Ce va sustine Basescu la summit-ul de la Milano (Video)

Joi, 16 Octombrie 2014, ora 12:41
2178 citiri
Ce va sustine Basescu la summit-ul de la Milano (Video)
Foto: B1 TV

Romania va sustine la summit-ul Asia-Europa de la Milano pozitiile sale traditionale cu privire la Ucraina si Orientul Mijlociu, precum si liberalizarea "cat mai adanca" a relatiilor economice intre cele doua continente, a declarat, joi, presedintele Traian Basescu, la plecarea de pe Aeroportul Henri Coanda.

Seful statului a precizat ca summit-ul va avea trei parti, prima destinata relatiilor economice intre Asia de SE si Europa, a doua dedicata cooperarii intre Asia si Europa in "solutionarea problemelor globale", iar a treia sesiune va fi dedicata "strict sefilor de stat participanti si va aborda probleme de securitate".

"Aceasta parte nu va fi introdusa in concluziile acestui summit si probabil masura a fost luata pentru ca exista certitudinea dificultatii ajungerii la un consens, avand in vedere ca temele care se vor discuta sunt legate de situatia din Ucraina, procesul de pace din Orientul Mijlociu, situatia din Marea Chinei de Sud, situatia din Coreea si alte subiecte extrem de sensibile", a explicat Traian Basescu.

Presedintele a precizat ca la summit-ul de la Milano vor participa 21 de state din Asia si 30 de state din Europa, respectiv cele 28 membre UE, la care se adauga Elvetia si Norvegia.

Basescu pleaca la Milano, la Summit-ul Asia-Europa

De asemenea, vor fi prezenti presedintele Consiliului European, presedintele Comisiei Europene si secretarul general al organizatiei statelor din SE Asiei, a mai spus presedintele.

"Summit-ul e important pentru ca abordeaza pe fond problema relatiilor economice si a dezvoltarii durabile in cele doua regiuni, iar in opinia mea, cel mai important lucru (si care va fi zona sensibila a primei sesiuni) e legat de liberalizarea schimburilor economice intre cele doua continente - Asia si Europa.

Vom fi sustinatori ai unor solutii de liberalizare cat mai adanci in relatiile economice cu Asia, respectandu-se preceptele UE. In problemele de securitate, in linii mari pozitiile noastre sunt cunoscute. In ceea ce priveste Ucraina si Orientul Mijlociu, le vom sustine pe cele care traditional sunt pozitiile noastre, cel putin in ultimii 10 ani", a mai precizat Traian Basescu.

Summit-ul Asia-Europa se desfasoara joi si vineri, la Milano, Italia.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
PNL și PSD așteaptă "clarificări" de la Cătălin Cîrstoiu, "în această săptămână". Când va fi anunțată decizia în privința candidatului la Primăria Capitalei
Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, a afirmat, joi seară, că, în acest moment, Cătălin Cîrstoiu este candidatul alianţei PSD-PNL, dar acesta trebuie să clarifice public toate aspectele care...
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
PNL ar putea avea propriul candidat în cursa pentru Primăria Capitalei. Cum s-a ajuns la această concluzie
Eventualitatea retragerii lui Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Bucureşti ar complica lucrurile pentru cei din Alianța PSD-PNL. Nicolae Ciucă, preşedintele PNL, a afirmat, joi...
#Basescu summit Milano, #Basescu relatii economice Asia Europa, #Basescu summit Milano Asia , #presedinte