Ce s-a ratat din Traian Basescu

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Vineri, 27 Ianuarie 2012, ora 20:02
4248 citiri
Ce s-a ratat din Traian Basescu
Foto: Arhiva

In premiera pana acum, discursul presedintelui a fost inghitit de evenimente. Zapada, gerul si viscolul l-au aruncat la "si altele".

Plictisitor din start, el a fost ratat de aproape toata lumea. Dupa ce nametii au mai fost indepartati si isteria adevarului "iarna nu-i ca vara" a mai trecut, putem sa revenim in liniste asupra vorbelor sale.

Principalul anunt facut de presedinte a fost ca si-a luat mana de pe toti. Nu e prima oara cand o spune. Ca s-a intors la popor, uitat pana acum de politicieni, si ca nu va mai ierta pe nimeni. Si asta a mai spus. Si inca de atat de multe ori ca ai fi tentat, iarasi, sa nu il mai iei in serios. A existat insa o repetitie, un accent strident si o tusa groasa asupra faptului ca nu va mai "cocolosi" pe nimeni.

Tradus, asta inseamna ca fiecare e pe cont propriu. Boc, PDL, Guvernul, Coalitia - toti trebuie sa se salveze singuri. A lasat PDL din mana. Si asta a fost remarcat. Ceea ce presedintele a anuntat in premiera, mesajul subliminal transmis tuturor romanilor si, deopotriva, intregii clase politice, a fost un lucru pe care NU l-a spus.

A fost, cred, pentru prima oara cand presedintele nu a facut nicio referire (mai cu seama negativa) la Opozitie. Inevitabil si invariabil pana acum, Traian Basescu nu rata nicio ocazie in care sa numeasca Opozitia sau USL iresponsabili, adoratori ai destabilizarii, veseli pasionati ai "demolarii" si cum altfel ii mai venea bine la gura.

Ba chiar cu o seara inainte, cand anuntase "interventia cu romanii" de a doua zi, Traian Basescu desfiintase din nou intreaga Opozitie la pachet cu liderii ei. Nu a mai facut-o si in discursul adresat natiunii. Nici macar o singura referire la adresa Opozitiei sau a liderilor e.

A indemnat la stabilitate, solidaritate, a bagat in aceeasi oala toate partidele ce-i drept, dar doar pentru a sublinia cat de mult s-a lipit de popor. Si apoi s-a ferit sa isi mai expuna slabiciunile si preferintele. Sau a renuntat la ele.

Poate tocmai pentru a sublinia ca a trecut de partea romanilor si ca este gata sa accepte orice isi doreste si poporul, pentru a intari ideea ca nu mai lupta impotriva majoritatii, presedintele a anuntat ca este dispus sa accepte orice acesta isi doreste.

E un semnal urias pentru USL si o veste foarte proasta pentru PDL. E impacarea cu vointa romanilor si o avanpremiera pentru alegerile care nu vor mai fi nici comasate si, probabil, nici atat de fraudate pe cat se pregateau dragii guvernanti sa o faca.

E vorba, de fapt, despre mesajul unei schimbari ce va sa vina si pregatirea unei repozitionari. Pentru ca, marinar fiind la baza, presedintele simte mai bine decat altii de unde si cum bate vantul schimbarii, el tocmai ce ne-a anuntat ca este dispus sa negocieze viitoarea guvernare. Era si timpul.

Asta, daca nu cumva, ca de atatea alte ori pana acum, va uita maine ce a spus ieri. Si ne vom trezi in acelasi punct mort.

Simtind schimbarea si dandu-si seama ca e autodistructiv sa lupti impotriva ei, Traian Basescu pregateste acum cea de pe urma si cea mai mare reevaluare a sa - impacarea cu Opozitia si cu ideea ca partidul sau a pierdut definitiv orice sansa de a mai ramane la putere si dupa 2012. Este strategia salvarii politicianului Traian Basescu.

Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Prima ședință de Guvern care se desfășoară la Timișoara. Ce proiecte vor fi discutate în întâlnirea de astăzi
Guvernul se reuneşte joi, la Timişoara, într-o şedinţă specială, în cadrul căreia urmează să fie aprobate o serie de proiecte de infrastructură cu impact regional, precum şi plata în...
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Ciolacu este sigur de victoria lui Firea la Capitală: ”Va câștiga şi cu Piedone, şi fără Piedone”
Indiferent dacă Cristian Popescu Piedone se va retrage sau nu din cursa electorală, Gabriela Firea va fi noul primar al Capitalei, este convins Marcel Ciolacu. Premierul a precizat miercuri,...
#Basescu Opizitia, #Basescu USL, #discurs Traian Basescu, #alegeri locale parlamentare, #proteste Piata Universitatii, #coalitia de guvernare , #presedinte