CCR discuta sesizarea presedintelui privind Legea referendumului

Miercuri, 12 Noiembrie 2008, ora 07:51
739 citiri
CCR discuta sesizarea presedintelui privind Legea referendumului

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) va lua in dezbatere, miercuri, sesizarea formulata de presedintele Traian Basescu in legatura cu modificarile aduse Legii referendumului.

Seful statului a sesizat, pe 31 octombrie, CCR in legatura cu neconstitutionalitatea Legii pentru completarea art. 5 din Legea nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului.

Traian Basescu reaminteste, in motivare, ca in 2006 patru deputati au initiat o propunere legislativa care avea ca scop modificarea si completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea si desfasurarea referendumului, care a fost adoptata de Parlament si trimisa la promulgare.

Pe 12 ianuarie 2007, seful statului a retransmis-o Parlamentului pentru reexaminare, motivand 'excesivitatea si nejustificarea dispozitiilor legale adoptate, tinand cont de faptul ca dispozitiile legale criticate interziceau consultarea poporului prin referendum de catre seful statului simultan cu desfasurarea alegerilor prezidentiale, parlamentare, locale sau a alegerilor pentru Parlamentul European cu mai putin sase luni inainte de data alegerilor mentionate'.

Urmare a solicitarii presedintelui, Parlamentul a reexaminat legea, adoptand-o, la data de 20 februarie 2007, intr-o forma aproape identica cu forma initiala, adaugand insa unele dispozitii noi fata de forma transmisa initial la promulgare.

Potrivit sesizarii formulate de presedinte, in februarie 2007, 71 de parlamentari au sesizat Curtea Constitutionala cu privire la neconstitutionalitatea legii in cauza, iar prin Decizia nr. 355 din 4 aprilie 2007 CCR a declarat actul normativ drept neconstitutional.

Ulterior, pe 19 octombrie 2007, Parlamentul a transmis spre promulgare presedintelui o alta lege de completare a art. 5 din Legea nr. 3/2000, cu urmatorul continut: 'pentru a nu se influenta in niciun fel rezultatul referendumului, alegerile prezidentiale, parlamentare ori cele pentru Parlamentul European nu pot avea loc la aceeasi data cu referendumul'.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
Plângeri la DNA și ANI împotriva lui Cristian Popescu Piedone. USR îl acuză că și-a angajat ”rudele și pilele” la primărie
USR va depune plângeri la Agenţia Naţională de Integritate şi Direcţia Naţională Anticorupţie împotriva lui Cristian Popescu Piedone şi a caracatiţei cu rude şi pile pe care a...
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Ciolacu nu-l lasă pe Robert Negoiță să intre în cursa pentru Capitală: "E candidat la Sectorul 3 și lucrurile așa vor rămâne"
Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri, 19 aprilie, că a discutat cu liderul PNL, Nicolae Ciucă, şi au ajuns la concluzia că Robert Negoiţă este un candidat foarte bun al alianţei PSD -...
#curtea constitutionala, #sesizare, #Basescu, #Legea parlamentului , #presedinte