Ceausescu - Basescu, o comparatie istorica

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 09 Noiembrie 2010, ora 15:13
7929 citiri
Ceausescu - Basescu, o comparatie istorica
Sursa foto: evz.ro

De ziua lui, Traian Basescu declara, la postul B1 Tv, ca daca Nicolae Ceausescu ar fi stat doar zece ani in fruntea tarii, ar fi fost "un mare presedinte in istoria romanilor".

O ciudata constatare din partea celui care in urma cu doar patru ani condamna oficial comunismul in Parlamentul Romaniei, numindu-l un regim politic "criminal, ilegitim si nefast" pentru istoria tarii.

Cei zece ani ai lui Ceausescu la carma Romaniei ar fi insemnat perioada dintre 1965 - 1975. Ar fi inclus celebra si mult prea apreciata pozitie a lui Ceausescu impotriva invaziei rusesti din Cehoslovacia, din 1968. Valul relativei simpatii venite din partea catorva puteri occidentale pentru liderul "reformator" al Romaniei nu era tocmai gratuit si nici nu exprima doar admiratia fata de conducatorul comunist.

Schimbul de vizite la cel mai inalt nivel cu SUA, Franta sau Marea Britanie, cu care Ceausescu si acolitii lui s-au laudat o viata, nu venea ca o recunoastere a Romaniei in randul tarilor democratice si libere de influenta sovietica, ci incercau sa transmita un mesaj Moscovei. Si Statele Unite, si Franta, si Marea Britanie incercau sa transmita, prin legaturile apropiate pe care le-au dezvoltat cu Ceausescu in acei ani, ideea ca marile democratii ale lumii incearca sa se opuna extinderii sferei de influenta sovietice si, la nevoie, isi pot gasi aliati chiar in coasta marelui imperiu de la est.

De altfel, orice iluzie si-ar fi facut liderii occidentali in privinta deschiderii Romaniei lui Ceausescu spre valorile lumii libere au fost repede calcate in picioare de nasterea regimului dictatorial al liderului de la Bucuresti. Aparenta bunastare si iluzoriile libertati oferite la inceputul domniei lui Ceausescu, iesirea de sub influenta epocii staliniste pe care a traversat-o Romania in perioada '65 - '75, au avut ca scop doar pregatirea instalarii noului regim, mai crunt si mai salbatic decat orice alt sistem politic din fostul bloc comunist european.

Daca Traian Basescu ar dori sa-i descopere merite lui Ceausescu, in primii zece ani ai sai petrecuti in fruntea statului, pentru care acesta ar fi ramas in istorie drept "un mare presedinte", ar fi trebuit ca reformele si schimbarile petrecute in perioada respectiva sa fi stat la baza formarii unui stat modern, deschis valorilor umanitatii, unde incalcarile drepturilor fundamentale ar fi fost de neconceput. Ceea ce s-a intamplat a fost exact contrariul. In acea perioada au fost asezate bazele si principiile care au dus la nasterea monstruozitatii ce avea sa vina.

Atunci au fost anihilate toate vocile critice la adresa dictatorului, s-a instaurat dictatura partidului unic, repectiv Partidul Comunist, si a fost anihilat principiul separatiei puterilor in stat. De altfel, cea mai spectaculoasa modificare a Constitutiei din 1965 se va produce in 1974, cand se infiinteaza functia de presedinte al republicii, care va insuma practic intreaga putere legislativa si administrativa a statului.

Pentru Traian Basescu poate ca importante raman doar gesturi simbolice ale unui om de stat, asa cum a fost pozitia lui Ceausescu fata de invazia sovietica a Cehoslovaciei. Sfidarea unui imperiu. Poate ca astfel isi calculeaza si el destinul. Un gest ramane mereu doar un gest, el nu este suficient pentru ca istoria sa te pastreze in memorie drept un mare fauritor si reformator al unui stat. Nu este de ajuns sa condamni oficial comunismul in Parlamentul Romaniei, daca prin tot ceea ce faci dupa nu trezesti decat nostalgia poporului pentru o perioada neagra a istoriei sale.

Nu este suficient sa condamni comunismul, daca apoi iti trimiti medicii si profesorii la munca in strainatate, pentru a-si castiga existenta. Sau ii sfatuiesti sa isi mai gaseasca un job sau doua, pentru a-si putea plati ratele la banca. Nu poti ramane in istorie ca un "mare conducator" doar pentru ca le-ai urat romanilor sa traiasca bine si ai recunoscut ca si tu esti un comunist, cait si smerit ce-i drept, dar te inconjori apoi de o gasca politica ce da senzatia ca intretine coruptia la cel mai inalt nivel.

Nu este suficient sa promiti ca vrei sa tragi in teapa publica toti marii corupti ai neamului, iar peste cativa ani intregul tau anturaj politic sa fie cel putin suspectat de aceleasi metode de imbogatire. Pe scurt, Traian Basescu ar trebuie sa fie constient ca nu este suficient sa declami adevaruri universale, mari si pretentioase, dar tot ceea ce faci dupa sa fie impotriva ideilor sustinute constant.

Si, in acelasi timp, este poate si mai trist ca dupa doar sase ani petrecuti la Cotroceni, Traian Basescu a ajuns deja la ideea ca sunt "cam multi". Din nefericire pentru el, Traian Basescu mai are de petrecut cel putin inca patru ani acolo. Timp, inca, suficient pentru a demonstra ca nu gesturile si cateva lozinci te introduc in galeria marilor lideri ai unui popor. Ci reforma si modernizarea adevarata a vietii politice, sociale si economice a Romaniei.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Președintele PMP: Declinul PSD-PNL a început cu "decizia ridicolă de a-şi anunţa înfrângerea în Bucureşti” înainte de începerea campaniei
Preşedintele PMP, Eugen Tomac, consideră că decizia coaliţiei PSD-PNL de a avea candidaţi separaţi la Primăria Capitalei reprezintă începutul „marii prăbuşiri a partidului unic”,...
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban: „O veste bună în acest spectacol grotesc al comasaţilor: Nicuşor Dan va câştiga un nou mandat la Primăria Capitalei”
Ludovic Orban, preşedintele Forţa Dreptei, afirmă, după decizia coaliţiei de a-l retrage pe medicul Cătălin Cîrstoiu din cursa pentru Primăria Capitalei, că se vede totuşi şi o veste...
#Nicolae Ceausescu Traian Basescu, #Basescu Ceausescu presedinte Romania, #modernizarea Romaniei , #presedinte
Comentarii