Cand Basescu isi da ghionturi cu America (Opinii)

Marti, 05 Iulie 2011, ora 12:30
8208 citiri
Cand Basescu isi da ghionturi cu America (Opinii)
Foto: Cotidianul

Traian Basescu a decis sa dea o palma diplomatica Statelor Unite. Chiar de sarbatoarea lor nationala. A refuzat sa vina la receptia data de Ambasada SUA de 4 iulie, ziua nationala a celui mai important stat din lume. Pentru al treilea an consecutiv.

Ambasadorul Mark Gitenstein i-a returnat lovitura. Subtil, inteligent, diplomatic. Si mai putin ostentativ decat o primise. A spus ca "Mircea Geoana e cel mai bun prieten pe care SUA il au in Romania". Da, asta a fost o lovitura pentru Basescu. Directa. Extrem de directa.

Cand ai un presedinte in functie care se prezinta ca un mare aliat american, care accepta extrem de rapid ca unul din cele mai importante obiective strategice americane - scutul antiracheta - sa fie gazduit in Romania, care a fost ani la randul unul din cei mai pro-americani lideri din regiune, iar tu spui ca nu el, ci principalul sau rival din alegeri, un om din Opozitie, e cel mai bun prieten al Americii, semnalul e clar. Romania se intelege bine cu America la mai multe niveluri, dar cooperarea politica pe care o are cu Traian Basescu nu e chiar perfecta.

Cu toate astea, nu America e suparata pe Basescu, ci doar a vrut sa-i raspunda fin. Mai degraba, seful statului roman e suparat pe America. Si vrea sa arate asta, fara a strica insa relatiile. Care e problema lui Basescu fata de "marele licurici"? Simplu. Romania nu mai primeste ce primea pe vremea cand presedinte era George W. Bush. Sau Basescu nu mai primeste ce primea. Romania nu mai e varful de lance al unei politici agresive de democratizare conduse de America la Marea Neagra. Din simplul motiv ca aceasta politica agresiva nu mai exista.

Din aceasta cauza, dar si din multe altele, Basescu nu mai are rolul de aliat important pe care i-l dadea Bush. Sigur, asta nu inseamna ca Obama il ignora sau ca Basescu si Romania nu conteaza. Din contra. Insa nu-i da ceea ce Basescu ar vrea. Recunoasterea politica si prestigiul pe care il cauta orice aliat american, de la presedintele francez Nicolas Sarkozy, la cancelarul german Angela Merkel.

Basescu, prietenul "marelui licurici"

Pentru a fi clari, in relatiile internationale nu exista alb si negru. Nici in rivalitate, nici in cooperare. Sunt mai multe niveluri ale cooperarii intre doi aliati. Cu America, avem o cooperare excelenta in domeniul politic, in domeniul securitatii, in cel militar si asa mai departe. Mai e insa un nivel. Cel care tine de relatia dintre lideri. De relatia personala care iti aduce prestigiu tie, ca lider de tara mica.

Cum se manifesta asta? Prin contacte cat mai vizibile intre cel mai puternic om din lume, presedintele american, si seful de stat al unei tari. Prin vizite reciproce. Prin mesaje transmise. Prin convorbiri telefonice. Prin angajarea comuna in proiecte politice de anvergura, cum a fost cel de "democratizare a regiunii Marii Negre" - de prin 2005 pana la razboiul din Georgia, din 2008. Printre altele.

Ei bine, presedintele american Obama nu i-a oferit asta lui Basescu, dupa aproape trei ani de mandat. Singura lor intalnire a fost o strangere de mana de 10 secunde, la un summit NATO. Atat. In conditiile in care avem impreuna un mega-proiect, scutul american antiracheta, caruia ii vom gazdui cele mai importante elemente. Pana in acest moment, nu exista nici macar informatia ca Obama i-ar fi telefonat lui Basescu pe acest subiect.

De ce? Trebuie sa dam inapoi cativa ani. Evident ca ne intelegeam mai bine cu Bush. Mai ales in perioada in care eram varf de lance impotriva Rusiei, in perioada 2005-2006, atunci cand Basescu ataca Moscova pe unde putea, de la sprijinul pentru "revolutiile colorate" la alte declaratii razboinice. Era parte a politicii administratiei americane de sorginte neoconservatoare. Interventionista. De "wilsonianism cu muschi". De interventie directa pentru democratizare ca panaceu politic pentru politica Americii in lume.

Acum, nu mai e nevoie de stilul agresiv al lui Basescu. Ba chiar incurca, in conditiile unei relaxari evidente a relatiilor cu Rusia. Si Basescu a inteles acest lucru si a renuntat de cativa ani buni la confruntarea deschisa cu puterea de la Kremlin. Fara a fi, insa, mai putin opus Rusiei. Si nu, declaratia ca si el ar fi decis invadarea URSS nu e o dorinta de a o relua, asa cum s-a vazut ulterior.

Chiar si asa, Basescu nu mai e vazut de Obama cum era vazut de Bush. Asta nu inseamna ca relatiile romano-americane sunt reci.

Ce vrea Basescu?

Traian Basescu a refuzat de trei ori sa vina la receptia data de ambasada SUA. De trei ori la rand. Apoi, a transmis si mesaje despre relatia cu Obama, spunand simplu anul trecut "nu-l cunosc, nu ne-am intalnit pana acum".

Ce vrea el sa spuna? Traducerea ar suna cam asa: "Nu acordati atat de mult respect si recunoastere Romaniei si nu acordati atat de mult respect si recunoastere presedintelui Romaniei". Asta e tot. A vrut sa-si exprime nemultumirea fata de relatia la cel mai inalt nivel. Cel al sefilor de stat.

Daca SUA au receptionat mesajul? De multa vreme. Ce vor face? Depinde. De ce vor si de ce-i nemultumeste. La Basescu.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Basescu America, #Basescu prieten America, #Basescu relatie America, #Basescu relatie SUA, #Basescu Obama , #presedinte