Capitularea lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 16 Mai 2013, ora 12:23
52445 citiri
Capitularea lui Traian Basescu (Opinii)
Foto: presidency.ro

Comedia transparenta a ezitarilor presedintelui in fata listei cu procurori sefi s-a sfarsit cu un spectacol de gust indoielnic. Si daca se indoia cineva cumva, toti au fost confirmati, in frunte cu noua lumina a Parchetului General, Tiberiu Nitu.

Intr-o defensiva agresiva, presedintele s-a chinuit sa ne explice ca dl. Nitu are o multime de avize pozitive de la CSM primite de-a lungul timpului, doar unul negativ, o eroare nefericita probabil - oameni rai, domnule! - si a fost propus procuror general adjunct "de guvernele de dreapta".

Da, o data, dupa care "puterea de dreapta" care l-a propus nu a repetat nominalizarea desi d-na Kovesi, cea care si-l dorise adjunct, a ramas procuror general. Oare de ce?

Nu, dl. Nitu nu a fost un targ de nerefuzat, ne spune Traian Basescu, aratand cu degetul catre rau intentionati, ci o solutie. Si ca sa se dovedeasca intransigent nevoie mare, Traian Basescu i-a trasat o sarcina de serviciu lui Tiberiu Nitu - sa afle cine a decis sa se traga la Revolutie. Pacat ca nu i-a propus sa afle, tot intr-un an, cine l-a impuscat pe JFK? Ar fi fost la fel de fezabil. Si, apoi, daca nu afla, ce? De demis tot nu poate sa-l demita.

Si da, presedintele asteapta de la noul dream-team din fruntea Parchetelor sa ridice anticoruptia la cer, de la nivelul minim la care ar fi acum, dupa aprecierea lui Traian Basescu. Adica anticoruptia condusa de Daniel Morar a fost un mizilic si epoca ei de aur de-abia incepe.

Ca doar dl. Nitu nu a fost respins in iarna de incompetent, ca e competent se-ntelege, ci din cauza procedurii Monei Pivniceru, desi avea aviz negativ de la CSM.

"Imi exprim convingerea ca aceasta echipa formata din oameni care provin tot din Parchetul General, care au avut succes pana acum, vor avea si in continuare, chiar daca din dorinta de a mentine experienta lor au fost mutati de la un departament la altul", spune Traian Basescu.

Trecand peste faptul ca despre succesele lui Tiberiu Nitu n-am prea auzit pe nimeni vorbind, daca tot e sa ne referim la succese si experienta, nu vad cum din acest dream-team, constituit pe baza de succese, lipseste tocmai procurorul cu cele mai mari succese confirmate de Bruxelles, adica Daniel Morar. Daca acesta era criteriul, de ce nu este Daniel Morar procuror general?

In afara de fostul ministru al Justitiei, Catalin Predoiu, nimeni nu a spus public ca Morar ar fi trebuit sa fie seful Parchetului General. De ce oare?

Nici agresivitatea lui Traian Basescu, nici incercarea de a machia ridicol competenta reala a lui Tiberiu Nitu, nici diversiunea ieftina cu dosarele Revolutiei nu pot masca un adevar oribil. Justitia si anticoruptia au fost tradate. Fix la cer se vor duce, dar fara preot si coliva.

Au fost tradate pe altarul coabitarii, al intereselor politice pentru ca nu mai fac nici rating, nici puncte prea multe in sondaje. Au fost tradate pentru ca incurca si pentru ca nimeni nu mai voia anticoruptia in varianta Morar, aceea de nivel minim.

N-a fost tradata doar de politicieni. Dl. Nitu a primit un singur vot impotriva avizarii pozitive in CSM.

Dupa cum a aratat interviul transmis in direct pe site-ul CSM, el i-a apartinut probabil Oanei Schmidt Haineala, care si lasa sa se inteleaga in interviul pentru Ziare.com ca exigentele din iarna nu s-au schimbat.

Dar restul procurorilor din CSM si-au schimbat exigentele. L-au reevaluat si ei pe dl. Nitu pentru ca omul a dovedit receptivitate la critici. Au inteles mesajul politic si s-au conformat.

Asadar, coabitarea a invins. Traian Basescu a capitulat. Ma intreb cum ar fi aratat lista procurorilor daca referendumul din vara avea alt deznodamant. Nu cred ca foarte diferit. Ramane o singura sansa. Ca procurorii sa reziste. Cel putin o vreme.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Verdictul lui Ciolacu în privința medicului Cîrstoiu: ”Nu poate merge înainte ca fiind candidat al coaliției”
Premierul Marcel Ciolacu a delcarat, vineri, că până când doctorul Cîrstoiu nu va explica toate aspectele apărute în spaţiul public, dânsul nu poate merge înainte ca fiind candidat al...
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Piedone și-a depus candidatura la Primăria Capitalei. Îndeamnă votanții să poarte tricourile "Și eu sunt interlop" VIDEO
Primarul Sectorului 5, Cristian Popescu Piedone, şi-a depus vineri, 19 aprilie, candidatura pentru Primăria Capitalei, el venind cu un tricou pe care era scris „Je suis Pepa Pig!” şi „Şi...
#Basescu procurori decret, #anticoruptie Morar Nitu Kovesi , #presedinte