Cat de eficienta e condamnarea comunismului de catre Basescu? - De la cititori

Marti, 22 Februarie 2011, ora 20:18
7003 citiri
Cat de eficienta e condamnarea comunismului de catre Basescu? - De la cititori
Foto: Daylife

Se verifica inca o data certitudinea indemolabila ca romanul agreeaza jumatatile de masura, caile de mijloc. El ramane tributar ezitarii atunci cand se impune a fi dus pana la capat un proces important, menit sa desparta apele. In decembrie 2006, presedintele Basescu aducea simbolic comunismul in boxa acuzatilor.

El afirma atunci: "Pentru cetatenii Romaniei a fost un regim impus de un grup politic autodesemnat ca detinator al adevarului, un regim nascut prin violenta si incheiat tot prin violenta". S-a constituit astfel un act "de jure" si acela neacoperit integral. De facto, ramane cum s-a stabilit inca de la prima descalecare a lui Ion Iliescu pe meleagurile noii Romanii.

Cand condamni o oranduire, pe langa argumentele infatisate, deschizi inevitabil cartea initiativei. Altminteri, totul se rezuma la cuvinte sterpe asternute pe o pancarta cu pretentii morale, vaduvite de continut.

Masinaria comunista a fost gresata sarguincios cu pelteaua vascoasa a delatorilor. CNSAS, dupa ce a trecut prin metamorfoze de personal cu orientari politice mai mult sau mai putin distincte, a reusit partial sa injghebeze un panou cu personaje care au batut palma cu diavolul rosu. Din armata mercenarilor de circumstanta s-au remarcat nume sonore, ce performau la varf, si continua s-o faca, prin diferite domenii.

Am intalnit astfel parlamentari, magistrati, sefi de servicii acoperite, revolutionari, istorici, scriitori, preoti, sportivi, pana si cascadori. Gravitatea culpabilitatii lor nu rezida in sumele banilor incasati ori a beneficiilor trecute in contul social, ci in numarul celor trimisi in beciurile securitatii prin josnica tradare la care s-au dedat. Practic, raul pricinuit de ei nu poate fi cuantificat.

In acelasi discurs de infierare a fostului sistem totalitar, Traian Basescu concluziona: "Putem afirma ca regimul comunist din Romania a fost nelegitim si criminal".

In virtutea acestui adevar, se detaseaza o evidenta fractura de logica. Daca acele cozi de topor au fost complice la nelegiuri si, eventual, la acte criminale, cum de se mai afla astazi in primul for al tarii, bunaoara, desi au incalcat grosolan legea care le permite accesul la functii demnitare de prim ordin? Ele continua sa functioneze nonsalant la butoanele puterii in toata gama ei.

Rezulta ca ilegalitatea transcede in Romania peste vremi si oranduiri. Vorba lui Cosbuc: "Nu cerceta aceste legi, ca esti nebun cand le-ntelegi".

Acelasi efect lovit de nulitate il are si declaratia emisa de catre fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei: "Fostii colaboratori ai Securitatii nu sunt oameni cu care sa construiesti o democratie", conform The New York Times.

Cum spuneam, ambiguitatea, lucrul facut fara finalizare este un lest de care romanii nu pot fi dezbarati. Revenind la rationament. Seful statului a pus la zidul infamiei regimul lichelizat instaurat de tancurile sovietice.

Odata decelate cauza si consecintele ei infiorator de tragice, firesc ar fi fost sa-si intre in drepturi nu doar adevarul, ci si reparatiile morale- materiale aflate in cauzalitate directa.

S-a facut un pas sovaielnic prin legea care aseza aceste drepturi victimelor fostului regim- detinutii politici. Apoi, s-a dat la loc comanda, iar proverbiala dualitate a politicii romanesti si-a intrat in rol. Ca si in situatia profesorilor, si nu numai a lor, prevederile legale au fost aruncate in derizoriu, apoi blocate. Toate cu participarea vinovata a unei Justitii ce-si trambiteaza independenta doar la capitolele pensii si salarii proprii.

Astfel, condamnarea comunismului ramane doar un modern mijloc de exhibare a demi-adevarului, precum si a unei imagini estetice, lipsite de esenta.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu comunism, #condamnare comunism, #comunism Tismaneanu , #presedinte