Ce se ascunde in spatele razboiului Basescu-Petrom? (Opinii)

Luni, 19 Martie 2012, ora 12:36
3062 citiri
Ce se ascunde in spatele razboiului Basescu-Petrom? (Opinii)
Foto: Arhiva (TVR)

Intr-un exces de populism desantat, fara pic de ratiune economica, presedintele Traian Basescu anunta ca rupe orice legatura cu Petrom, in semn de protest fata de excesivul profit pe care aceasta companie l-a obtinut intr-un an de criza.

In consecinta, prima masura pusa in practica de presedinte a fost aceea ca Administratia Prezidentiala nu mai cumpara carburanti de la Petrom, ci de la Rompetrol.

Deci Presedintia nu mai baga bani in buzunarele unui conglomerat industrial care contine si capital de stat, ci prefera sa transfere parale in conturile kazahilor de la Rompetrol.

Fie Basescu nu stie ca Petrom este unul dintre principalii contribuabili la bugetul de stat, daca nu chiar cel mai mare, fie a vorbit pentru "a se pune bine cu oropsitii de la pompa", pentru a consolida avantajul luat odata cu "mariri pentru bugetari".

Petrom a obtinut un profit record in perioada de criza. Si ce, nu-i bine? Nu-i in regula ca o companie, care activeaza pe piata din Romania, sa obtina profituri record? Nu are logica ca o companie, in care statul roman inca este actionar minoritar, sa faca performanta? Daca asta nu-i o mentalitate tipic comunista, atunci....

Cel mai tare ma surprinde ca Traian Basescu vorbeste de parca profitul unei multinationale, obtinut pe teritoriul Romaniei, ar fi ceva rau, ceva care nu rezoneaza cu statutul tarii noastre, de stat sarac si codas in UE la capitolul "nivel de trai".

Mai mult de-atat, aceasta companie atat de mult hulita, vinde si produse petroliere care sunt extrase din zacamintele aflate pe teritoriul Romaniei. Produse 100% romanesti, cu alte cuvinte. Practic, ostracizarea Petrom de catre Traian Basescu nu reprezinta altceva decat indemnul consumerist la un boicot comercial asupra unor produse romanesti.

Sincer nu m-as fi asteptat ca acest indemn sa vina tocmai de la Traian Basescu, atat de mandru ca sofer in Loganul sau asamblat la Dacia-Renault Pitesti.

Nu stiu cum se simte statul roman, vazand aceste profituri uriase ale Petrom, dar, nici pe departe, nu cred ca se simte inconfortabil. In calitate de actionar, statul roman are dreptul la dividende incasate de pe urma acestui profit, bani care, la randul lor, ar trebui sa fie investiti in ceea ce se cheama "bunastarea romanilor".

Ce ziceti, cum suna 16% impozit pe profitul Petrom, care merge la bugetul statului? De ce nu s-ar comporta toate companiile ca Petrom, sa nu ne mai plangem de gaurile negre din bugetul asigurarilor sociale sau de prin alte locuri sensibile.

Sa aduca si CFR, CNH sau SNLO macar 2% din profitul Petrom catre bugetul statului si poate ca Romania ar avea mai multe autostrazi, spitale performante sau scoli si gradinite pe masura unei natiuni europene.

De pilda, de ce nu s-ar comporta CFR SA exact ca Petrom si, in loc de pierderi masive, sa raporteze macar un profit infim. In calitatea sa de fost detinator a doua mandate de minstru al Transporturilor, Traian Basescu tace chitic cand vine vorba despre soarta CFR SA. In schimb, ataca fara motiv perla economiei romanesti.

La cateva zile dupa atacul lui Basescu asupra Petrom, care a avut loc in cadrul unei emisiuni la Pro Tv, Iulian Iancu, presedintele comisiei de Industrii din Camera Deputatilor, declara la postul public de televiziune ca "privatizarea Petrom si a altor 274 de companii s-a angajat, in 1999, pe semnatura lui Traian Basescu".

Miza lui Basescu pare a fi cu totul alta. Aceasta nu tine de mila lui exacerbata pentru romanul fara bani de benzina, ci de un alt episod al razboiului cu PSD. Adica Petrom a fost privatizat in timpul mandatului lui Adrian Nastase, iar el, presedintele nostru, este legat de maini din cauza contractului beton pe care austriecii de la OMV l-au semnat cu statul roman.

Uita sa ne spuna, insa, presedintele ca, la monentul semnarii angajamentului respectiv, Petrom, desi trebuia sa fie o companie ultraprofitabila, era o companie cu pierderi uriase.

O firma care, in loc sa aduca bani la buget, toca finante pe banda rulanta din buzunarul romanului de rand. La un an de la privatizarea Petrom, OMV a reusit sa obtina profit si sa elimine pierderile. S-a dovedit inca o data ca statul este cel mai prost manager si, cu cat mai rapid scapa de companiile pe care le are in portofoliu, cu atata mai bine.

Deci, ce e mai bun? O companie precum CFR care provoaca pierderi ce trebuie acoperite din buzunarul contribuabilului roman sau una care face profit si aduce bani in buzunarele statului si implicit in nivelul de trai al omului de rand?

Conform presedintelui, este de preferat prima varianta si poate ca tocmai de aceea statul roman se afla in acest hau din care nimeni nu pare a gasi iesirea. Pana la un raspuns din partea presedintelui, trebuie sa-l intrebam ceva banal: de pretul reglat de cerere si oferta ati auzit domn' presedinte? Sau stiti ca o companie risca sa fie penalizata daca practica preturi de dumpinng, inhiband libera concurenta?

Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Un nou scandal pentru Guvern. Damen a dat in judecata Romania la o curte internationala de arbitraj
Premierul Marcel Ciolacu confirma faptul ca olandezii de la Damen au dat in judecata Romania, aratandu-se in acelasi timp optimist in ceea ce priveste rezolvarea pe cale amiabila a disputelor...
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput alături de gameri profesioniști
Razer a lansat noul model de mouse Viper V3 Pro, conceput în colaborare cu unii dintre cei mai buni jucători de esports, inclusiv Zachary „zekken” Patrone, campion și MVP al turneului...
#Basescu conflict Petrom, #Petrom OMV Basescu, #preturi benzina Petrom , #presedinte