Ce naste ura lui Traian Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 13 August 2011, ora 23:40
7478 citiri
Ce naste ura lui Traian Basescu (Opinii)
Foto: Arhiva (Antena3)

Asa popor, asa presedinte. Desi nu cred ca poporul este de vina pentru cutare sau cutare umilinta pe care o suporta si nici nu imi place sa judec o multime pentru raul pe care il face o mana de oameni, sunt de parere totusi ca am avut intotdeauna presedintii pe care i-am meritat.

Legati la ochi si ingusti la minte, romanii s-au calcat in picioare in anii '90 sa-l voteze si Ion Iliescu si al sau FSN, PDSR, PSD. Cand nici nu se trezisera bine din visul neocomunismului, s-au ales cu un trupa de aerieni a lui Constantinescu.

Dupa un alt ocol iliescian de criza, ca sa evite paiata CV Tudor, s-au procopsit cu acest ciudat comandant de nava, o combinatie de comunist si neoliberal fara nicio convingere, care le promitea ca o sa traiasca bine si isi umezea de fiecare data ochii cand vorbea despre drapel, tara si popor.

Des i-a placut sa se laude cu "realizarile" primului mandat in Parlament, cu cresteri de salarii si pensii, acelasi personaj a reusit, cum, necum, sa se realeaga. Probabil stia poporul ce stia.

A promis din nou ca vom trai bine, ca ne scapa de comunisti, ca am iesit din criza, ca TOATE pensiile si salariile se vor plati, ca va moderniza statul si va reforma sistemul. Si a venit momentul adevarului. Astazi, la nici doi ani dupa lacrimile si juramintile din campanie, acelasi presedinte a ajuns sa vorbeasca plin de furie, cu ura si acelasi patos bolnavicios de fiecare data cand se adreseaza "poporului" sau.

Sunt anume tipologii care trec de la varsatul lacrimilor la ura si furie disperata in doar cateva secunde. Nu e vorba de labilitate psihica, ci doar de un caracter histrionic. Un actor abil cel mult, pentru care doar punerea in scena a unor sentimente are valoare.

Altfel, nu mi-as putea explica ura cu care a reusit Traian Basescu sa se adreseze jurnalistilor si bugetarilor in santierul din Mangalia. Rugat sa le transmita ceva, presedintele a spus fara sa stea pe ganduri - "bugetarilor pot sa le transmit un singur lucru: SUNT PREA MULTI bugetari".

Deja lipsa de viziune si amatorismul viziunilor politice prezidentiale nu ma mai mira, nici nu ma surprind si nici macar nu ma mai socheaza. Pentru ca ele nu au nicio coerenta, nu urmeaza nicio linie si nici o doctrina, ideile si aprecierile lui Traian Basescu se schimba dupa cum bate vantul.

Azi sunt de stanga, maine de dreapta. Azi se lauda cu maririle, maine ii condamna pe criminalii care au crescut pensiile. Acum semneaza decretul de majorare a salariilor profesorilor, maine le spune ca sunt prea multi si stau de pomana. Azi plange, maine injura, apoi rade, iar poimaine te cearta si te blesteama.

Inteleg ca nu e placut sa vezi ca poporul nu te adora, dar asta nu e o explicatie pentru atata ura. Cand nu ai nicio credinta, cand singura ta busola este populismul si specula sentimentelor majoritatii, nu poti sa astepti ca poporul sa-ti inchine ode. La fel, e cel putin bizar sa condamni minciuna, cand tu insuti iti schimbi declaratiile de la o saptamana la alta.

Cand nici tu nu mai stii daca e criza sau nu, daca abia am intrat sau nici nu am iesit din criza, nu poti sa ceri jurnalistilor sa invete pe de rost prostiile de strategii ale Guvernului. Pentru ca ele oricum se schimba de la un trimestru la altul.

Sa fim seriosi, cat de penibil poti sa fii sa concepi un act care sa iti modifice si rectifice insasi Legea pensiilor, abia votata in Parlament, pe care o laudai si despre care spuneai ca va reforma sistemul si va insanatosi bugetul? Iar apoi certi o ametita de jurnalista pentru ca nu a precizat ca doar UNELE pensii nu vor mai creste?

Intr-un fel, sunt bucuros si incantat pentru tot ceea ce se intampla. Mi-ar placea si mai mult ca bugetarii "epurati" sa fie mai cu seama cei care l-au votat presedinte. Pentru ca stai si te intrebi ce poate simti un medic, un profesor sau un functionar cand il aude pe presedintele sau ca le transmite - "sunteti prea multi"?! Oare ce si-or fi spus oamenii astia? Unde sa se duca, daca nici la cules capsuni nu se mai poate? Domnul Lazaroiu s-a asigurat ca Spania ne-a inchis portile.

Te intrebi daca nu cumva problema nu sta in numarul bugetarilor, ci in sumele uriase care se fura de la buget, in miliardele de euro aruncate in investitii absolut inutile si care nu vor aduce in veci niciun profit, in contractele ametitoare distribuite clientelei de partid, in patinoare, sali de sport, parcuri, telecabine si terenuri de fotbal - toate construite in panta sau in localitati parasite pana si de Dumnezeu.

Oare nu ar fi o solutie mai buna, pentru acoperirea deficitelor de la pensii si salarii, ca statul sa produca mai multi bani si nu sa se imprumute ca un prost? Pentru asta insa ar trebui ca cineva sa si gandeasca, nu care doar sa se intrebe de unde sa mai taie si pe cine sa mai dea afara. Sa isi scoata de sub protectie firmele de la Finante, sa elibereze economia subterana si sa investeasca banii in lucrari care sa aduca si profit. Pentru asta ar trebui ca ei sa traiasca doar din banii de bugetari.

Or, desi toti acesti dusmani ai bugetarilor si reformatori de conjuctura si fara nicio viziune stigmatizeaza sistemul public, ei toti si-au facut averile colosale doar din salariile de bugatari. Ma tem ca, intr-un final, toata aceasta ura a presedintelui sa nu se transfere si asupra celor pe care ii suporta zi de zi, in ciuda rezultatelor lor tot mai proaste.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Dan Tănasă, candidatul AUR la Primăria Brașov: ”Braşovenii nu mai sunt nevoiţi să aleagă răul cel mai mic”
Alianţa pentru Unirea Românilor, filiala Braşov, a prezentat, vineri, candidatul pentru funcţia de primar al Municipiului Braşov în persoana deputatului Dan Tanasă. Acesta a declarat...
#Traian Basescu bugetari, #Basescu pensii, #Basescu presa Mangalia , #presedinte
Comentarii