Cand vom vota "uninominal"?

Marti, 04 Martie 2008, ora 12:00
2305 citiri
Cand vom vota "uninominal"?

Votul uninominal este marul discordiei de luni intregi intre Parlament, Guvern si Presedintie. Dupa ce a fost tarat la Curtea Constitutionala, dupa presiuni, tensiuni si, intr-un final, cedari, se pare ca presedintele Traian Basescu va avea in sfarsit un nou sistem electoral, chiar daca nu va fi cel mult visat, cu doua scrutinuri.

Deputatii dezbat si voteaza, marti, varianta de uninominal care a fost adoptata cu larga majoritate in Comisia de Cod Electoral, care prevede votul intr-un singur tur de scrutin. Chiar daca noul proiect va fi adoptat, lucru foarte probabil, votul uninominal chiar de la viitoarele alegeri parlamentare este inca sub semnul intrebarii.

Social democratul Cristian Diaconescu a avertizat asupra termenului -limita pana la care actul normativ trebuia adoptat pentru a deveni functional in cazul urmatoarelor legislative - 1 martie.

Daca este depasita aceasta data, sustine Diaconescu, vor exista serioase probleme "privind delimitarea circumscriptiilor uninominale" si "impartirea", din punctul de vedere al aplicarii votului uninominal, a teritoriului Romaniei.

In ce priveste alegerile locale, ce vor avea loc cel mai probabil pe 25 mai, singura modificare ar putea privi presedintii Consiliilor judetene, care ar urma sa fie alesi tot prin vot uninominal.

Pana acum, aceasta prevedere nu a fost introdusa in proiectul de lege, insa social democratii au anuntat ca vor propune acest amendament la votul in plen de marti. Liberalii au aratat ca nu se vor opune acestei prevederi, iar liderii PD-L au anuntat ca vor vota legea, chiar daca se va introduce amendamentul PSD.

Ce presupune uninominalul?

Acest proiect de lege privind uninominalul prevede ca votul va avea loc intr-un singur tur de scrutin, in colegii uninominale al caror numar va fi egal cu numarul senatorilor si deputatilor. In acest fel, fiecare partid va propune cate un singur candidat intr-un colegiu, iar cel care va obtine 50% plus 1 din voturi castiga automat mandatul.

Daca nimeni nu obtine acest scor, voturile vor fi repartizate proportional la nivel national, partidelor.

Numarul de parlamentari va ramane neschimbat, colegiile urmand a fi desemnate de Guvern, printr-o ordonanta de urgenta, la propunerea unei Comisii speciale a Parlamentului.

O noutate este pragul electoral alternativ. Parlamentarii din Comisia de Cod Electoral au introdus in legea votului uninominal o prevedere potrivit careia pot intra in Parlament si partide care nu obtin 5% din voturi la nivel national. Astfel daca un partid castiga primul loc in sase colegii de la Senat si trei colegii de la Camera, va fi totusi reprezentat in Legislativ.

Chiar daca pragul alternativ se refera la toate partidele, prima formatiune avantajata este UDMR. Asta pentru ca, in Harghita si Covasna, vor exista cel mai probabil noua colegii pentru Camera si patru pentru Senat.

Pe de alta parte, noul sistem de vot face imposibil turismul electoral, cel putin teoretic. Cine nu se afla in localitatea in care are domiciliul nu va putea vota. Totodata, in premiera, romanii din diaspora isi vor putea alege 4 deputati si doi senatori.

Daca legea va fi adoptata, este de asteptat ca presedintele Basescu sa o promulge in scurt timp, avand in vedere ca este unul dintre obiectivele declarate ale mandatului sau. Astfel, este posibil ca, undeva la jumatatea lunii martie, romanii sa fie pusi in fata noului sistem de vot, de la care multi asteapta nu mai putin decat reformarea clasei politice si o mai buna administrare a Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt așteptați la urne în India, la alegerile care încep astăzi și țin până la 1 iunie
Un miliard de alegători sunt aşteptaţi la urne între 19 aprilie şi 1 iunie pentru alegerile generale din India. Potrivit sondajelor, BJP, partidul naţionalist hindus, rămâne favorit. Dacă...
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
Putin și-a propus să câștige Donbasul înainte de a se ”ocupa” de alegerile din SUA. Lupte dure la Oceretine și Ceasiv Iar
În sectorul Avdiivka, în doar patru zile, rușii au înaintat un km până la Oceretine și au pătruns în sat, punând stăpânire pe împrejurimile sudice. Constatând acest fapt, jurnalistul...
#uninominal, #vot, #Camera Deputatilor, #priect, #alegeri , #presedinte