Ce polita vrea sa-i plateasca Basescu lui CTP? (Opinii)

Duminica, 07 August 2011, ora 09:52
5035 citiri
Ce polita vrea sa-i plateasca Basescu lui CTP? (Opinii)
Foto: Gandul

Traian Basescu are pentru ce se bucura. Presa, care odata l-a facut mare si l-a ridicat in slavi, scarbita si revoltata de actiunile tiranice ale lui Adrian Nastase, e pe butuci.

Acum, cand osanalele nu-i mai sunt adresate la gramada, dansul sare la gatul "marilor jurnalisti care si-au falimentat ziarele", invitandu-i pe acestia sa stea in banca lor si sa nu-si mai dea cu parerea toata ziua despre starea natiunii.

Auzindu-l pe presedinte, rostind aceste rautati la adresa marilor scribi care nu au fost in stare sa-si salveze gazeta, inchizand-o si retragandu-se apoi pe blog, printre amatori ca Traian Basescu (dupa cum singur recunoaste), nu ai cum sa nu te intrebi la cine s-o fi referit.

Banuiala mea personala este ca cel vizat este Cristian Tudor Popescu, cam singurul "mare ziarist" vizibil, un om al carui cuvant chiar conteaza si ale carui articole sunt accesate de foarte multi oameni.

Sa ne reintoarcem la sentinta presedintelui si sa vedem de ce s-o fi inchis ziarul Gandul. S-au mai inchis ele, si Cotidianul sau Gardianul, dar soarta acestora era demult pecetluita, chiar dinainte de criza si nu ai cum sa te gandesti ca Traian Basescu ar fi avut in gand numele lui Robert Turcescu, fost redactor-sef la Cotidianul, cand a glasuit aceste "adevaruri".

In plus, fosta echipa de la defunctul ziar sus amintit a ajuns pe pozitii inalte in jurul Cotrocenilor. Catalin Avramescu e amabasador, Ioan T. Morar a ajuns consul, Sever Voinescu e membru de prim plan al PD-L.

Baconschi si Lazaroiu scriau si ei din cand in cand in aceasta gazeta si-au ajuns bine. Iata cateva nume din vechea redactie, condusa candva de Robert Turcescu, ajunse surprinzator peste noapte in pozitii din care nu mai au grija zilei de maine. Deci, ce s-a intamplat cu Gandul?

Pai, a facut si Gandul cam ce a facut toata presa romaneasca. A incercat sa supravietuiasca intr-o economie, care nu a lasat libertate de consum aproape niciunui segment al populatiei. Pana si liber-profesionistii, cei care si-au luat la un moment dat viata in maini, au fost inregimentati sub umbrela imensa a ANAF. Ziarele au ramas in pozitie de stand by.

A incercat si acest ziar, Gandul, sa taie de pe unde s-a putut, cat s-a putut. Si-a propus sa reziste pe linia de plutire, pana la venirea unor vremuri mai bune. Cam cum face si Guvernul, despre ale carui actiuni Traian Basescu recunoaste ca ne-au adus in situatia de merge pe sarma. Cam asa merge si presa din Romania, pe o sarma subtire de rufe inodata la mijloc. Cu cat laudele guvernamentale sunt mai pompoase cu atat sarma pe care merge presa scrisa se subtiaza. Un paradox, nu?

Ignoranta, rautate sau plata unor polite? Chiar sa nu stie Traian Basescu ca nu zaristii inchid ziarele, ci contextul economico-social in care-si desfasoara activitatea. O economie, care a crescut exclusiv pe baza consumului, nu putea sa sustina o piata care nu este decat o reflectie a apetentelor consumeriste ale publicului. Insa Traian Basescu arata o detasare ignoranta, cum rar mi-a fost dat sa vad la un om caruia parca ii place sa se bucure de raul altuia.

Daca o luam babeste, cum spun batranii, reusim sa ne dam seama de ce Gandul si presa romaneasca au ajuns pe buza prapastiei. Cand un ziar costa 2 lei, oamenii, loviti de-a dreptul in moalele capului de austeritatea fara precedent si inflatia galopanta, nu se mai gandesc la intelect, ci pun in prim plan stomacul. "Cu doi lei cumpar doua kile de cartofi, un pepene mic, doua paini sau doi mititei", ar spune un coleg de naveta care isi mai delecteaza din cand in cand privirea cu Simona Sensual, aflata pe prima pagina din Libertatea sau Click.

Asta-i realitatea, domnule Basescu! Oamenii au taiat si ei din cheltuieli, fiecare de pe unde a putut. Unii si-au renegociat abonamentele la telefonie, altii au renuntat la Internet, iar cei mai multi si-au pus in gand sa nu mai cumpere ziare. Cum piata de publicitate s-a subtiat destul de mult, scena a devenit si mai firava pentru Gandul si suratele sale gazete.

Trist este ca, intr-o tara cu 22 milioane de locuitori, nu se gasesc decat 40.000 de oameni care sa dea 2 lei pe un ziar (cam atat vinde Adevarul). De ce oare? Suntem noi prea saraci sau chiar e Grigore Cartianu atat de slab?

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#Basescu CTP falimentat Gandul, #Traian Basescu acuzatie jurnalisti, #Traian Basescu acuzatie presa , #presedinte