Ce si pe cine reprezinta Traian Basescu? (Opinii)

Vineri, 18 Mai 2012, ora 08:02
6334 citiri
Ce si pe cine reprezinta Traian Basescu? (Opinii)
Foto: Reuters

Presedintele Basescu da o noua nota vestitei sale versatilitati politice: atunci cand nu-i convine Parlamentul se adreseaza poporului, cand nu-i mai place poporul se retrage in spatele Guvernului Boc.

Cand nu-i place modul de actiune al Guvernului se adreseaza Parlamentului, cand nu-i convine propriul sau rol abjura propriile sale indatoriri constitutionale si se declara om politic, iar, finalmente, atunci cand nu mai poate juca rolurile pe care si le propune mereu, face apel, prin consilierii sai, la Curtea Constitutionala.

Jocul de ping-pong pe care Cotroceniul l-a inceput din nou, ca si in 2005, cu Palatul Victoria nu poate sa aduca nimic bun. Ce a fost mai intai: oul sau gaina? Cine ne reprezinta tara in Europa? Care este vocea cea mai indreptatita sa vorbeasca in numele Romaniei la Bruxelles?

In buna traditie a celor doua mandate ale sale, Traian Basescu vrea beneficiile guvernarii, dar fara sa accepte si responsabilitatea acesteia, ceea ce denota multe, dar nu arata si curajul domniei sale. Presedintele se considera a fi "seful" tuturor, fara insa sa se expuna, de exemplu, unei motiuni de cenzura.

Actul guvernamental si exercitiul puterii ar trebui sa insemne, chiar si pentru echipa lui de consilieri, si una si alta.

Clamand dreptul sau consacrat de Constitutie de a reprezenta tara, Traian Basescu isi aminteste brusc ca are de purtat niste batalii externe pentru interesele Romaniei, dupa ce ani la rand a purtat doar batalii interne cu scopul de a-si promova echipa lui fidela de politicieni. O echipa care, sa fim seriosi, s-a dezumflat la prima adiere mai serioasa a unei motiuni de cenzura.

Dar, revenind la rolul sau extern pe care brusc si l-a redescoperit, daca am cuantifica performanta externa a presedintelui, oricat ar fi aceasta de "vopsita" de rapoartele oficiale, am sesiza ca nu s-a ridicat nici macar la nivelul unei pasivitati expuse de actualul sau "prim-consilier"!

Reprezentare sau negociere?

Principalele relatii externe ale Romaniei fie nu mai exista, fie sunt grevate de mari semne de intrebare.

Relatiile cu Rusia, acolo unde poate ca presedintele Basesccu ar fi trebuit sa exceleze, sunt grav deteriorate tocmai de lipsa de apetenta a domniei sale pentru diplomatia inteligenta; poate doar de declaratii de gang, pretabile, mai ales la o sueta cu amicii politici.

Relatia bilaterala cu SUA a ramas doar la o relatie binevoitoare caracterizata cand si cand de zambetele malitioase ale decidentilor de la Washington. Impaunarea cu vizita "inopinata" la D.C. si instalarea scutului antiracheta nu fac decat sa sublinieze caracterul pompieristic, neconstant al unei relatii cu care Cotroceniul isi fabrica masca importantei geostrategice a mandatului lui Traian Basescu.

In cei 8 ani (!) de mandat, presedintele, beneficiind de toata forta si abilitatile unui sef de stat european, nu a demonstrat deloc ca are capacitatea si vointa de a fi un actor major de politica externa, nu a deschis acele linii de comunicare si cooperare cu spatiile asiatice, acolo unde, poate, forta sa de persuasiune ar fi fost de dorit, nu a cultivat relatiile cu statele africane posesoare ale unor resurse enorme, nu a determinat un dialog economic puternic cu statele mari din America de Sud. Lucruri pe care, prin comparatie, Nicolae Ceausescu le facea, chiar si in lipsa democratiei interne.

Sesizabil chiar si cu ochiul liber, politica externa a lui Traian Basescu s-a redus simtitor doar la vizitele constante "pentru poza" la Bruxelles, acolo unde deja afacerile inter-europene nu mai sunt privite demult ca "relatii externe", ci mai mult interne si acolo unde, demult, PNL si Tariceanu stabilisera deja anumite constante de parcurs inca din 2007.

Cum pe plan intern deja vocea prezidentiala s-a redus la a asculta mesajele USL, in mod evident, presedintelui ii mai ramane doar cartea externa pentru a mai demonstra ceva in ultimii doi ani de mandat. Ce va demonstra acest presedinte va ramane de vazut insa.

Sefii de stat si de guvern

Si, totusi, ce se intampla la Bruxelles? Se intalnesc protocolar "sefii de stat si de guvern", ceea ce inseamna "reprezentare"? Sau discuta acestia ce se va intampla cu popoarele lor, ceea ce inseamna "negociere"? Are Basescu capacitatea de negociere? Are acest mandat presedintele Basescu? Din partea cui? Din partea unei coalitii care nu mai exista?

Sintagma "sefii de stat si de guvern" a fost inventata tocmai pentru a proteja orgoliul Frantei, acolo unde si Constitutia si cutumele ultimilor Republici statuasera ca presedintele este si seful de facto si de jure al Guvernului. In rest, daca ne uitam cu atentie, doar premierii au ce cauta acolo.

Probabil ca "jucatorimea" prezidentiala are alta logica, iar Constitutia franceza, atat de mult adusa in discutie, le-a luat mintile consilierilor de la Cotroceni! "Presedintele semneaza ceea ce Guvernul negociaza" spune Constitutia Romaniei. E trist pentru ultimii sai ani de mandat, dar presedintele are doar un rol protocolar in acest sens. Caci, de exemplu, ce va negocia Traian Basescu la Bruxelles si in numele cui?

Si chiar daca Augustin Zegrean, presedintele Curtii Constitutionale, face apel la memoria ultimilor ani, "seful statului a reprezentat si pana acum tara noastra la Consiliul European si nimeni nu a contestat acest lucru".

Constitutionalistul-sef al Romaniei face o mica diversiune, caci nu poti face o regula constitutionala din comportamentul unui singur sef de stat (Traian Basescu) aflat intr-o relatie de comanda-subordonare cu un premier docil (Emil Boc), care oricum n-ar fi indraznit sa conteste nimic din ceea ce facea presedintele. Restul alegatiilor nu pot fi luate in considerare, atata timp cat nici Ion Iliescu si nici Emil Constantinescu nu au fost presedintii unui stat membru deplin al U.E.

Ce mai inseamna cooperarea?

In opinia presedintelui si a proaspetilor lui consilieri, "cooperarea" trebuie sa vina doar de la altii, nu si de la presedintele insusi. Din punctul de vedere al presedintelui "cooperarea" este de fapt subordonare. Guvernul Tariceanu a simtit-o "pe pielea lui".

Sunt celebre declaratiile prin care acesta din urma cerea ca Guvernul sa ii fie partener, dar mai niciodata presedintele nu a avut de gand ca relatia sa fie si inversa: el sa fie fie partenerul Guvernului. Un artificiu de limbaj care denota modalitatea de gandire a presedintelui. Un presedinte care nu a inteles ca el "reprezinta", dar nu conduce si nici nu negociaza nimic. Acest rol ii este destinat in exclusivitate Guvernului, ca produs al vointei Parlamentului.

Problema umana, identificata corect acum doi ani si de catre Sever Voinescu si de catre Cristian Preda, este: "ce-i mai ramane de facut presedintelui daca Ponta ii ia si aceasta sarcina: sa fie un postas intre "Palate"? Probabil, spunem noi, ca-i va ramane doar rolul pe care-l scrie Constitutia: sa reprezinte, dar sa nu negocieze nimic in numele statului roman. Acolo intervine rolul Guvernului de la Palatul Victoria.

O decizie greu acceptabila pentru un presedinte "jucator", dar si pentru niste consilieri care prea repede s-au vazut decidenti pentru niste politici pentru care nu erau nici calificati si nici "chemati"! Ramane, totusi, calea Curtii Constitutionale, dupa cum spunea un consilier prezidential.

Hai sa ne facem si noi de ras cum s-au facut si polonezii! Asta vrea Traian Basescu? Asta vor si consilierii lui?

P.S. Si mai urmeaza si Summitul NATO de la Chicago!

Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Diana Șoșoacă spune că a fost filmată la duș: "Dacă nu-mi dau demisia din funcţia de senator vor da filmări intime"
Senatoarea Diana Șoșoacă susține că a primit amenințări și este hărțuită, cu scopul de a-și prezenta demisia. Ea pretinde chiar că e șantajată cu filmări compromițătoare cu ea,...
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
ICCJ dezbate contestația depusă de Alianţa Dreapta Unită, după ce Biroului Electoral Central a respins protocolul său de constituire
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate marţi contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită la decizia Biroului Electoral Central de respingere a protocolului său de constituire....
#Traian Basescu Bruxelles, #Basescu Ponta Consiliul European, #Basescu scandal Ponta Bruxelles , #presedinte