Ce s-a ales de visul lui Traian Basescu

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Sambata, 29 Mai 2010, ora 18:23
11754 citiri
Ce s-a ales de visul lui Traian Basescu

La castigarea celui de-al doilea mandat, Traian Basescu promitea ca va fi un presedinte al tuturor romanilor, ca va fi mai bun decat in primul mandat si ca va moderniza Romania. Printre prioritatile celui de-al doilea mandat, Traian Basescu isi asuma, in primul rand, reforma statului. Toate acestea se intamplau in urma cu nici macar jumatate de an. In doar cateva luni insa, Romania a ajuns aproape de fundul sacului.

Ceea ce in decembrie era promis a fi modernizare si reforma statului acum pare a fi mai degraba un faliment. Atat al politicii, cat si al economiei. Masurile de austeritate impuse de Guvernul Boc par a fi rezultatul unei stari de panica si o politica disperata de a salva statul de la declararea falimentului, decat inceputul modernizarii acestuia. Nici reforme nu pot fi numite taierile bugetare, din moment ce ele sunt luate in urma incapacitatii de plata a Executivului si nu rezultatul unei viziuni politice de restructurare a administratiei publice greoaie si a sectoarelor mereu subfinantate ale educatiei si sanatatii.

Din ceea ce ar fi trebuit sa fie un set de masuri asumate de buna voie si fara presiunea falimentului, reforma statului se face acum cu forta, impinsi de la spate de FMI, de faliment, de frica dizolvarii statului si nu din dorinta de a moderniza ceva. Daca Traian Basescu ar fi fost ales in urma cu o luna pentru prima oara presedintele Romaniei, iar odata cu el ar fi venit ca premier si Emil Boc impreuna cu PD-L, am fi putut intelege cu totii explicatiile pe care le auzim de dimineata pana seara in legatura cu eterna "greaua mostenire" care sufoca prezentul.

Desigur ca exista o "grea mostenire", insa ea a existat pentru toate guvernele instalate de dupa 1990. Este greaua mostenire a noastra, a tuturor. A comunismului, a ramanerii noastre mereu in urma dezvoltarii Europei, a pacatelor noastre, a inclinatiilor noastre bolnavicioase catre lamentari vesnice, a lipsei responsabilitatii, a imposibilitatii asumarii unui program program national veridic si stabil de modernizare a statului, care sa fie preluat de orice partid s-ar perinda la putere.

Traian Basescu se afla insa la conducerea Romaniei de sase ani, iar partidul sau guverneaza de un an si jumatate. Nu exista nicio scuza, nu exista nicio explicatie plauzibila pentru care aceasta Putere sa nu isi asume momentul prezentului.

Indiferent de "greaua mostenire", drama prezentului nu s-a petrecut peste capetele lui Basescu, Boc, Berceanu, Videanu, Blaga, Udrea, Pogea si toti ceilalti. Dimpotriva, capetele lor au fost in ultimii ani mereu in fata, mereu la baza celor mai importante decizii care au fost luate.

Se uita prea repede ca Partidul Democrat a fost totusi la guvernare, alaturi de liberali, pana in primavara lui 2007 - adica exact perioada atat de des invocata de actualii liberal democrati pentru colapsul Romaniei din prezent. Si atunci s-a ingrasat aparatul bugetar, si atunci au fost luate decizii si masuri economice care acum sufoca economia. Iar din vara lui 2007 pana in toamna lui 2008, orice guvern s-ar fi aflat in fruntea tarii nu ar fi reusit de unul singur sa prabuseasca de unul singur si inca abia doi ani mai tarziu.

Ceva trebuie sa se fi intamplat exact in aceasta perioada care a urmat castigarii alegerilor de catre PDL si formatii guvernarii impotriva naturii alaturi de PSD, din intervalul decembrie 2008 - septembrie 2009. Revenirea la putere a Partidului Democrat Liberal, dupa alegerile din decembrie 2009, singur de aceasta data, alaturi de presedintele sau, si prapadul care a urmat dupa doar sase luni de la instalarea acestora in functii, reprezinta falimentul in primul rand a unei idei, a unui proiect, a unui vis, a unei credinte si increderi ale unui intreg popor.

Ele poarta toate, la urma urmei, un singur nume. Numele celui care a garantat, a girat si a stat deasupra celor mai importante decizii din ultimii ani, a aratat drumul pe care l-am urmat si a vegheat la buna credinta a celor pe care i-a numit in functia de premier. Numele sau este, desigur, numele unui fost vis - Traian Basescu.

Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Burduja îl atacă pe Nicușor Dan: "Nepăsarea şi incompetenţa au lăsat zeci de mii de oameni fără căldură şi apă caldă"
Administraţia actuală a realizat investiţii "prea puţine şi prea lente" pentru a reabilita reţeaua de termoficare a Capitalei, a declarat miercuri, 24 aprilie, liderul PNL Bucureşti,...
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Ciolacu vrea reducerea atribuțiilor primarului general: Dependența edililor de sector nu trebuie să fie atât de mare VIDEO
Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri că este nevoie de o lege specială a Capitalei şi că "este evident" că dependenţa primarilor de sector "nu trebuie să fie atât de mare de...
#Traian Basescu Tariceanu PNL, #Basescu Romania criza Tariceanu, #masuri austeritate guvern FMI , #presedinte
Comentarii
Poza Ghilotina
Ghilotina
rank 5
Tovarashu Leca ... , mai nene , liberalule .... abia au trecut cateva luni de la inceputul celui de-al doilea mandat !