam al doilea job. Dar cum?
Foto: rd.com

Presedintele Traian Basescu a rezolvat problema salariilor mici din Romania sugerandu-ne sa ne gasim un al doilea loc de munca. Ideea nu e nici noua si nici ciudata in Occident. Dar poate fi aplicata in tara noastra?

Cu greu. Si asta pentru ca romanii, in ciuda informatiilor pe care Traian Basescu le are, muncesc oricum mai mult decat europenii si accepta sa faca ore suplimentare fara sa fie platiti pentru a fi siguri ca nu raman someri in conditiile actuale in care cu greu se gaseste si primul job.

Exemplul dat de presedinte miercuri a fost al unui profesor care ar lucra 16 ore pe saptamana in timp ce el, seful statului, lucreaza 16 ore intr-o singura zi si atragea atentia ca profesorul s-ar putea sa fie platit chiar mai bine decat el.

"Dansul are 16 ore pe saptamana si eu muncesc 16 ore pe zi. Daca face socoteala s-ar putea sa constate ca e mai bine platit decat mine. Pe de alta parte, toti avem posibilitatea sa mai cautam un job. (...) Primul responsabil de viata fiecaruia din noi suntem noi si nu statul", spunea Traian Basescu la Radio Romania Actualitati.

Profesorii l-au contrazis imediat incercand sa explice ca munca unui cadru didactic nu se rezuma doar la orele pe care le petrece intr-o sala de clasa, iar pregatirea pentru lectie dureaza inca pe atat. Astfel, un profesor care nu are vechime de cel putin 25 de ani are o norma didactica de cel putin 18 ore.

Romanii nu fug de munca. Doar au crezut ca tara o duce mai bine

Totusi, oricat de greu ar fi, romanii isi mai iau un job. Statisticile Eurostat arata ca peste 277.000 de romani lucrau in doua locuri, cifra fiind mult in scadere fata de sfarsitul anilor 1990 cand aproape 700.000 de romani erau obligati sa aiba doua locuri de munca.

Acum tara noastra se afla intre ultimele tari in functie de numarul oamenilor cu doua locuri de munca, desi in anii 1990 era printre primele. Asta arata ca romanii nu au fugit de munca atunci cand le-a fost greu, ci doar ca Romania o ducea mai bine in ultimii ani.

Potrivit statisticilor, in jur de 3% din romanii activi lucreaza in mai multe locuri, inaintea noastra aflandu-se Spania, Irlanda, Cehia, Ungaria, Italia si Bulgaria, unde mai putin de 1% din populatia activa are mai multe locuri de munca. Funtase sunt tarile nordice, Suedia, Norvegia si Danemarca avand peste 8%, iar Islanda aproape 10%. Trecand oceanul, in SUA 7.5 milioane de americani au un "second job", adica 5,5% din populatia activa.

Unele studii arata ca, la nivelul Uniunii Europene, aproape 20% din cei care lucreaza in mai multe locuri au studii primare, aproape 50% au studii medii, in timp ce ponderea celor cu studii superioare este de putin peste 30%. In comparatie cu Romania, cifrele difera foarte mult mai ales in ceea ce ii priveste pe cei cu studii superioare. Astfel, statisticile arata ca 14.5% au studii primare, 77% au studii medii si doar 8.5% au studii superioare.

Trebuie sa ai timp pentru un al doilea job

Si totusi, nu putem sa ignoram problema timpului dedicat unui al doilea job. Desigur ca europenii isi iau repede si un "second job" cand au probleme financiare, dar statisticile arata ca romanii oricum muncesc mai mult chiar si la acel singur job pe care il au.

Astfel, dintre salariatii europeni, romanii muncesc cele mai multe ore pe saptamana si beneficiaza de cele mai putine zile de concediu, arata un studiu recent al European Industrial Relations Observatory .

Angajatii din Romania lucreaza aproximativ 41,2 ore pe saptamana. Ei sunt urmati de salariatii din Malta, cu 40,7 ore pe saptamana si de cei din Marea Britanie si Luxemburg, care muncesc 40,6 ore saptamanal. Cei mai relaxati sunt angajatii din Finlanda, care lucreaza in medie 37,3 ore. Aproape la fel de putin lucreaza si francezii (37,4 ore), irlandezii (37,4 ore).

Norvegienii, danezii si suedezii, care se lauda cu cel mai mare procent de cetateni activi cu mai multe joburi, se afla si ei printre europenii care lucreaza cel mai putin pe saptamana. Saptamana de lucru are 37,8 ore in Norvegia, 38,2 ore in Danemarca si 38,3 ore in Suedia.

Si desi lucreaza mai mult decat orice alti europeni, angajatii romani nici nu se odihnesc. Acelasi studiu al European Industrial Relations Observatory spune ca Romania ofera 21 zile de concediu, fiind depasita doar de Cipru si Estonia care dau fiecare 20 de zile. In fruntea clasamentului se afla Danemarca si Germania cu 30 de zile de concediu de odihna pe an. Italia ofera 28 de zile, in timp ce norvegienii au dreptul la 25 de zile, la fel ca si austriecii, cehii, finlandezii, francezii.

Stam peste program pe gratis in loc sa ne luam inca un job

Romanii mai au, insa, un obicei nefericit care le reduce si mai mult timpul pentru un al doilea job. Chiar daca lucreaza cel mai mult dintre europeni si au aproape cele mai putine zile de odihna, doi din trei romani afirma ca sunt nevoiti sa lucreze ore suplimentare. Si nu oricum. Pe gratis, deoarece doar una din sase companii din Romania mai plateste orele suplimentare ale angajatilor.

Potrivit unui studiu realizat de Institutul Roman pentru Evaluare si Strategie, dintre persoanele care lucreaza ore suplimentare, 55% lucreaza atat in weekend, cat si in timpul saptamanii.

Cercetarea releva faptul ca absolventii de studii superioare tind sa lucreze intr-o masura mai mare decat celelalte categorii in timpul saptamanii, in timp ce persoanele cu studii primare contribuie in mai mare masura la procentul celor care lucreaza mai degraba in weekend suplimentar.

Cei mai multi angajati (55%) stau peste program voluntar. Acest lucru este facut in cea mai mare masura de catre moldoveni (66%) si de catre absolventii de studii superioare (75%).

Totodata, potrivit studiului, 29% dintre subiectii intervievati declara ca lucreaza si acasa pentru serviciu. Absolventii de studii superioare (49%), angajatii din sectorul public (34%) si cei care muncesc mai putin de 8 ore (peste 50%) lucreaza in cea mai mare masura si acasa.

De ce fac asta? Tocmai din cauza problemelor financiare. Dar nu pentru a si le rezolva pentru ca firmele oricum nu ii platesc, ci pentru a nu ramane someri intr-o perioada in care nu greu se mai gaseste un serviciu.

In conformitate cu prevederile Codului Muncii, pentru salariatii angajati cu norma intreaga, durata normala a timpului de munca este de 8 ore pe zi si de 40 de ore pe saptamana. Munca ce depaseste aceasta durata este considerata munca suplimentara. Durata maxima legala a timpului de munca nu poate depasi 48 de ore pe saptamana, inclusiv orele suplimentare.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
Actualizarea care poate strica display-ul dispozitivele Galaxy. Răspunsul oferit de Samsung
În ultima perioadă, un număr ridicat de utilizatori Samsung a raportat apariția unor linii verzi pe ecranul telefoanelor lor, fenomen care pare să fi reapărut după o actualizare recentă de...
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Inundații severe în Dubai: Ce rol a jucat programul de însămânțare a norilor
Marți, o ploaie torențială a provocat inundații în diverse zone ale Dubaiului, transformând străzile în adevărate râuri și determinând închiderea temporară a celui de-al doilea cel...
#romani second job, #romani doua joburi, #romani ore lucrate saptamana, #romani concediu odihna, #ore suplimentare serviciu , #presedinte