Ce sanse are Ponta impotriva lui Basescu (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Duminica, 22 Aprilie 2012, ora 23:57
7721 citiri
Ce sanse are Ponta impotriva lui Basescu (Opinii)
Foto: Arhiva

Aceasta este intrebarea pe care ar trebui sa si-o puna liderii USL, si in primul rand presedintele PSD, in fiecare clipa de acum pana dupa alegeri.

Pentru ca sansele ca Ponta sa fie desemnat in functia de prim ministru al Guvernului Romaniei sunt paralele fata de rezultatul pe care USL il va obtine (sau nu) la alegerile parlamentare.

A spus-o Traian Basescu explicit de cateva ori, cand si-a exprimat dubiul in legatura cu alianta USL, si, implicit, de fiecare data cand l-a facut albie de porci pe liderul PSD.

Sanse de a fi desemnat premier, de catre actualul presedinte, Victor Ponta nu a avut niciodata prea multe. Iar odata cu apropierea alegerilor, pare ca procentul scade si mai mult. Aproape direct proportional cu numarul tradatorilor care fug din PDL si sar in barca USL.

Vad ca liderii Uniunii nu isi pun nici macar o clipa intrebarea daca aceiasi traseisti nu vor fi primii care sa abandoneze USL, dupa alegeri, cand prezenta lor va reprezenta un mandat al Uniunii Social Liberale, pentru a sari in corabia nou infiintata intru salvarea lui Traian Basescu.

Ca nu isi pun intrebari si accepta pur si simplu pe oricine e dispus sa plece din PDL e doar prima parte a problemei. A doua dificultate peste care trebuie sa treaca Victor Ponta in drumul catre Palatul Victoria e interpretarea Constitutiei, vezi trimiterile succesive la articolul 103, si disponibilitatea hermeneutica a presedintelui. Textul legii permite atat citiri in cheia lui 2004 si 2009, dar si interpretari care sa duca la rezultate aproape total opuse.

Cred ca marea eroare a liderilor USL, mai cu seama a lui Victor Ponta, este baza pe care ei si-o pun in votul poporului. Imaginandu-si ca daca vor aduna cateva procente peste 50% nu se mai poate face nimic si presedintele este fortat sa desemneze omul USL.

Ultimele baricadari ale functiei de presedinte impotriva viitoarelor actiuni de suspendare, modificarea Legii referendumului si puterea CCR de a interveni peste orice hotarare votata de catre Parlament - toate creeaza un scut care-i va permite lui Traian Basescu sa se joace intr-o oarecare marja cu procentele partidelor.

Ce ar putea face in aceasta situatie USL? Victor Ponta declara razboinic de pe acum ca il vor suspenda pe presedinte daca nu respecta votul popular si nu il numeste premier. Dincolo de infatuarea declaratiei in sine, procurorului ii scapa amanuntul ca pentru a putea face asa ceva majoritatea din viitorul Parlament ar trebui sa fie atat de solida incat sa voteze toate schimbarile legislative necesare pentru a-l putea suspenda pe Traian Basescu.

Si uita, poate cel mai important detaliu, ca toate acele modificari ar trebui promulgate de acelasi presedinte. Un proces nu doar complicat, dar si unul care se poate intinde pe o perioada extrem de lunga.

Daca luam in calcul si procentele pe care le-ar putea aduna toti emisarii viitoarei puteri, in frunte cu noul partid pe care si-l va infiinta actualul premier, Mihai Razvan Ungureanu, la care se vor adauga PDL, indiferent cat va lua, plus toti diaconestii, becalii, vadimii, tokesii, noile republici si miscarile populare plus eternele lipitori de putere - UDMR si UNPR, chiar daca procentul lor la un loc va reprezenta o singura cifra - rezulta ca vom avea o toamna incordata si o iarna infernala.

Criza si nemultumirile populatiei nu vor turna decat gaz pe foc. Iar daca viitoarea majoritate parlamentara isi va permite luxul sa tranteasca prima propunere de prim ministru, alta decat Victor Ponta, la a doua desemnare, desigur tot un alt nume decat cel al liderului social democrat, alesii neamului vor reflecta atent inainte de a nu ridica mana.

Dizolvarea Parlamentului si perspectiva pierderii banilor cheltuiti deja in campanie pentru un nou tur de alegeri ii vor speria si pe cei mai fideli dintre uslisti. Basca faptul ca tradatorii astazi primiti atat de usor vor fi primii care vor da tonul noilor migratii.

Sunt convins oricare dintre liderii USL stie toate aceste fleacuri daca gandeste macar o clipa in perspectiva, dincolo de iluziile prezentului. Sansele lui Victor Ponta de a fi premier sunt legate strict de vointa lui Traian Basescu. Iar daca presedintele il va desemna, o va face doar pentru ca e sigur ca va avea mai mult de castigat pe termen mediu.

Pentru prima oara calculele presedintelui trec dincolo de prezent si chiar de viitorul foarte apropiat. O alta schimbare in premiera, dar cu atat mai alarmanta ar trebui sa fie ea pentru USL.

In concluzie, Victor Ponta ar trebui sa se teama de pe acum mai mult de eventualitatea ca sa fie desemnat in functia de premier, din prima, fara nicio obiectie, decat de posibilitatea de a primi acelasi raspuns ca si pana acum. Nu de alta, dar ar trebui sa colaboreze cu omul pe care il demonizeaza zilnic si pe care a promis electoratului ca-l va trimite imediat la cosul de gunoi al istoriei. Ponta nu a precizat insa daca USL o va face, totusi, inainte sau dupa desemnare.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#Traian Basescu desemnare premier, #Ponta premier Basescu , #presedinte