Cata putere mai are Basescu?

Joi, 02 Septembrie 2010, ora 18:53
2471 citiri
Cata putere mai are Basescu?

Daca-i asculti pe parlamentarii PD-L, cei care constituie grosul masinii de vot chiar si asa, aflata in pragul unor disfunctiuni fatale pentru Cabinetul Boc, nu prea mare.

Cu exceptia unor combinagii de vocatie, care pretind ca sed cu un picior in tabara prezidentiala si cu celalalt in hora caraitorilor teleghidati de propriile interese, nu avand un resort national in piept, daca-i iei pe rand, nu grupati - oamenii astia nu au incredere unii in altii - iti vor spune ca "Base e gata".

Esti tentat sa intrebi daca principiul potrivit caruia "cine are informatia stapaneste situatia" si-a pierdut din consistenta, si afli ca nu. Doar ca intre timp, flacaii si-au facut si ei lectiile. Sunt dispusi sa dea in gat tot jurnalistilor care pandesc precum crocodilii in balta democratiei. Si "tot" inseamna mult. Isi risca ei pielea, stiind ca se expun unor reciprocitati? Da, deoarece pot contribui decisiv la stirbirea si mai adanca a imaginii partidului. Si acum, asta e tot ce conteaza.

Un argument: consultarile lui Emil Boc et comp cu grupurile parlamentare. De ce ar fi fost nevoie de ele, dupa ce cateva zile sintagma-cheie a fost "decizia apartine premierului", iar seful Guvernului s-a sfatuit cateva ceasuri cu Traian Basescu? Putea veni cu o decizie, in plic sau nu, pe care s-o arunce peste tara. De ce e nevoie si de sedinta Comitetului Director, daca atatea si atatea decizii s-au luat fara ca bruma de democratie interna sa fie falfaita opiniei publice?

Tocmai pentru ca acum, ca niciodata, teritoriul are glas. Si cere din ce in ce mai tare - unele unde ajung si in presa - ca Emil Boc sa devina propriul sau stapan.

Desigur ca Traian Basescu ramane unicul lider maxim, pentru ca PD-L n-are inca un succesor de anvergura. Chiar si asa, jumulit, imputinat la trupul electoral, presedintele ramane cel mai credibil produs politic al acestei formatiuni. Pe care, sa nu uitam, a creat-o, a adus-o la putere, i-a adus destinul in istorie.

Dar tot el, considera multi parlamentari, este responsabil de turnura pe care au luat-o lucrurile. Guvernul care i-a implinit visul cu ochii deoarece a beneficiat de cea mai larga sustinere parlamentara s-a rupt pentru ca veneau prezidentialele, in inclestarea politica au fost folosite promisiuni pe care Emil Boc nu le-a putut onora, resurse financiare care acum trebuie puse la loc, iar oalele nu se sparg toate in capul premierului. Si seful statului are cucuie zdravene.

Parlamentarii considerati apropiati palatului Cotroceni au cerut cu vehementa inlocuirea intregului Cabinet, si asta este o pozitie de forta. Doar ca puterea pe care si-o doreste Traian Basescu, si pe care inca o are in ciuda caraitorilor pedelisti care-si pregatesc terenul pentru a o zbughi pe noul val politic, are doua taisuri.

Daca reuseste sa-si impuna dorintele - care or fi ele - , presedintele va fi in continuare responsabil in caz ca se dovedesc fara succes. Si Traian Basescu nu e omul care sa accepte sa fie aratat cu degetul.

Din acest motiv, aproape ca inclin sa cred ca nu s-ar prea baga. Cu toata nevoia sa de-a controla, trebuie sa faca acest sacrificiu. Pana la urma, atata vreme cat partidul nu are un succesor valid, trebuie pastrata o zona cat de cat credibila. Si deocamdata, in ciuda sondajelor, sau tocmai din cauza lor (sau datorita?), singurul animal politic varitabil al PD-L fiind Traian Basescu, el trebuie conservat. Desigur, depinde cati din alesii partidului nu considera ca el ar trebui sa fie cel remaniat.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#Traian Basescu remaniere guvern, #remaniere guvern Boc, #Traian Basescu incredere PDL , #presedinte